Görüş Bildir
Haberler
Çin ve İran Arasında 600 Milyar Dolarlık İş Birliği

Çin ve İran Arasında 600 Milyar Dolarlık İş Birliği

Emre Ordu
23.01.2016 - 18:13 Son Güncelleme: 23.01.2016 - 20:55

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 farklı protokol imzalandı. İki lider ticaret hacminin 10 yılda 600 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İran'a yönelik yaptırımların kalkmasının ardından Tahran'a ilk ziyareti Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gerçekleştirdi. Çin liderine İran gezisinde üç başbakan yardımcısı, 6 bakan ve kalabalık bir işadamı heyeti eşlik ediyor.

Resmi karşılamanın ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin Devlet Başkanı ile heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Nükleer işbirliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arasında

Nükleer işbirliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arasında

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, 'İki ülke stratejik ilişkileri, 25 yıllık kapsamlı bir eylem planının oluşturulması, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 yıl içinde 600 milyar dolar seviyesine yükseltmek için görüşmelerde bulunduk' diye konuştu.

Ruhani, 'Ekonomik ilişkilerin yanı sıra, güvenlik ve savunma konularında da görüşmeler yapıldı. Bölgeyi etkisi altına alan terörizm, aşırıcılık ve şiddetle mücadele konuları da ele alındı' dedi.

İki ülke liderinin katıldığı törenle başta ekonomi, sanayi, kültür ve yargı olmak üzere çeşitli alanlarda 17 iş birliği protokolü imzalandı. Nükleer iş birliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arsında bulunuyor.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'le de görüşmesi planlanan Çin lideri, İran'a gelmeden önce Suudi Arabistan ve Mısır'da temaslarda bulunmuştu.

Sputnik Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
45
12
9
8
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

İran bize her zaman tehdittir. Ekonomik olarak bölgede İran'ın ambargoları kalkmadan önce iki bölgesel güç vardı: Biri İsrail biri Türkiye... Ambargolar kalk... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

İran' ın bölgeyi yönetmeye sahip olmayan gücüne bir bakalım: Irak (İran etkisi), Suriye(İran-Rus etkisi) Lübnan(İran Etkisi) Yemen(İran Etkisi) Ermenistan(İr... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

oha

Pasif Kullanıcı

Ikisinin tipide birbirlerinden beter ama.. amk Iraninda amk şeriati olmasa simdiye abd yi gecmisti belkide iran abdye ambargo uyguluyordu. Yil 2016 hala insa... Devamını Gör

Peacj

Günün ilk islama giydirme bahanesi ödülüne layık görüldünüz.. tebrikler.