Görüş Bildir
Haberler
Çalışanların Zam Beklentileri Enflasyonun Üzerinde Olurken Şirketler Hangi Bölümlere Daha Çok Zam Yapıyor?

Çalışanların Zam Beklentileri Enflasyonun Üzerinde Olurken Şirketler Hangi Bölümlere Daha Çok Zam Yapıyor?

TÜİK 2021 yılı enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladı. Aralık ayında da asgari ücret zammı yaklaşık yüzde 50 olunca beyaz yakalıların son aylarda alım gücünde de düşme etkisiyle maaş zammı beklentisi yükseldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışanların ücret beklentileri netleşti

Çalışanların ücret beklentileri netleşti

Art ardına gelen zamlar, yüksek asgari ücret artışı ve yılsonu enflasyon rakamlarının belli olmasından sonra çalışanların ücret beklentileri de netleşmeye başladı.

Küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer Türkiye’nin yaptığı ‘Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı. Bloomberg HT'nin haberine göre, Araştırma sonuçlarına göre, 2022 yılı için ortalama ücret artış oranı yüzde 41,2’e yükseldi. En yüksek ücret zammının gerçekleşeceği sektör otomotiv olarak dikkat çekti.

Yaklaşık 600 firmanın çalışanlarının katıldığı ankette en yüksek artış hangi sektörlerde?

Yaklaşık 600 firmanın çalışanlarının katıldığı ankette en yüksek artış hangi sektörlerde?

399’u yabancı, 200’ü yerli olmak üzere toplam 599 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre; 2021 resmi yıllık enflasyon rakamları sonrasında şirketlerin 2022 yılı için ücret artış beklentisi ortalama yüzde 41,2’lere ulaştı. Yabancı sermayeli firmalarda bu oran yüzde 42,1 iken, yerli firmalarda ise yüzde 39,9 oldu. 

En yüksek ücret artışına sahip sektörler otomotiv, maden & metal, kimya, lojistik, teknoloji, perakende ve üretim sektörleri ortalamanın üzerinde ücret artışlarıyla dikkat çekerken, en yüksek ücret zammı otomotiv ana sanayi ve yan sanayi sektörlerinde gerçekleşecek.

Sektörden bağımsız maaş artışının daha çok yapıldığı bölümler hangileri?

Sektörden bağımsız maaş artışının daha çok yapıldığı bölümler hangileri?

Ankete katılan firmaların yüzde 73,3 ile yılda bir kez ücret artışı gerçekleştireceğini belirtti. Yılda bir kez ücret artışı yapan şirketlerin yüzde 66’sı ise bu artışı Ocak ayında yapacağını açıkladı. Firmaların yüzde 15’i Nisan, yüzde 9’u ise Mart ayında ücret artışını gerçekleştireceğini belirtti. Anketin sonuçlarına göre; geçen yıllara oranla yılda 2 kere ücret artışı yapma eğilimi olan şirketlerin sayısının arttığı görüldü. Ücretleri yılda 2 kez ücret artıracağını belirten şirketlerin oranı yüzde 20,4’a ulaştı. Bu firmaların yüzde 37’si Ocak ve Nisan aylarında, yüzde 27’si ise Ocak ve Temmuz aylarında, yüzde 10’u ise Ocak ve Mart aylarında ücret artışı öngörüyor.

Bu bilgilere ek olarak, sektörlerden bağımsız olarak, şirketler teknoloji departmanlarında yer alan çalışanların ücret artış oranı şirket genelinin 20-25 puan üzerinde konumlandırarak dijital rollerdeki yetenek kaybını minimize etmeye çalışıyor.

Geçen yıl maaşlara ne kadar zam yapılmıştı?

Geçen yıl maaşlara ne kadar zam yapılmıştı?

2021 yılında yabancı sermayeli firmalar yüzde 19,9 oranında, yerli sermayeli firmalar ise yüzde 25,3 oranında ücret artışı yaptı. Toplamda ücret artışı oranı ise yüzde 21,7 olarak gerçekleşti. Mavi yaka çalışanlar yüzde 22,8 ücret artışı alırken, uzman pozisyonlarında yüzde 20,9 oranında zam artışı oldu. Zamlar, yönetim pozisyonlarında yüzde 20,3 olarak gerçekleşti.

Maden-metal, otomotiv, enerji, teknoloji, üretim ve hizmet sektörleri en yüksek oranlara ulaşan sektörler oldu. Firmaların yüzde 33,2’si 2021 yılı için ek ücret artışı yaptı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın