Görüş Bildir
Haberler
Dağlıca ve Iğdır Bombaları ABD'den

Dağlıca ve Iğdır Bombaları ABD'den

Dağlıca ve Iğdır Bombaları ABD'den

PKK’nın Dağlıca ve Iğdır’da kullandığı EYP’lerin (El Yapımı Patlayıcı) Suriye’nin PYD kontrolündeki bölgelerinden geldiği ortaya çıktı. Örgütün, onlarca ton ağırlığındaki EYP’leri, halen Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin hava koruması altındaki köylerde ürettiği, Kamışlı üzerinden Irak’ın kuzeyine geçirdiği ve Türkiye’ye soktuğu öğrenildi.

Ankara’da yapılan değerlendirmeler ışığında Dağlıca’ya giden süreç şöyle işledi: 

- Terör örgütü, Dağlıca saldırısı için yaklaşık bir aydan bu yana hazırlanıyordu. Özellikle, 23-24 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde TSK’nın Kandil ve Bölge çevresinde yaptığı, örgütün de ağır zayiat verdiği saldırılar sonrasında PKK, eylemlerini ses getirecek şekilde Güneydoğu Anadolu kırsalına taşıma kararı verdi.

- PKK’nın bu kararı almasında; örgütün gençlik yapılanmalarının Silopi, Cizre, Nusaybin gibi yerleşim merkezlerinde hendekler kazarak başlatmaya çalıştığı meskûn mahal savaşının başarısız olması etkili oldu. PKK yeniden kırsalda eylem yapmaya karar verdi. Gerek, canlı kalkanlar nedeniyle Batılı kamuoyunun dikkatinin bu bölgede olması gerekse, Irak’ın kuzeyinden ve İran’dan geçiş için elverişli konumda bulunması nedeniyle özellikle Dağlıca seçildi.

- PKK’lılar, dağınık ve küçük gruplar halinde Türkiye sınırını geçti. Militanların en az yarısının, Irak’ın kuzeyindeki kamplardan geldiği, deneyimli militanlar arasından seçilmiş olduğu değerlendirildi.

BOMBA EĞİTİMİ CONİLERDEN 

- EYP’ler 2013’ten sonra IŞİD tarafından Rakka’da üretilmeye başlandı. EYP’lerin, PKK/PYD unsurları tarafından kullanılmaya başlanması ise Kobani’de oldu.

- YPG militanları ve PKK’’lılar Kobani’de, eski ABD askerleri tarafından EYP yapımı, tuzaklama ve pusu konularında eğitildiler. - PYP ile birlikte Kobani’de EYP hazırlamasını, kullanmasını ve tuzaklama modellerini öğrenen PKK’lılar, bunu Türkiye’de uygulamaya koydular. Dağlıca’da 400 kilo patlayıcı ile yapılan tuzaklamanın ve tankı durdurabilecek kadar büyük patlamaya neden olan bir EYP’nin, kısa süre içinde amatör militanlar tarafından hazırlanamayacağı dikkate alındığında, örgütün bu mekanizmaları, Suriye’nin kuzeyinden getirdiği değerlendirildi.

- EYP’lerin hammaddeleri ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rus kökenli. Patlayıcılar, cihatçı grupların Suriye ordu depolarını yağmalamaları sonucunda elde edilirken, PKK’nın eline geçmesi söz konusu. 

- IŞİD’in ve Suriye ordusunun geride bıraktığı bin 500 kadar uçaksavar ve geri tepmesiz top bulunuyor ve bunlar silah kara borsasında satılıyor. PKK artık daha ağır silahlara ulaşabiliyor.

Deniz Kahraman

Kaynak: Aydınlık

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0