Görüş Bildir
Haberler
Dünya Tarihi'nin Akışını Değiştiren 6 Savaş Aleti

Dünya Tarihi'nin Akışını Değiştiren 6 Savaş Aleti

Onur Kontas
08.12.2014 - 21:21 Son Güncelleme: 09.12.2014 - 13:39

Okullarda öğretilen barutun icadı sebebiyle feodalizmin sona erdiğidir. Öte yandan feodalizmi ortaya çıkaran silahlara pek atıfta bulunulmaz, barutun yerini neye bıraktığından da pek bahsedilmez.

Nasıl ki her çağ bir önceki kapattığı gibi bir sonrakinin ortaya çıkmasına zemin oluşturuyorsa her silah da bir öncekine alternatif olduğu kadar kendi alternatifini de yaratır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarissa

Sarissa

Makedonyalı II.Filip'in ve ardından oğlu Büyük İskender'in efektif bir şekilde kullandığı, bilinen dünyanın hatırı sayılır bir parçasının kısa bir zamanda fethedilmesine neden olmuş mızrak çeşididir. 4 ile 7 metre arasında uzunluğa sahip olan sarissa sadece Antik Dünya'yı değil barutun icat olmasına rağmen İspanya'nın süper güç olmasını sağlayacak olan tercioların da benzerini kullanmış oldukları bir mızrak çeşidiydi. Özellik itibariyle yakınlarına sadece süvari değil, aynı zamanda piyadenin de gelmesini engelleyen ve bir bütünlük oluşturan sarissa birlikleri -yani falanjlar- yekvücut olsalar da manevra açısından kötülerdi ve Romalıların geliştirmiş oldukları lejyonlar ve Maniple taktiği ile önemlerini bir bakıma yitirdiler.

Ok ve Yay

Ok ve Yay

Ok ve yayın tüm tarihini anlatmak neredeyse bütün Dünya Tarihi'ni anlatmaya eş değer, öte yandan belli başlı birkaç örnek verilebilir sanırım. 

İlk örnek standart yay olsun, şekli de şöyle olsun ) Moğollar dünya fethine çıktıkları esnada kullandıkları yay evrimleşmişti ve { şekline gelmişti. Bu da daha az güç harcayarak daha uzağa ok atmayı sağlıyordu.

İngilizlerin longbowmanleri meşhurdur, 100 Yıl Savaşları'na uzun süre damgasını vurmuşlardır. Öte yandan Avrupa'da meşhur olan tek okçu onlar değildi, Hussiteler ile ortaya çıkan paviselerde tarihe damgalarını vurmuşlardır. Uzun yıllar antreman yapıp kendilerini geliştirmeden serflerin de birer savaşçı olmalarını sağlamış oldular.

Zırhlı

Zırhlı

Zırhlıdan kasıt Katafrakt olan süvari cinsidir. Age of Empires 2'de Bizanslar ile oynamış olanlar bilir ki Katafraktlar bitli piyadelerin süpürgesidir, vurduğu zaman acıtırlar, şövalyelerin de atalarıdırlar.

Sanılanın aksine Katafrakt tarzı birliklerin kökeni Bizans değil İran'da bulunan Part İmparatorluğu'dur ve tarihte ilk görüldükleri zaman meşhur Carrhae Savaşı'dır. Spartaküs'ü izlemiş olanların bildiği Crassus bu savaş sonrasında esir alınmış ve öldürülmüştür.

Binici ve atın zırhlandırıldığı katafraktın ortaya çıkış nedeni ise gerek Kafkasya gerekse Horasan üzerinden çapula kalkan Turanlı kavimleri engellemektedir. Her ne kadar ağır süvariler yavaş kalıyor olsalar da oktan etkilenmedikleri için modus vivendi oluşturmayı başarmışlardı. Gerek barutun icadı gerekse şu anda papayı koruyan İsviçrelilerin 1477'de Burgonyalı ağır süvarileri ağır bir mağlubiyete uğratmasından dolayı zamanla önemi kayboldu, fakat o zamana kadar bilhassa Avrupa Tarihi'nde ağır süvariler zaferi kazandıran temel güçlerden birisi oldular.

Barut/Tüfek/Top

Barut/Tüfek/Top

Tarihte ilk başta en efektif olarak Osmanlıların kullandığı ve onların gelişmesini sağlayan, yalnızca üç yıl içerisinde hem Safevi hem de Memluklere karşı üstün olmasını sağlayan, fakat zamanla çökmesini de sağlayan üçlüdür, günümüzde hâlâ kullanılır.

Barutun kullanılmaya başlanması ile Harp Tarihi'nde yeni bir dönem adlandırılmıştır, o da Barut Çağı. Hatta bu çağın üç de büyük imparatorluğu vardır.

Süvari Kılıcı

Süvari Kılıcı

Her ne kadar barut, İsviçreli paralı askerler ve İspanyol terciolar süvarilerin pabucunu dama atmış olsalar da bu süreç çok uzun sürmedi, Gustavus Adolphus ile birlikte süvarinin önemi yeniden hatırlandı. 

Memluk kılıcı olarak da bilinen süvari kılıcını Batılılar genel olarak Türklerden öğrendiler. Örneğin Gustavus Adolphus'a rağmen devrin en büyük süvari gücünü oluşturan Leh Kanatlı Hussarlar'ının kılıçlarına verdikleri isim karabela idi. Bu tarz eğik kılıçların avantajı ise at üzerinde iken piyade vurunca hem mukavemet açısından avantaj sağlaması hem de kılıcın kesme işlemine uygun olmasıydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Veba ve Biyolojik Silahlar

Veba ve Biyolojik Silahlar

Eski Dünya'yı kasıp kavuran Kara Ölüm'ün Avrupa'da ortaya çıkışı aslında Kıpçaklar tarafından bir savaş silahı olarak kullanılması sebebiyledir.

Kırım'da kuşatmış oldukları Ceneviz kalesine mancınıklar ile vebalı cesetleri atan Kıpçaklar ve ardından gemilerle Avrupa giden Cenevizliler vebayı Avrupa geneline yaydılar, eski kıta nüfusunun yaklaşık üçte biri salgından dolayı öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
19
9
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın