Görüş Bildir
Haberler
Donetsk'te Halk Referandum İçin Sandık Başında

Donetsk'te Halk Referandum İçin Sandık Başında

Batuhan
11.05.2014 - 10:32

Donetsk'te Halk Referandum İçin Sandık Başında

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandumda oy verme işlemi başladı.

Sabah saat 08:00’da başlayan oy kullanma işlemi, 22.00’da sona erecek. Erken saatlerde oy vermek için okullara gidenler nedeniyle sandık başlarında zaman zaman yoğunluk yaşanıyor.

'Donetsk’in federasyon olmasını ister misiniz' sorusunun yöneltildiği referandumda oy pusulalarında 'evet' ya da 'hayır' seçenekleri bulunuyor. Zarf ve mühür kullanılmayan oy verme işleminde oy kullanma kabinine girenler kalemle seçeneklerden birini işaretliyor. Oylar şeffaf sandıklara açık olarak atılıyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların yaklaşık bir ay önce Donetsk bölgesel yönetim binasını işgal ederek, ilan ettikleri ' Donetsk Cumhuriyeti'nin federatif bir yapıya dönüşmesi içinreferandum kararı alınmıştı.

Kiev yönetimi, yapılan işlemin kanunsuz olduğunu belirterek, referandumun sonucunu tanımayacağını duyurmuştu. Sonucun yarın açıklanması bekleniyor. Referandum Lugansk bölgesinde de düzenleniyor. Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik askeri operasyon başlatmıştı.

Ukrayna ordusunun kuşattığı Slavyansk'ta da halk referandum için sandık başına gitti. Slavyansk yakınlarında dün gece hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların meydana gelmesine rağmen vatandaşlar oy kullanmak için sabah saatlerinde sandık başına geldi.

Slavyansk'taki 5 numaralı okul binasına konulan referandum sandığında seçim komisyonu üyelerinin yanı sıra kentte alınan sıkı güvenlik tedbirlerinden dolayı silahlı ayrılıkçılar da görev yapıyor. Ancak silahlı kişiler basının kendilerini görüntülemesine izin vermiyor.

Oy kullandıktan sonra AA muhabirine açıklama yapan ancak görüntülenmek istemeyen bir kişi, gece boyunca çatışmaların devam ettiği için uyuyamadığını kaydederek, kendi geleceklerini belirlemek ve daha iyi bir yaşam için oy vermek istediğini belirtti. Uzun bir zamandan bu yana bölgede gerginliğin devam ettiğini, kentteki hayatın tamamen rayından çıktığını kaydeden vatandaş, 'Artık bu çatışmaların bir daha yaşanmaması için oy kullandım' dedi.

Federasyon kurulması için referandum talep eden ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, dün yaptığı açıklamada, Slavyansk'ta toplam 56 seçim kutusunun kurulacağını söylemiş, güvenlikten dolayı kent genelinde sıkı güvenlik tedbirleri alacaklarını ve referandumun ne olursa olsun yapılacağını dile getirmişti.

Muhabir: Ömür Melih Üzelce, Bahtiyar Abdukerimov | AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/326159--don...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0