Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Yüksek 10 Binası

Dünyanın En Yüksek 10 Binası

Enes Demirel
23.06.2014 - 00:59 Son Güncelleme: 27.06.2014 - 13:59

10. Willis Kulesi

10. Willis Kulesi

Willis Kulesi, Şikago'da bulunan, ABD'nin en yüksek ve dünyanın yedinci en yüksek gökdeleni. 3 Mayıs 1973 yılında yapımı tamamlanmıştır. Bina yüksekliği 442 metredir. Anten ile birlikte toplam yüksekliği 527 metredir. 1997 yılına kadar dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanına sahipken Malezya'da inşa edilen Petronas İkiz Kuleleri birinciliği ele geçirdi. Toplam 110 kattan oluşur. 85 metre uzunluğunda bir antene sahiptir. Bina çevresi siyah alüminyum ile kaplanmıştır. Binada 16.100 pencere vardır.

9. Nanjing Greenland Finans Merkezi

9. Nanjing Greenland Finans Merkezi

8. Petronas İkiz Kuleleri

8. Petronas İkiz Kuleleri

Petronas Kuleleri Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunuyor. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri , Petronas petrol holdingin'in de yönetim binasıdır. 452 m yükseklikliğindeki gökdelen, 2004 yılında Taipei 101 binasının inşasının bitmesiyle dünyanın en yüksek gökdeleni olma unvanını kaybetti.

7. Uluslararası Ticaret Merkezi

7. Uluslararası Ticaret Merkezi

Uluslararası Ticaret Merkezi Hong Kong West Kowloon'da konuşlanmış 118 katlı, 484 m yüksekliğindegökdelen. Bina MTR Corporation şirketi ve Sun Hung Kai Properties şirketleri tarafından yapılmaktadır Yapımına 2007 yılında başlandı 2010 yılında bitti.Tamamlandığında Hong Kong'un en yüksek binası ve Dünyanın en yüksek yapılarından 7.si olmuştur.

6. Şangay Dünya Finans Merkezi

6. Şangay Dünya Finans Merkezi

Eski Çinliler tarafından dünyayı temsil etmek üzere kullanılmış kare prizma “kozmik kemerlerle” kesişir ve ”binanın dikey konumunu' vurguluyor. Bu geometri binanın üst katlarına geniş gökyüzü kapısı oyulması ile daha da çarpıcı hale getirilmiş. Binanın temel geometrisini güçlendiren gökyüzü kapısı yükseldikçe genişler ve üzerinde kulenin karşılıklı köşelerini tek bir noktada birleştiren bir gökyüzü köprüsü yer alıyor.Gökdelenler için en büyük tehditlerden biri olan rüzgarın etkisini azaltmak için binanın tepesinde büyük bir yuvarlak yapılması düşünülmüştür. Bir karenin içerisinde, dairesel bir şeklin içinde bulunan gökyüzünü temasının; Çin mitolojisinde Dünya'yı temsil etmesi bu kararı vermeyi kolaylaştıran en önemli etkenlerden biriydi . Ancak Çinlilerin Japon bayrağını temsil ettiğini düşünerek, bu görkemli yapının üstünde bir yuvarlak bulunmasına karşı çıkmalarıyla, bu proje değişmiştir. Bunun yerine yine rüzgarın, gökdelen üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla gökdelenin tepesini ikiz kenar yamuk olarak inşa etmişlerdir. Binanın 12 katında bir dayanıklı sığınaklar vardır.Sığınakların yapımında ateşe karşı dayanıklı çelik kullanılmıştır.

5. Taipei 101

5. Taipei 101

Taipei 101 Tayvan, Taipei şehri Xinyi (Hsinyi) semtindeki bir gökdelen. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Resmi olarak 4 Ocak 2010 tarihinde Burç Halife'nin açılmasıyla en yüksek bina ünvanını kaybetti.

4. Özgürlük Kulesi

4. Özgürlük Kulesi

Özgürlük Kulesi, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine New York'ta yükselecek 105 katlı (541,3 metre) ticaret merkezi. İnşa edilecek bina, bomba saldırılarına karşı korunması amacıyla titanyum ile kaplanmış olacak ve üstünde bina için gerekli enerjinin %20'sini sağlayacak olan rüzgar türbinleri bulunacak.

3. Ebrac El Beyt Kuleleri

3. Ebrac El Beyt Kuleleri

Ebrac El Beyt Kuleleri, Mekke, Suudi Arabistan'da Osmanlı mirası Ecyad Kalesi yıkılıp yerine inşaa edilen binalar kompleksidir. 595 metre yüksekliği ile de Suudi Arabistan'ın en yüksek binası, Dünyanın en yüksek ve en büyük otelidir. Yapının yeri Kabe'yi içine alan Mescid-i Haram'ın yanındadır. Sonuçta, Abraj Al Bait Kuleleri'nde yaklaşık 4.000 kişi kapasiteli büyük bir mescit bulunacaktır. Her yıl 2 milyon hacı adayı'nın konaklayabileceği bir 5 yıldızlı otele sahip olacaktır. Dahası, Abraj Al bait Kuleleri'nde 4 katlı alışveriş merkezi ve 800 araç kapasiteli otoparkı bulunacaktır. Konut kuleleri, iki helikopter alanı, ve iş seyahatçilerinin yerleşebileceği konferans salonu bulunacaktır. Toplam 65.000 insan kulelerin içinde oturacaktır.

2. Şangay Kulesi

2. Şangay Kulesi

1. Burç Halife

1. Burç Halife

Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burç Dubai'dir. Adını Halife Bin Zayid El Nahyan'dan almıştır. 828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın