Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Diyarbakır'da Ne Yenir?

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Diyarbakır'da Ne Yenir?

Elif Ateş
13.09.2021 - 09:15

Güneydoğu Anadolu'nun orta kısmında bulunan Diyarbakır, Mezopotamya'nın kuzeyinde yer almaktadır. Batısında Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman doğusunda Batman ve Muş, kuzeyde Elazığ ve Bingöl, güneyinde ise Mardin illeri bulunmaktadır. Bu şehir 17 ilçesiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kabalık şehri olma özelliğini taşır. Diyarbakır'ın etrafı dağlarla çevrilidir ve en yüksek dağı ise Andok Dağı'dır. Elazığ'dan çıkan Dicle Nehri, Diyarbakır'daki tüm akarsuları içine toplar. Peki, Diyarbakır'da gezilecek yerler nerelerdir? Diyarbakır'da ne yenir? İşte detaylar...

Diyarbakır, yaklaşık olarak 9000 yıllık bir tarihe sahiptir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Yontma Taş ve Cilalı Taş döneminden izlere rastlamak mümkündür. Silvan yakınlarındaki Hassuni Mağara Kenti ve Hilar Mağaraları bu dönemden kalma yerlerdir. Bu şehir; Asurlular, Urartular, Persler, Ermeniler, Romalılar, Bizanslılar, Eyyübiler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Diyarbakır surları, Yukarı Mezopotamya'nın kale şehirlerinin sembolüdür. Bu surların her yöne açılan dört kapısı bulunur ve her kapının farklı görevleri vardır. Farklı kültürleri içinde barındıran Diyarbakır'ın görülmesi gereken yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

DİYARBAKIR'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Mezopotamya ve Anadolu arasında binlerce yıl köprü görevi görmüş olan Diyarbakır, birçok medeniyetten kalan kültürel mirası bugünlere kadar korumayı başarmıştır. İşte Diyarbakır'da gezilemsi ve görülmesi gereken yerlerden bazıları:

  • Hevsel Bahçeleri: Bu bölge surlar ve bahçeler olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. İçinde 7 bin yıldır var olan Diyarbakır kalesi bulunur. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanan Hevsel Bahçeleri görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Ziya Gökalp Müze Evi: Ünlü sosyolog ve yazar Ziya Gökalp'in doğduğu ev olan bu yer, 1956 yılında müzeye çevrilmiştir. İçinde yazara ait eşyalar, belgeler bulunmaktadır.

  • Ahmet Arif Edebiyat Müzesi: Bu konak, 2011 yılında Ahmet Arif'e ithaf edilmiştir. Şairin özel eşyaları ve şiirleri bulunmaktadır. Ayrıca birçok konuda yazılmış kitabında içinde bulunduğu bir kütüphanedir.

  • Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi: Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü ev müzeye çevrilmiştir. İçerisinde etnografya müzesi de bulunmaktadır.

  • Gazi Köşk Şark Evi: Bu köşk, Akkoyunlu mimarisinin tüm özelliklerini yansıtır. Piknik alanları ve özel eyvan geceleri ile Diyarbakır halkının oldukça sık tercih ettiği yerlerden biridir.

  • Diyarbakır Arkeoloji Müzesi: Çoğu medeniyete ait edebi eserlerin bulunduğu bu müze, aynı zamanda halkın günlük yaşamında kullandığı eşyaları da içinde barındırır.

  • Birkleyn Mağaraları: Dicle Nehri'nin doğduğu yer olarak kabul edilir. Mağaralarda bulunan Asur kralına ait kabartmalar ve çivi yazıları oldukça ilgi çekicidir.

DİYARBAKIR'DA NE YENİR?

Diyarbakır mutfağının bu kadar çeşitli olmasının nedeni çok yoğun bir kültüre sahip olmasından kaynaklıdır. Yemeklerinde her medeniyetten izler görülür. Diyarbakır'a özel tadlardan bazıları şunlar:

  • Pıçık: Yoğurt ve bulgurun buluştuğu bir yemek olan pıçık, Diyarbakır'a özgü baharatlar kullanılarak yapılır.

  • Meftune: Ekşi yemek sevenlerin tercih ettiği bir lezzet olan meftune, bu şehrin yöresel yemeklerinin başında gelir.

  • Duvaklı Pilav: Genellikle düğün ve bayramlarda yapılır. Pilavın üstüne et ve diğer yöresel tatlar koyularak servis edilir.

  • Nardanaşı: Meyveli yemeklerden biri olan nardanaşı; maydonoz, nohut ve narla birlikte pişirilerek yapılır.

  • Ayvalı Kavurma: Sadece kuzu etinden yapılır. Kuşbaşı doğranan etler ayva ile pişirilerek ayrı bir lezzet oluşturur. Diyarbakır'a gelenlerin tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Mumbar Dolması: Güneydoğu Bölgesi'ne özgü tatlardan biri olan mumbar dolması, bu şehrin hemen her yerinde bulunur.

  • Patlıcan Dizme: Yaz sebzeleriyle yapıldığından dolayı genellikle yazın tüketilir. Ana malzemesi patlıcan olan bu yemek, Diyarbakır'a özgü baharatlar ve salçalar kullanılarak yapılır.

  • Cartlak Kebabı: Kuzu dalağı, kuzu ciğeri ve kuzu böbreği ile yapılan bu kebap şişe takılarak pişirilir. Közlenmiş biber, yufka ekmekle servis edilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın