Görüş Bildir
Haberler
CHP'li Vekilden Çarpıcı İddia: Bakan Elvan’dan Sayıştay’a 'Bizi İdare Edin' Ricası

CHP'li Vekilden Çarpıcı İddia: Bakan Elvan’dan Sayıştay’a 'Bizi İdare Edin' Ricası

FreiGeist
12.12.2014 - 12:43
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın Sayıştay’a yaptığı ziyarette bakanlığın tüm ihalelerini ve yaptığı harcamaları denetleyen müfettişlere “Kanuna aykırı davranabiliriz. Bizi bazen idare edin” ‘rica’sında bulunduğunu öne sürdü.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göreTBMM’de son üç yıldır bütçe görüşmeleri öncesi Sayıştay’ın Meclis adına yaptığı denetim kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarıyla ilgili pek çok raporda “mali tabloların alınamadığı için denetim yapılamadığına” ilişkin tespitlerin yer alması, denetimin eksik yapıldığı tartışmalarına neden oluyor. Hükümet’in Sayıştay üzerindeki baskısı muhalefet tarafından sık sık dile getirilirken, Develi’nin ortaya attığı Ulaştırma Bakanı Elvan’ın kendisini denetleyen Sayıştay denetçilerinden ‘Bizi görmezden gelin’ dediği iddiası bu ilişkiyi bir kez daha gündeme getirdi.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan 4 Aralık 2014 tarihinde Sayıştay Başkanı Recai Akyel’i ziyaret etti. Görüşmeye Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı harcamalar ile bütün ihalelerini de denetleyen Sayıştay Ulaştırma Grubu müfettişleri de katıldı. TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi’nin söz konusu ziyaretle ilgili iddiasına göre Bakan Elvan’ın kendisini denetleyen müfettişlerden Ulaştırma Bakanlığı’yla ilgili denetimleri tartışmalı hale getirecek bir istekte bulundu. CHP’li Develi, “Ulaştırma Bakanı Elvan, kendisini denetleyen müfettişlere ‘Kanuna aykırı davranabiliriz. Bizi bazen idare edin’ diye istekte bulundu” dedi.

Bakan Elvan’ın sözlerinin, Hükümet’in Sayıştay üzerinde kurduğu baskının hangi boyutlara ulaştığını gösterdiğini söyleyen CHP’li Develi, “Rüşvet hediye oluyorsa, bu durumu da Bakan’ın küçük bir ricası olarak mı görmemiz gerekiyor? Sayıştay kendi raporlarını otosansürle kuşa çeviriyor. Şimdi doğrudan Bakan; kendisini denetleyen müfettişlere yönelik ‘Kanuna aykırı davranırsak bizi idare edin’ demesi Sayıştay’daki sansürün ne boyuta ulaştığını da gösterdi” diye konuştu.

Sayıştay’ın Meclis adına denetim yapmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Develi, “Artık Sayıştay üzerindeki baskı ortaya çıktı. Sayıştay, Meclis adına denetlemeyi yapmazsa yolsuzluklar nasıl tespit edilecek? Bakan doğrudan kendini denetleyen denetçilere ‘Beni idare et’ diyor. Bu denetçiler nasıl rapor yazabilir?” dedi.

Mahmut Lıcalı | Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/si...

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yalanlama

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Bakan Lütfi Elvan'ın Sayıştay üyelerine yaptığı sunumda, 'kanuna aykırı davranabiliriz, idare edin' şeklinde bir ifadesinin kesinlikle söz konusu olmadığı bildirildi.

 Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi'nde bir milletvekilinin iddiası kaynak gösterilerek yer alan haberin tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu ifade edilerek, konuyla ilgili açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın, Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in daveti üzerine Sayıştay üyelerinin katıldığı Genel Kurul'da Türkiye'nin Ulaşım ve İletişim Stratejileri konulu sunum yaptığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Sunumda Sayın Bakan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırımları hakkında üyeleri bilgilendirmiş ve sorularını cevaplandırmıştır. Sunumda veya soru cevapta, Sayın Bakanımızın 'kanuna aykırı davranabiliriz, idare edin' şeklinde bir ifadesi kesinlikle söz konusu olmamıştır. 4 Aralık'ta yapılan sunuma ilişkin 8 gün sonra böyle bir iddia ortaya atılması haberin ne kadar maksatlı ve karalamaya dönük olduğunu ortaya koymaktadır. İddiayı dile getiren ve haberleştirenlerin bunu ispatla yükümlü oldukları ortadadır. Söz konusu iddiayı ortaya atan ve bunu haberleştirenler hakkında her türlü hukuki yola başvurulacak.'

Sayıştay'dan açıklama

Öte yandan Sayıştay Başkanlığından yapılan açıklamada da 'Cumhuriyet Gazetesi ile Aktifhaber.com ve Odatv.com internet sitelerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın Sayıştay Başkanı Recai Akyel'e yaptığı ziyarette bakanlığın tüm ihalelerini ve yaptığı harcamaları denetleyen müfettişlere 'kanuna aykırı davranabiliriz, bizi bazen idare edin' ricasında bulunduğu bunun Sayıştay üzerindeki hükümet baskısını açıkça gösterdiği yönünde gerçeğe aykırı haberler yer almıştır' ifadesi kullanıldı.

Sayıştayın Stratejik Planı'nda yer alan iletişimle ilgili amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla gerek denetlenen kurumlar nezdinde gerekse Sayıştay bünyesinde yürütülen faaliyetler çerçevesinde Sayıştay'a davet edilen Bakan Elvan'ın, daire başkanları, üyeler ve denetçilerden oluşan katılımcı topluluğuna, Bakanlığının orta ve uzun vadeli faaliyet stratejilerine ilişkin faydalı bir sunum yaptığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Sunumda ve sunumdan sonra gerçekleşen soru-cevap bölümünde Sayın Bakan 'kanunlara aykırı davranabiliriz, bizi bazen idare edin' şeklinde bir ifade kesinlikle kullanmamıştır. Bu yöndeki haberler tamamen uydurma ve hayal mahsulüdür.  Bu programa, hükümetin Sayıştay'a baskı yaptığı şeklinde anlamlar yüklemek, gerçeklerle bağdaşmadığı gibi hem Sayın Bakanımıza hem Sayıştay'a haksızlık anlamına gelmektedir. Bu tür faaliyetlere daha önce olduğu gibi bundan sonra da devam edilecektir. Yeni denetim yaklaşımı ve stratejik mali yönetim sisteminin ülkemizde yerleşmesi bağlamında yapılan bu tür çalışmaları gerçek bağlamından kopararak Sayıştay'ın işlevsizleştirilmesi ve hükümetin Sayıştay'a baskı yapması şeklinde yorumlamak basın etik ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0