Görüş Bildir
Haberler
Emlak Patronlarının 2015 Beklentileri

Emlak Patronlarının 2015 Beklentileri

Hasan Pulak
07.12.2014 - 17:36 Son Güncelleme: 07.12.2014 - 18:08

Emlak Patronlarının 2015 Beklentileri

Ekonominin lokomotifi gayrimenkul sektörü, enflasyondaki yükseliş, döviz kurundaki belirsizlik, inşaat maliyetlerindeki artış ve yeni tüketici kanunun getirdiği ek maliyetler nedeniyle zorlu bir yıl geçiriyor. Uzun bir süredir kârdan feragat edip fiyatları artırmayan markalı konut üreticileri gelecek yıl için zam sinyali veriyor. 2014 yılını değerlendiren ve 2015 beklentilerini paylaşan gayrimenkul sektörünün önde gelen 10 ismi konut fiyatlarının bundan sonra düşüş göstermesini beklemediklerini belirterek, “Gücü olan şimdi ev alsın” tavsiyesinde bulundu.

FİYATLAR ARTACAK, GÜCÜ OLAN ALSIN

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu

Seçimler, Ramazan ayı, Bayram derken sektör 2014’ün ilk yarısında küçüldü, ikinci yarıda kayıplar telafi edildi. Bunda Mütekabiliyet Yasası’nın çok ciddi etkisi oldu. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurt dışından önemli oranda kurumsal ve bireysel talep oldu. Sektörün yılı yüzde 8 – 10 civarı bir büyümyle tamamlamasını bekliyorum. 2015’in 2014’ten daha iyi bir yıl olacağını bekliyorum. maliyet artışlarını firmalar bu yıl fiyatlara yansıtmadı, önümüzdeki yıl konut fiyatları zamlı olacak. Yatırımcılar doğru lokasyonu ve doğru projeyi bulduklarına inanıyorlarsa beklemeden alıp yapsınlar. Ancak eğer bankalara borçlanacaklarsa ödeyebilecekleri taksitlerin altına imza atsınlar.

COŞKU VE HEYECAN YOK

KONUTDER Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik Yeni konutlarda KDV’yi yüzde 18’e çıkartan düzenleme nedeniyle satışların bu yıl yüzde 15-20 oranında düşmesini bekliyorduk. Kurban Bayramı’na kadar da bu küçülme yaşandı. Ancak sonrasında piyasasının canlanmasıyla beklediğimiz kötümser tablo oluşmadı. Şu an için 2014 yılını bir önceki yıla göre yüzde 3-4 ekside kapatacağız gibi görünüyor. Sektörde satışlar coşkulu ve heyecanlı gitmiyor. Orta ve üst gelir grubunda üretilen projelerde bir tıkanma söz konusu. 2015 yılını bu yıldan farklı görmüyorum.

ZOR BİR YIL OLACAK

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya 2015 yılında gerçekleştirilecek seçimlerin yanı sıra sınır komşularımız Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler ülke gündemini ve dolayısıyla ekonomiyi yakından etkileyecek. Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı karşı karşıya kaldığı riskler 2015 yılında da devam edecek gibi görünüyor. Bu sebeple gelecek yıl piyasalar açısından bu yıla göre daha zor bir yıl olacak, seçim sonrası süreçte piyasaların pozitif anlamda toparlanacağını öngörüyorum. 2015 yılı içerisinde Gebze ve Fikirtepe projelerini görücüye çıkaracağız.

DÖNÜŞÜM ETKİLİ OLACAK

İNDER Başkanı, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım Yabancıların gayrimenkul edinmesinin önünü açan düzenlemenin etkilerini bu yıl satışlarda görmeye başladık. Seçimler, ramazan ayı ve mevsimsel nedenlerden dolayı ilk dokuz ay durgun geçti. Ancak yılın son çeyreğinde toparlanma oldu. 2015’te de seçim var bu nedenle 2014’e benzer bir tablonun ortaya çıkmasını bekliyorum. Genel seçimlerden sonra satışlar artacak. Satış grafiğini artırmak isteyen şirketlerin gelecek yıldan itibaren orta gelir düzeyine yönelik konut projelerinin çoğaltmasını bekliyorum. Kentsel dönüşüm ile birlikte kent merkezinde gayrimenkul edinmenin kolaylaşacağı bir yıl olacak, bu dönemde konut alıcısının beklemek yerine yatırıma yönelmesini tavsiye ediyorum.

BIÇAK KEMİĞİ DAYANDI

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir İnşaat malzemeleri fiyatları son bir yılda yüzde 40’lara varan oranda arttı. Merkezi lokasyondaki arsa fiyatlarının da yüksek oluşu ülkemizde erişilebilir konut üretiminin gittikçe zorlaştırıyor. Maliyetlerin fiyatlara yansıtılmaması nedeni ile kârlılık çok düştü. Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı. Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bu gidişi kaldıramaz. Bu karamsar tablonun 2015’te de devam etmemesi için sektörü cazip kılacak koşul ve şartları oluşturmak gerekiyor. Aksi takdirde bıçak kemiğe dayanmış durumda.

TALEP CANLANIYOR

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz Yaz aylarında hem mevsimsel hem de gündemin etkisiyle bir durgunluk yaşandıysa ancak bekleyen talep, alım-satım cephesini hızla canlandırıyor. Kasım-Aralık aylarında (ekstra bir durum gelişmezse) gayrimenkul alışverişinin yoğun yaşanacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte, finansal gücü olan, sözlerini zamanında yerine getiren, doğru lokasyonu ile yatırımcısına her daim kazandırmış, kurumsal sürekliliğe sahip şirketler daha önemli hale gelecek. 2015 yılında genellikle karma konseptte projeler üreteceğiz. Bazıları rezidans ve home ofis olacak. Ofis projelerimizi de çoğaltacağız.

RADİKAL KARARLAR ALINMALI

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu 2014 yılının sektör açısından beklendiği gibi hızlı geçtiği söylenemez. 1999 yılında Allah bir kredi verdi bize ama biz bunu kullanamadık. Merkezi hükümetin daha radikal kararlar alarak ve daha geniş parseller yaratarak kentsel dönüşüm sürecine el atması gerekiyor. Yabancı sermayenin bu işin içine çekilmesi ve projeler üretmesinin önününü açılması lazım. Bu işi bilmeyenler, sırf bu işe para kazanmak için giriyor. Fasulyeci fasulye satsın, kuyumcu altın satsın. İnşaat işini kendisine meslek edinmeyenlerin yaptığı binalardan endişe ediyorum. 2015 yılında dış faktörler, Irak – Suriye gerilimi gibi ve dış faktörler belirleyici olacak.

BÖLGESEL RİSKLERE DİKKAT

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya Bu yıl iki tane seçim yaşamamıza rağmen TÜİK verilerine göre, 1 milyon rakamının üzerinde konut satılacak gibi duruyor. Bu da talebin canlı olduğunu bize gösteriyor. Ülkemiz çevresindeki olumsuz atmosferden etkilenmeyip, uluslararası alanda rahat kalırsa, 2015’in daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Bizde gelecek yıllarda yapacağımız 3 milyar lira hacminde 3 bin adetin üzerinde konut ile bu pozitif bakış açısına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Konutun alıcısı her dönemde var, konut için her zaman iş var, gelecek yıl da böyle olacağına inanıyorum.

ERKEN DAVRANAN KAZANACAK

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan 2014 yılı bizim açımızdan iyi geçti ciromuz iki kat, yabancıya satışlar yüzde 35 arttı. Gelecek yıl 6 yeni projeye başlayacağız, Piyasanın geneline baktığımızda 17 aralık sonrası oluşan sıkıntılı havanın dağılmaya başladığını görüyoruz. 2015 yılında seçim nedeniyle ekonomide bir yavaşlama olabilir ama bunun geçici olacağını öngörüyoruz. Özellikle İstanbul’daki konut fiyatlarının yabancıların talebinin de etkisiyle artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte erken davrananın daha kazançlı çıkacak.

ÖLÜ BİR YIL OLDU

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı 2014 Türkiye’nin kayıp yılı oldu. Dalavelerle seneyi geçirdik. Yazık ettik… İşadamlarının bir çuvala atılıp kirli iftiralarla içeri konmaması lazım. Milletin moralini bozdılar bu yıl ölü bir yıl oldu. Eğer 2015’te Türkiye hukuk devleti olursa, yatırımların önü açılırsa, insanlar iş bulur, para kazanır, ev ve araba alabilir. Konut sektörü de böylelikle büyür.

Ali Ağaoğlu Ali Dumankaya Emrullah Turanlı Hamit Demir Nazmi Durbakayım Ömer Faruk Çelik Serdar İnan Uğur Dumankaya Yaşar Aşçıoğlu Ziya Yılmaz

Kaynak: http://emlakgazetesi.com/emlak-patron...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0