Görüş Bildir
Haberler
Çin Ve Tayvan Arasında Tarihi Görüşme

Çin Ve Tayvan Arasında Tarihi Görüşme

Onedio Medya
12.02.2014 - 00:22 Son Güncelleme: 12.02.2014 - 00:58

Çin Ve Tayvan Arasında Tarihi Görüşme

Çin İç Savaşı'nın sona erdiği 1949'dan bu yana Çin ve Tayvan ilk defa bugün üst düzey resmi temaslarda bulundu.

İki ülkenin temsilcileri dört gün sürecek görüşmeler için Çin'in Nankin kentinde bir araya geldi.

Reuters haber ajansı Çin ve Tayvan'ın en kısa sürede karşılıklı temsilcilik açma konusunda anlaştığını duyurdu. Fakat konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Resmi gündemiyle ilgili bir açıklama yapılmayan bu görüşmeler, iki ülke arasında güven artırmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çinli müzakereci Jang Jijun 'iki tarafın geçmişte aynı masaya oturup görüşebileceğini düşünmenin imkânsız olduğunu' söyledi. Tayvan adına toplantıya katılan Wang Yu-çi ise görüşmeyi Çin-Tayvan anlaşmazlığında yeni bir sayfa olarak nitelendirdi.

AFP haber ajansı, her iki tarafın da hassasiyetlerinin göz önünde bulundurularak toplantı salonuna bayrak asılmadığını ve yetkililerin isimlerinin yazıldığı etiketlere unvanlarının eklenmediğini bildirdi.

Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımıyor. Pekin, Tayvan'ın Çin'in bir parçası olarak görüyor.

Tayvan'ı resmi olarak bağımsız bir ülke olarak tanımayan ABD de Taipei'nin arkasında duruyor.

Tayvan meselesi, Pekin ve Washington arasında yıllarca gerilime neden oldu.

Çin ve Tayvan arasındaki ilişkiler, Tayvan'ın Pekin yanlısı Devlet Başkanı Ma Yin-jeou'nun 2008 seçimlerinde başa gelmesiyle canlandı.

İki ülke arasında başlatılan uçak seferleri ve bunun sonucunda Çin'den gelen turistler, Tayvan ekonomisine katkıda bulundu.

Ticari anlaşmalar, Tayvanlı teknoloji şirketlerinin büyümesini ve Çin'e milyarlarca dolar yatırım akmasını sağladı.

Fakat uzmanlar Ma'nın bölge halkı arasında çok sevilmediğini ve iktidardaki Kuomintang Partisinin gelecek yıl yapılacak yerel seçimleri kaybetmesinin beklendiğini belirtiyor.

Çin'in Jiangsu bölgesinin yönetim merkezi Nankin'de yapılan görüşmeler, 1949'dan bu yana hükümetler arası ilk resmi temas olarak tarihe geçiyor.

BBC'nin Pekin'den bildiren muhabiri Celia Hatton, Çin ve Tayvan'ın yıllarca, dostluk dernekleri olarak bilinen kuruluşlar ve ticaret grupları aracılığıyla dolaylı olarak temasta olduğunu belirtiyor.

Muhabirimiz Hatton, tüm iyimserliğe rağmen, Çin'in yıllar boyu savurduğu 'Tayvan'ı gerekirse zorla geri alacağı tehdidini' geri çekmeyi reddetmesi nedeniyle taraflar arasında hala gerilim olduğunu dile getiriyor.

Tayvanlı müzakerecilerin tarafların birbirilerinin topraklarında kalıcı temsilciler bulundurması önerisi yapması bekleniyor.

Çin'in bazı medya organlarına onay vermemesi nedeniyle Tayvanlı yetkililerin basın özgürlüğünü de gündeme getirebilecekleri belirtiliyor.

Tayvan temsilciğinden yapılan yazılı açıklamada 'Basın özgürlüğü evrensel bir değerdir… Her iki taraf arasındaki haber paylaşımı açısından en önemlisinin, özgür ve eşit bilgi akımı olduğunu tekrar tekrar söyledik' dendi.

Tayvan'da halk 1980 yılına kadar diktatörlük baskısı altında kalan basın özgürlüğü konusunda çok hassas davranıyor.

Muhabirler, Pekin'deki müzakerecilerin daha yakın ekonomik işbirliği için baskı yapacağını söylüyor.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0