Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bu Ramazan'da Oruç Tutacaklar İçin 16 Form Tutma Önerisi
Sıcacık pideler, kalabalık sofralar, çeşit çeşit iftariyelikler ve güllaç. Ramazan geliyor, sofralar şenleniyor.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir. Üç öğün olan günlük beslenme ikiye düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır.
Ramazan’da oruç tutarken kilo almak istemeyip hatta vermek isteyenler aşağıdaki önerilere uyarsa başarılı olacaklar…
1. Bol su içmeyi unutmayın
2. Mutlaka sahura kalkın
Zaten 2 olan ara öğün sayısı teke indirilmemelidir. Bu durum açlık süresinin uzamasına, kan şekerinin oruç sırasında daha çok düşüp iftar sonrasında daha hızlı şekilde çok yükselmesine ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ramazanda zaten metabolizma hızı çok düşeceğinden bunu daha da tetikleyecek davranışlardan kaçınmalıyız. Düşen metabolizma hızı, kilo almamıza sebebiyet verebilir.
3. Sahurda aşırı tuzlu ve yağlı besinler tüketmemeye özen gösterin
Çok tuzlu ve yağlı besinler gün içinde çokça susamanıza ve kilo almanıza neden olur.
4. Sahurda mutlaka protein kaynakları tüketin
Süt, yoğurt, yumurta, haşlanmış baklagiller… Bunlar proteince zengin besinler…
Proteince zengin beslenme kan şekerinizin gün içinde aşırı düşmesine engel olacaktır. Böylelikle daha geç acıktığınızı göreceksiniz.
5. Tarçını eksik etmeyin
Öğünlerinizde olabildiğince tarçını kullanın. Tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli yardımcı baharattır. İçtiğiniz süte, yoğurda tarçın karıştırabilir, ayrıca kompostolarınızı çubuk tarçın ile pişirebilirsiniz.
6. Doğru pişirilmiş gıdalar tüketin
Ramazan ayında mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.
7. İftariyelikleri tüketirken dikkatli olun
İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir, bu sebeple her gün tek bir seçim yapın. Aynı anda hem peynir, zeytin hem de pastırma ve hurma yersiniz epeyce kalori almış olursunuz.
8. Pide ve ekmeği sınırlı tüketin
Sahurda 1- 2 dilim ekmek tüketmek yeterlidir. Ekmek olarak kepek ekmeği veya tam tahıl tercih etmeye çalışın. İftarda tüketeceğiniz pide miktarı ise 1/4'i geçmesin. Menüde makarna veya pilav var ise hiç tüketmemeli veya tadımlık tüketmelisiniz.
9. Salata, söğüş sebze serbest
Sahurda ve iftarda salata ve söğüş domates, salatalık, yeşillikleri çok yağ eklemediğiniz müddetçe sınırsız tüketebilirsiniz. İftara salata ile başlamanız diğer ağır yemeklerden daha az arzu etmenizi sağlayacaktır.
10. Yavaş yemeyi ihmal etmeyin
Özellikle iftarda yavaş yavaş yiyin ve iyi çiğneyin. Uzun süren açlık sonrasında düşen kan şekerinize kanıp yemeklere hızla saldırmayın.
11. Acı biberden destek alabilirsiniz
Midesel probleminiz yok ise iftarda tüketeceğiniz sivri yeşil biber acılığı sayesinde yağ yakımına destek olacaktır.
12. Şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar
Tatlı tercihlerinizi kan şekerini ani yükselten şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar yönünde kullanın. Ramazan boyunca her gün tatlı yemek yerine bazı günlerde tatlı ihtiyacınızı az şekerli kompostolar, evde kendinizin hazırladığı şekersiz, taze meyveli yoğurtlar ile tamamlamaya çalışın.
13. İftar ve sahur arasında 1 ara öğün koyun
Tatlınızı iftardan hemen sonra yemek yerine 10.00-10.30 gibi sütlü tatlı şeklinde yiyebilirsiniz. Her gün tatlı yemek yerine ara öğünde meyve, evde yapılan meyveli yoğurt, 2 küçük top dondurma veya 1 avuç kuruyemiş de tercih edilebilir.
14. Midenizi rahatlatın
İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları veya az şekerli komposto gibi içecekler içmelisiniz. Bitki çaylarını sıcak suyla demledikten sonra içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak içebilirsiniz. Demlediğiniz bitki çayına buz koyarak da içmeyi deneyin ve meşrubat ihtiyacınızı giderin.
15. Yürüyüşlere devam
İftardan 1- 2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.
16. Yiyip yatmak yok
Sahurun hemen ardından yatmayın en az yarım saat ara verin. Bu sırada hanımlar mutfaklarını toplarken beyler de onlara yardım edebilir.
Yorum Yazın
Çok yanlış bir içerik olmuş. Ramazan kilo verme ayı değil; sabır, dayanma, güç ayıdır..
Tüm gün hiçbir şey yapma, sahura kadar bekle, çok fazla yemek ye, oyun oyna sabah 10-11'e kadar, sonra uyu akşam 7 de kalk, 1 saat bekle iftarı aç, sonra oru... Devamını Gör
Hacı abi senin bu içerik 5 sene önceki ramazanı anlatıyor, iftardan kalkarken sahur tabakları geliyor önümüze...
16. maddenin altındaki yazı nedir böyle bir cinsiyetçiliğe neden göz yumuyorsunuz. ne demek hanımlar mutfağı toplarken beyler de yardım edebilir. kadının asl... Devamını Gör
Niye kadınlar hizmetçi mi?