Çanakkale 7 Saat İçerisinde 21 Kere Sallandı
Çanakkale'de yedi saat içinde 21 deprem meydana geldi. Çanakkale, saat 04:26 sıralarında Eceabat ilçesine bağlı Kocadere mevkisinde, yerin 11 km derinliğinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından sallanmaya devam etti.
AFAD tarafından yapılan açıklamada, Çanakkale ile çevre il ve ilçelerde olumsuz bir durum yaşanmadığını bildirildi.
Art arta meydana gelen sarsıntılar şehirde panik yarattı. Korku ve panikle kendilerini sokağa atan vatandaşlar çareyi park ve çay bahçelerine sığınmakta buldu.
PROF. ERCAN: KUZEY ANADOLU KIRIĞI KIMILDADI
Çanakkale’nin saat 05.39’daki 4.8 büyüklüğünde deprem ile ilgili İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Doğan Perinçek, açıklamalarda bulundu, İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklaması şöyle: “24 Temmuz 2015 Cuma günü 05.39’da Eceabad-Kocadere odaklı küçük boyutta bir deprem oluşmuştur. Depemin 02 sularında başlayan 4,4, 3,5 büyüklüklerinde öncüleri vardır. Depremin ilk saat içinde 5 tane 3,2’den küçük artçıları oluşmaktadır. Deprem Kuzey Anadolu kırığının Marmara-Saros bağlantısında 2013 6,3 depreminin ardılı olarak oluşması, Tekirdağ kolunda gerginlik birikiminin bir belirtisi olarak bakılabilir. Deprem odağı 10 ile 11 km arası gevrek granit katmanı içinde beklenen derinlikte olmuştur. Çanakkale içinde kötü yapılmış evlerde çatlak yer yer baca düşmesi oluşturan depremde ilk açıklamalara göre yıkım olmamış, ancak eş uzaklıkta olan İzmir ile Bursa’nın gevşek sulu tortul çökelleri üzerinde yer alan evlerde korkutucu sarsıntılar oluşturmuştur. Bu depremin 2013’de olan Saros depreminin bir artçısı olduğu kanısında değilim. Ancak, gelecek 10 gün içinde 3,5-4’e varan büyüklüklerde artçıları olacaktır. Bugünkü depremin İstanbul ile Tekirdağ önündeki Kuzey Anadolu Kuzey kollarında bir deprem oluşturması şaşırtıcı olur. Tekirdağ ile İstanbul kolları kırılmadan önce küçük, orta büyüklükteki depremlerin olması beklenen durumdur. Ne var ki, bu depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceği geleceği söylenemez. Yazlıkçılar korkmuştur. Ancak yazın tadını çıkarmaya baksınlar. Kısa süre içinde İstanbul kolunun kırılması beklentim içinde değildir. Ne var ki, Tekirdağ ile İstanbul kollarının önceliklerinin değişmesi beni şaşırtmaz.”
PROF. PERİNÇEK: BUNDAN SONRA ARTÇI DEPREMLER OLUR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Doğan Perinçek, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden Çanakkale’de yaşanan depremi değerlendirdi.
Vatandaşları dikkatli olmaya davet eden Perinçek depremleri şöyle yorumladı: “Eceabat-Kocadere dolayında olan 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu depremin öncü deprem olarak değerlendiriyorum. Ana deprem 4,8 olup saat 5.39 da gerçekleşti. 3,3 ve 1,6 büyüklüğündeki depremler ise artçı depremler. Bundan sonra çok sayıda artçı deprem olması doğaldır, hazırlıklı olalım. Artçı depremlerin 4,6’dan büyük olması beklenmiyor. Deprem merkezine yakın hasarlı bina varsa yurttaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar.”
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!