Dergilerin 'Kapak Olan' Vizyonsuzlukları: Milyarderler Dolandırıcı Çıkıyor, Finansal Öngörüler Kaybettiriyor!
Dünyada birçok prestijli iş hayatı, ekonomi dergileri bulunuyor. Bazıları her yıl son baskılarının kapakları üzerinden dünyayı dizayn etmekle bile itham ediliyor. Bazı dergilerin yaklaşık 100 yıllık tarihleri bile bulunuyor. Finans, endüstri, yatırım ve pazarlama, teknoloji, iletişim, bilim, siyaset ve hukuk konularında da içerikler üretiyorlar. Farklı kategorilerde zenginleri listeliyorlar. Ancak son yıllarda bazı öngörülerinde biraz duvara tosladı gibi görünüyorlar. Girişimcilerin dolandırıcılık başlıklı haberleri yağarken, ters indikatör gibi hareket eden öngörüler de göze çarpıyor. ABD'de banka iflası öncesi yazılanlar sürpriz değil çünkü yıllar önce mortgage krizlerinde de aynı süreçlerin yaşlandığı görülüyor. Gelin bakalım hangi dergilere kimler ya da nelere her anlamda kapak olmuş?
Twitter'da görülen bu paylaşımdan yol çıktığımız zaman Forbes'un listesinin kabarık olduğu ortaya çıkıyor.
Ladies fisrt! Elizabeth Holmes olmadan bu liste başlamazdı. En parlak döneminde bile çok tartışıldı. Sonu da malumun ilamı oldu.
Theranos kurucu ortağı olan Holmes, parmak ucundan alınan yalnızca 1-2 damla kanla testlerde devrim yaratacağını iddia etmişti.
Elizabeth Anne Holmes, 2022 yılında yatırımcıları dolandırmaktan ikinci çocuğuna hamileyken 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.
Karşımızda daha genç bir isim olan Sam Bankman-Fried var. 1992 doğumlu "genius" 2014'te MIT'de fizik bölümünü bitirince, yatırım şirketlerinde çalışmaya başladı.
Sam, şirketi FTX'i en yakın rakibi Binance'e satmaya kalktı, işlemler yarım kaldı. Sistem çöktü. Çok tartışıldı hala da tartışılıyor ancak iflasını ilan etti. Sorgulandı, yargılandı.
Sam Bankman-Fried, 250 milyon dolar tutarında kefaletle ev hapsine mahkum oldu. Forbes'a bir tick daha attık.
Bu kez tam olarak sıfırlanmayan ya da hapiste bitmeyen bir hikaye sahibi var: Adam Neumeann
Adını "The We Company" olarak değiştirdi, yeni projelere de açıldı. Sonra da halka arza karar verdi. Bunların hepsi normal gözüküyor değil mi?
Gelelim başka bir öngörüye; SVB Bank! Aslında bu belki de o kadar vizyonsuzluk sayılmayabilir. Sonuçta banka zaten ABD'nin 16. büyük bankasıydı.
Tek vizyonsuzluk da Forbes'a ait değil bu arada biraz da The Economist'in uzun vadeli öngörüsüzlüğüne bakalım.
The Economist, Ekim 2003'te "Petrol Çağının Sonu"nu ilan etmişti. O dönem 25 dolar/varil olan petrol fiyatları 5 yıl içinde 145 dolar/varil seviyesine ulaştı. Şimdilerde 80 dolar seviyelerinde.
Dergi öngörülerinde sorunlar iki dergiyle sınırlı kalamazdı! 2012'de Facebook halka arz edildiğinde, Barron's dergisi "internet reklamları satma iş modelini" sürdürülebilir bulmazken, Eylül 2012'de Facebook hisse başına 21 dolar seviyesindeyken yayımlanan öngörünün ardından 10 yılda hisse 200 dolara yükseldi.
Fortune dergisinin bu listede olmadığını düşünmediniz umarız. 2008 Küresel Finans Krizinin temeli: Mortgage krizi...
Son olarak Time'ın Elon Musk kapağına bakalım: 2021'de kral ilan edilen Musk'ın Tesla hisselerinin o günden bugüne performansı👇
Son dönem kapaklara da bakmadan gitmeyelim👇1. Avrupa'nın yaklaşan kış tehlikesi, 2. Büyük, Yeşil ve Adaletli (Gelir Dağılımı), 3. Kriptoların Düşüşü... Siz ne öngörüyorsunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ladies fisrt!
Elizabeth Holmes'un hikâyesini bi yerde izlemiştim ve çok ilginçti aynı zamanda şaşırtıcıydı. Sanırım evrim ağacı kanalında izlemiştim . Tavsiye ederim