Görüş Bildir
Haberler
Dünya Kupası 2014: Bir Yanda Coşku, Bir Yanda Öfke

Dünya Kupası 2014: Bir Yanda Coşku, Bir Yanda Öfke

Batuhan
13.06.2014 - 10:54 Son Güncelleme: 13.06.2014 - 12:54

Dünya Kupası 2014: Bir Yanda Coşku, Bir Yanda Öfke

Dünya Kupası, karşılaşma maçının oynandığı Sao Paolo’da coşkulu gösteriler ve öfkeli protestolarla başladı.  Dünya Kupası nedeniyle tatil ilan edilmesi ve güneşli güzel havanın da yardımıyla Sao Paolo sokakları ve stat önü bayram havasındaydı. Binlerce Brezilyalı açılış maçının oynanacağı Corinthians Arena Stadı’na akın etti. Stadyumun  birkaç kilometre uzağında ise kupaya harcanan paraları protesto eden kupa karşıtları ile polis çatıştı.

Sabahın ilk saatlerindee ülkelerini desteklemek için yollara düşen Brezilyalılar, samba yapıp, şarkı söyleyerek kupanın ilk gününü karnavala çevirdiler. Kapılarını futbolseverlere açmasıyla bir anda Brezilya ulusal renkleri yeşil-sarıya ürünen Arena stadında ise, büyük ihtimalle tüm dünyadaki futbolseverlerin dört yıllık özlemini bir an önce dindirmek için kupa tarihinin en kısa açılış etkinliliği yapıldı.

15:15′de başlayan ve doğa, halk ve futbola temalı üç etaptan oluşan, sambalar diyarının hareketli ritimlerine oldukça zıt, durağan gösteri seyircilerde bir heyecan dalgası yaratmayı başaramadı. Gösterinin 15. dakikasında sahaya giren dev Brezilya bayrağı sayesinde tribünler hareketlenmeye başladı. Jennifer Lopez, Bitbul ve Brezilya’nın samba kraliçesi Claudia Leitte’nin “We are one” şarkısıyla, sanatçıların yerlerini alma süresi de dahil toplamda ancak 25 dakikayla açılış gösterisi sona erdi.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef hazır bulunduğu açılışa, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de katıldı. Joseph Blaetter’le birlikte tribünlerde yerini alan Dilma Roussef, açılış için konuşma yapmayı tercih etmedi ancak tören boyunca ıslıklardan ve küfürlerden nasibini almaktan kurtulamadı. Bir grubun küfürlü tezahuratına canı sıkıldığı görülen Dilma Roussef’i diğer bir grup da alkışlarla destekledi.

Arena Corinthians önünde binlerce Brezilyalı vuvuzelalar ve davullar eşliğinde dans ederek ve eğlenerek kutlama yaparken, stadyumun 5 km uzağında başka bir grup polisle çatışıyordu. Kupaya milyarlarca dolar harcanmasını protesto eden ve iki ayrı yerde toplanan “Halk için dünya kupası komitesi” üyeleri, metro işçileri, öğrenciler ve öğretmenlerin eylemlerine polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahele etti. Olaylarda aralarında CNN muhabirinin de bulunduğu 5 kişi yaralandı.

Carrao metro istasyonu önünde toplanan ilk grup ” Asıl terörist FIFA’dır”, “Kupa kimin için”, “Eğer haklarımız yoksa, o zaman kupa da yok” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçmek istedi. Kupaya harcanan paraların eğitim, sağlık, ulaşım ve barınmaya ayrılmasını istediklerini ve kupayı protesto etmek üzere stada kadar yürüyüceklerini açıklayınca polis eylemi dağıttı.

Metro işçileri sendikası önünde toplanan başka bir grup Carrao istasyonundaki grupla birleşmek istemek için yürüyüşü geçince polis müdahelesiyle karşılaştı. Brezilya’daki son zamanlarda hemen helen tüm eylemlerde yer alan maskeli Black Block üyeleri eylemde Brezilya bayrağı yaktı

Kupa karşıtlarının eylemi sadece açılış serenomisine ev sahipliği yapan Sao Paulo kentiyle sınırlı kalmadı. Karşılaşmaların yapılacağı bütün merkezlerde eylemler vardı, ancak geçen yıl Konfederasyon Kupası sırasındaki protestoların kitleselliğinden oldukça uzaktı. Polis Sao Paulo’daki sert tutumunu diğer şehirlerde de sergiledi.

Rio de Janeiro’da sabah saatlerinde Candeleira semtinden yürüyüşe başlayan sayıları bini bulan grup şehir merkezinde Lapa’ya ulaştığında polisin gaz ve plastik mermili müdahalesiyle karşılaştı. Polis altı kişinin göz altına alındığını açıkladı.

Porto Alegre’de de “FIFA go home” pankartıyla yürüyen 1000 kişilik grupla polis arasında çatışma çıktı. Yüzleri maskeli 30 kişi McDonalds ve banka şubelerini camlarını kırdılar.

Belo Horizonte’de Brezilya bayrağı yakan göstericiler bir polis arabasını tahrip ettiler.

ZETE

Kaynak: http://zete.com/bir-yanda-cosku-bir-y...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0