Görüş Bildir
Haberler
Yasin Hayal, Dink Ailesinden Özür Diledi

Yasin Hayal, Dink Ailesinden Özür Diledi

FreiGeist
26.05.2016 - 12:05

Dink cinayeti davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 3. gününde görülmeye devam ediyor, duruşmada sanık savunmalarına geçildi. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay savunmasında göreve geldikten sonra Dink ile ilgili istihbari bilgilerin kendisine verilmediğini iddia etti. Duruşma sırasında söz alan hükümlü Yasin Hayal de Dink ailesinden ve Orhan Pamuk'tan özür diledi. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 20 Haziran’a erteledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AGOS'tan Uygar Gültekin'in haberine göre, duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil, Emel Ataktürk Sevimli, İnci İşbulur ve Melike Polat katıldı.

Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir mahkemede hazır bulunurken, başka suçlardan tutuklu bulunan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Hamdi Egebatan bulundukları cezaevlerinden görüntülü olarak (SEGBİS) duruşmaya katıldı. Yasin Hayal ve Ogün Samast da duruşmaya görüntülü olarak cezaevinden katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Mehmet Ayhan, Mehmet Ali Özkılıç, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu duruşmaya katıldı.

Davanın tutuksuz sanıklarından Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç duruşmaya katılmadı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı takip etti.

Mahkemede, dava dosyasıyla birleştirilen Mülkiye eski Müfettişlerinden ve halen Ordu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Ali Özkılıç hakkında kabul edilen iddianame okundu.

İddianamelerin okunmasının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti savunmaları almaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reşat Altay ilk savunmasını yaptı

Reşat Altay ilk savunmasını yaptı

Al Jazeera Türk muhabiri Selahattin Günday'ın haberine göre duruşmada ilk olarak cinayet döneminin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay savunma yaptı. 

Meslek hayatı boyunca illegal hiçbir kurum ya da kuruluşla ilgisi olmadığını söyleyen Altay,  'Dink davasında sanık olarak yargılanmaktan dolayı hicap duyuyorum' dedi. 

Dink ile ilgili brifing verilmedi

Trabzon'da göreve başladığında kendisine verilen hiçbir brifingde Dink'e yönelik suikast girişimi ile ilgili bilgi verilmediğini anlatan Altay, Trabzon'dan tayin edilene kadar da Engin Dinç'in kendisiyle Dink'e yönelik bir eylem tasarlandığı konusunda hiç konuşmadığını söyledi. Faruk Sarı'nın 2006 yılında İstihbarat Şube Müdürü olarak göreve başladığını söyleyen Altay,  'Göreve başlamasından cinayetin işlendiği tarihe kadar suikastla ilgili olarak Faruk Sarı tarafından bana hiçbir bilgi verilmemiştir' dedi.

Erhan Tuncel’in eleman olduğunu bilmiyordum

Cinayetin ardından gözaltına alınan Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanı olduğundan haberi olmadığını söyleyen Altay, 'Erhan Tuncel'in Dink cinayeti ile ilgili olarak emniyet teşkilatında yardımcı istihbarat elamanı olduğunu İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan aldığım bilgi dahilinde öğrendim. Cerrah ile görüşme yaptığım sırada İstihbarat daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de yanında olduğunu öğrenerek onunla görüşmek istedim. Akyürek'e cinayetin Yasin Hayal grubu ile ilgili olduğunu söylememe rağmen bu konuda bana hiçbir bilgi vermediği gibi İstanbul Emniyet müdürüne de hiçbir bilgi vermediğini öğrendim' dedi.

Cinayet ile iç huzur hedeflendi

Üye hakimin Dink cinayetine ilişkin istihbarat bilgilerinin kendisinden saklanmasının özel bir amacı olup olmadığını sorması üzerine Altay, 'Dink cinayetini gerçekleştirmek isteyenler, Türkiye'de nasıl bir sonuç yaratmayı amaç edinmişlerse, o sonucu arzu edenlerin bu konuyu da belirleme noktasında görev yapanlardan gizleme gayretinin sonucudur' dedi.

Mahkeme Başkanının, 'Cinayetten sonra nasıl bir sonuç ortaya çıkması amaçlanmıştır?' sorusu üzerine ise Altay, 'Hrant Dink gibi birinsanın bu şekilde öldürülmesi ülke içi huzuru son derece olumsuz etkilemiştir. Allah'tan fail hemen ertesi gün yakalandı. Cinayet aydınlatılmasaydı, failleri yakalanamasaydı toplumda kaos ortamı ortaya çıkardı' dedi.

Trabzon’daki belgeler Altay’ı doğrulamıyor

Trabzon’daki belgeler Altay’ı doğrulamıyor

Erhan Tuncel

Reşat Altay Hrant Dink’ten haberi olmadığı yönünde ifade verdi. Ancak Emniyet İstihbarat Dairesi ekiplerinin soruşturma sürecinde 2015 Ağustos ayında Trabzon İstihbarat biriminde yaptığı 'baskın aramada’ bulunan belgeler bu ifadeyi doğrulamıyor. Aramada ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihlerinde haber elemanı Erhan Tuncel ile yapılan ve bugüne kadar ortaya çıkmayan görüşmelerin ıslak imzalı raporları bulundu.

Bu raporlar Engin Dinç’in Trabzon İstihbaratı'nın başından ayrılmasından sonra da '12 Ekim 2006’ ile ‘12 Kasım 2006’ dönemlerinde de Trabzon’daki ekiplerin Erhan Tuncel ile yeni görüşmeler yaptıklarını, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın da bu görüşmelerden haberdar olduğunu gösteriyordu. Raporların altında Reşat Altay’ın imzası vardı. Dink cinayeti işlendiği sırada Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay, 22 Aralık 2014 yılında savcılığı verdiği ifadede 'Dink’e suikast düzenleneceğinden haberi olmadığını' söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yasin Hayal, Dink Ailesi'nden ve Orhan Pamuk'tan özür diledi

Yasin Hayal, Dink Ailesi'nden ve Orhan Pamuk'tan özür diledi

Altay'ın savunmasının ardından, hükümlü sanık Yasin Hayal söz aldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan Hayal, 'İstem dışı sarf ettiğim sözlerden dolayı Dink Ailesi'nden ve Orhan Pamuk'tan özür diliyorum. Kullanılan silah sadece bana aitti. Böyle bir olayın içinde kullanılacağını bilseydim, Ogün'e vermezdim. Tahliyemi talep ediyorum' dedi.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar ise 'Sen zaten tutuklu değil, hükümlüsün' diye cevap verdi.

Daha sonra tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin tahliye edilmelerini talep etti. 

Duruşma 20 Haziran'a ertelendi

Mahkeme tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 20-21 ve 23 Haziran’a erteledi.  Mahkeme ara kararında ayrıca Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Altay’a yapılan dijital sunumların bir kopyalarının, ayrıca 2004 yılından 19 Ocak 2007’ye kadar misyonerlik ve azınlıklara yönelik olarak hazırlanan ve illere gönderilen yazıların Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan mahkemeye gönderilmesine karar verdi. 

Agos, Al Jazeera ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın