onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyanın Farklı Ülkelerinde Bazı İsimlerin Ne Sebeplerle Yasaklandığını Biliyor muydunuz?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünyanın Farklı Ülkelerinde Bazı İsimlerin Ne Sebeplerle Yasaklandığını Biliyor muydunuz?

Pelin Yelda Göktepe
05.02.2019 - 12:34 Son Güncelleme: 06.02.2019 - 17:59

Bazı ülkelerin hükümetleri gelecekte bebekleri garip durumlara düşmesini önlemek için bazı isimleri yasaklamaya ve hatta yasal olan isimlerin listesini çıkarmaya çalışıyor. Kriterler ülkeye göre değişiyor.

Kaynak: https://brightside.me/wonder-curiosit...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Fransa

1. Fransa

1993'ten önce, çocuklar için isim seçimi, Napoléon Bonaparte tarafından kabul edilen ve hangi isimlerin kabul edilebilir olduğunu belirten bir yasa ile kontrol ediliyordu. Bugün insanların yerel mahkemeye çocuklarına verecekleri isim hakkında bilgi vermesi gerekiyor. Bir isim gelecekte yanlış anlaşılmalara, istismara, suistimale yol açabilir görülürse, mahkeme bu isme izin vermeyebilir. 

  • Yasaklanan bazı isimler: NutellaStrawberryMini CooperPrince William

2. Suudi Arabistan

2. Suudi Arabistan

Ülkenin hükümeti yabancı isimleri, müstehcen veya küfürlü kelimelere benzeyebilecek kelimeleri, sosyal ve dini gelenekleri ihlal eden isimleri yasaklamıştır.

  • Yasaklı bazı isimler: Linda, Melek, Maya, Kraliçe, Alice, Ben, Peygamber

3. İzlanda

3. İzlanda

Burada ebeveynler, her cinsiyet için yaklaşık 1.800 seçeneğin olduğu bir listeden isim seçebilir. Farklı ülkelerin vatandaşları olan ebeveynler için bu durum geçerli değildir. Ancak, seçilen isim listede yoksa, önce özel bir komitenin isim seçimini onaylaması gerekir. İsim, dil bilgisi ve imla bakımından İzlanda dilinin kurallarına uygun olmalıdır. Örneğin, bir ad Q veya W içeriyorsa, alfabe bu harfleri içermediğinden yasaklanır.

  • Yasaklı isimler: Harriet, Dunkan, Zoe, Enrique, Ludwig

4. Portekiz

4. Portekiz

Bu ülkede, bebek isimleri geleneksel olarak Portekizce olmalı, bebeğin cinsiyetini belirtmeli ve bir takma ad gibi görünmemelidir. Ebeveynlerin uygun isimleri bulmasını kolaylaştırmak için kullanabilecekleri özel bir isim listesi vardır.

  • Yasaklı bazı isimler: Nirvana, Viking, Jimmy, Rihanna, Sayonara

5. Almanya

5. Almanya

Almanya'da bir çocuğa isim vermek için ilk önce, özel bir yerel kuruluşun onun adını onaylaması gerekiyor. Burada çocukların refahı üzerinde olumsuz etkileri olabilecek tüm kelimeler yasaklanmıştır. Ayrıca bir ismin cinsiyeti açıkça belirtmesi gerekiyor. Yiyeceklerin adlarını, soyadları veya nesnelerin adlarını kullanamazsınız.

  • Yasaklı bazı isimler: Adolf Hitler, Usama Bin Ladin, Woodstock, Gramofon
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Danimarka

6. Danimarka

Ülkede 18.000 kadın ve 15.000 erkek isim içeren onaylanmış isimlerin bulunduğu listeden bir isim seçilebilir. Çocuğunuza farklı bir isim vermek istiyorsanız, önce onay almanız gerekir. İsim, cinsiyeti belirtmeli ve ülkenin dil kurallarına uymalıdır.

  • Yasaklı isimler: Ape, Pluto, Cammmilla (evet, 3 'm' ile), Ashleiy ve Jocobp

7. Malezya

7. Malezya

Malezya'da sayılar, renkler, sebzeler, meyveler, cihazlar ve kötü kelimeler içeren bir yasaklı isimler listesi bulunmaktadır. Ebeveynler, çocuklarına yine de bu kategorilerden birinden bir isim vermek istiyorlarsa, öncelikle onay almaları gerekir.

  • Yasaklı isimler: Kokmuş Kafa, Hitler, 007, Kambur

8. İsveç

8. İsveç

Burada çocuklarınıza tek harfli, 'açıkça uygunsuz' olan ya da kişi için rahatsızlık verebilecek bir isim veremezsiniz.

  • Yasaklı isimler: Elxis, Allahu Ekber, K8lyn

9. İsviçre

9. İsviçre

İsviçre'de, tıpkı Almanya'da olduğu gibi, ilk önce adın, bu iş için kurulan özel bir kuruluş tarafından onaylanması gerekiyor. Soy isimlerini, İncil'deki kötülüklerin, markaların veya coğrafi yerlerin adlarını kullanamazsınız. Kız isimlerini erkeklere, erkek isimlerini kız çocuklarına veremezsiniz. Ayrıca tüm müstehcen ve gülünç isimler de yasaklı.

  • Yasaklı bazı isimler: Cain, Judas, Brooklyn, Chanel, Mercedes, Paris

10. Büyük Britanya

10. Büyük Britanya

Büyük Britanya'da isimleri kontrol eden yasalar yoktur, ancak kötü sözler, sayılar, başlıklar ve telaffuz edilmesi zor olan isimler çocuklara verilemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Yeni Zelanda

11. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda'da birisine zarar verebilecek isimler, 100'den fazla karaktere sahip kelimeler, unvanlar ve markaları andıran isimler çocuklara verilemez.

  • Yasaklı bazı isimler: “.”, Şişman Adam, Lucifer, İsa Mesih, Aziz, Aziz Maximus, 4real, Mafya Korku Yok

12. Çin

12. Çin
cdns.klimg.com

Geçmişte Çin'de, yönetici imparatorun adını bir çocuğa vermek yasaktı. Bugün, tüm yasaklar dile bağlı: Çin dili 70.000 karaktere sahip ancak hepsi bir bilgisayar tarafından okunamıyor. Çocukların adları, makinede okunabilen karakterlerle sınırlıdır.

13. Meksika

13. Meksika

Meksika'da, gelecekte sorunlara yol açabileceği düşünülen isimler yasaklandı. Ayrıca, hayali karakterlerin adları kullanılamıyor.

Yasaklı bazı isimler: Hermione, Burger King, Robocop, Twitter, Noel, E-posta, Sünnet, Lady Di, İç Çamaşırı, Pocahontas, Ispanak

14. Fas

14. Fas

Fas'ta ebeveynlerin seçtiği yabancı isimler yasaklanabiliyor. Örneğin, Sarahis adı yabancı yazım nedeniyle yasaklandı, ancak Sara herhangi bir soruna neden olmadan kullanılabiliyor.

15. Rusya

15. Rusya

2017'den beri Rusya'da, sayıların, harf olmayan sembollerin, kötü kelimelerin, unvanların, rütbelerin ve pozisyonların isim olarak kullanılması yasaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Avustralya

16. Avustralya

Avustralya'da, çoğunlukla unvanları ve marka adlarını içeren yasaklı adların bulunduğu bir isim listesi vardır. Kötü kelimeler, uzun kelimeler ve İngiliz dilinde olmayan karakterler içeren kelimeler isim olarak kullanılamaz.

  • Yasaklı bazı isimler: #ROFL, LOL, iMac, İsa Mesih, Esrar, Avustralya, Stan, Rahibe, Tanrı

Bu isimler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
90
35
28
24
9
6
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sometimes

Türkiye de ADALET

Yetkin Kaya

adalaet ağaoğlu var ya

Arjantin de çok fazla messi ismi konulduğu için yasaklanmıştı messi bi ara

gunec46

Bizde insanlar çocuklarına Yosma, Satılmış gibi isimler veriyorlar. Hatta biri göstere göstere çocuğuna kürdistan ismini vermişti...