Dışişleri'nden İsrail'e Kınama
Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girerek içerideki Müslüman gruplarla çatışması ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak engellemesini şiddetle kınadı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'İsrail güçlerinin 13 Eylül günü sabah saatlerinden itibaren Harem-i Şerif'e girerek içerideki Müslüman gruplarla çatışmalarını ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak belirli bir süre bütünüyle engellemelerini şiddetle kınıyoruz.
İsrail'in işgal altında tutmaya devam ettiği Doğu Kudüs'te ibadet özgürlüğünü sağlama yükümlülüğünü yerine getirmesi, Harem-i Şerif'in statüsünü ve kutsiyetini hedef alan ve ibadet özgürlüğünün açık bir şekilde ihlali olan bu yasadışı uygulamalara derhal son vermesi gerekmektedir.'
İsrail bu sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’ya baskın yaptı. Mescid-i Aksa'yı korumak için içeride bekleyen Filistinliler ile İsrail polisi çatıştı. En az 20 kişi yaralandı.
İsrail, Yahudiler için yılbaşı kabul edilen 'Roş Aşana' tatili nedeniyle Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermedi. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, pazar sabahı erken saatlerde Aksa'nın avlusuna giren onlarca İsrail askeri, Mescid-i Aksa’yı korumak amacıyla geceden camide kalan Filistinli cemaate saldırdı. Kıble Mescidi'nin kapısını kilitleyen askerler, mescidin içine de göz yaşartıcı gaz attı. Mescid-i Aksa’da saldırılar nedeniyle ciddi zararlar meydana geldi. En az 20 kişi yaralandı, çok sayıda Filistinli tutuklandı.
Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 40 Yahudi yerleşimci polis korumasında Aksa'nın avlusuna alındı.
İsrail plastik mermi kullandı
İsrail güvenlik güçleri, Yahudi yerlerşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Mescid-i Aksa’nın dışındaki Filistinlilere de müdahale etti. Askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Aralarında kadınların da olduğu çok sayıda kişi yaralandı.
Yaralanan Filistinliler çevredeki sağlık ekipleri tarafından sedyelerle Aksa'nın içerisindeki revire taşındı. İsrail askerleri olayları görüntülemek isteyen bazı gazetecileri de darp etti.
Aksa avlusunun kapılarında toplanan Filistinliler, 'Canımız kanımız sana feda olsun ey Aksa', 'Ey Muhammed, ümmetin seni terk etmedi' ve 'Kur'an düsturumuz, cihad yolumuz' sloganları attı.
İsrail müdahalesine kınama
İsrail’in saldırıları Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere birçok kişi ve hareket tarafından da kınandı.
Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Redine açıklamasında, 'Devlet Başkanı Abbas, İsrail polisinin Aksa'ya girip namaz kılanlara saldırmasını kınıyor. Doğu Kudüs ile Hıristiyan ve Müslümanların kutsal saydıkları yapılar kırmızı çizgidir. Bu saldırılar karşısında elimiz kolumuz bağlı kalmayacağız' ifadesini kullandı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise saldırının, 'Aksa'nın zamansal olarak taksim edilmesi ve Yahudi yerleşimcilerinin İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'in eşliğinde Aksa'nın avlusuna girmeye teşvik edilmesi' amacı taşıdığı belirtilerek, saldırı kınandı.
'Bölge dini savaşın içine çekilmeye çalışılıyor'
İsrail Meclisi Knesset'teki Ortak Arap Listesi Başkanı Eymen Avde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa'da yaşananların bölgeyi din temelli bir savaşın içine çekme amacı taşıdığını savundu.
İsrail sık sık kısıtlama ve yasak getiriyor
Geçen yıl da İsrail yönetimi 'Roş Aşana' nedeniyle Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama koymuştu. Bazı aşırı Yahudi grupların tatil sırasında Aksa'ya topluca girme yönündeki çağrıları, Filistinlilerle İsrail askerlerini karşı karşıya getirmişti.
Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlâller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. İsrail, bu gerekçelerle zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya girişini kısıtlıyor.
AA, Al Jazeera, AFP ve Dışişleri Bakanlığı