Görüş Bildir
Haberler
Enflasyon İki Yılın Zirvesinde

Enflasyon İki Yılın Zirvesinde

adem kara
03.06.2014 - 10:24

Çift Hanenin Sınırındaki Enflasyon Mayıs'ta İki Yılın En Yükseğinde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonu hiçbir zaman tutturamadınız yetti artık' çıkışı ile dikkatlerin çevrildiği enflasyon mayıs ayında piyasa beklentisinin altında geldi. Tüketici fiyatları endeksi mayısta yüzde 0,4 artarken, TÜFE yıllık yüzde 9,66 ile son iki yılın en yüksek düzeyine yükseldi. ÜFE yıllık 11,28 arttı. Dow Jones Türkiye'nin gerçekleştirdiği ankete göre piyasa Mayıs'ta TÜFE'nin yüzde 0,5 yıllıkta 9,8 artmasını bekliyordu.

Mayıs enflasyonun detaylarına bakıldığında, gıda giyatlarındaki yüzde 1,35'lik düşüş aylık fiyat artışının 0,4 seviyesinde kalmasında etkili oldu. Gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde yüzde 24,45'lik etkisi bulunuyor. Yine Alkollü içecek ve tütün fiyatları yüzde 0,15, Ev eşyası yüzde 0,16, Ulaştırma yüzde 0,5 ve haberleşme yüzde 0,11 geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün Bakanlar Kurulu'nda gerçekleştirdiği sunumda, enflasyon oranlarında düşüşün Haziran ayından itibaren başlayacağını söyledi. Başçı sunumunda enflasyonda tepe noktasının mayıs ayında ulaşacağının altını çizdi.

Burgan Yatırım Baş ekonomisti Haluk Bürümçekçi, enflasyonun beklentiler doğrultusunda geldiğini söyledi. Bürümçekçi 'Enflasyonda yukarı yönlü trend tamamlandı. Bundan sonra hangi hızla aşağı geleceği önemli' yorumunda bulundu.

Börümçekçi, gıda fiyatlarında düşüş hızının geçen yılın altında olduğunu dikkat çekerek 'Gıdada olumsuz etki kısmen sürüyor. Burada bir düzeltme olabilir. Geçen yıl haziran ayında tarihin en yüksek gıda enflasyonu gelmişti. Bu yıl bu baz etkisi endeksten çıkacak' şeklinde konuştu.

Haluk Börümçekçi döviz kurlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisinin sona erdiğini belirterek 'Mayıs 2013-Mayıs 2014' döneminde sepet bazında kur artışı yüzde 19 seviyesindeydi. Bunun etkisi enflasyon endekslerinde açıkça gözlendi. Önümüzdeki dönemde yeni bir kur hareketi olmazsa bu etki sona erdi' şeklinde konuştu.

WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0