Görüş Bildir
Haberler
Brezilya'nın İşkencecilerini de ABD Eğitti

Brezilya'nın İşkencecilerini de ABD Eğitti

Onedio Medya
11.12.2014 - 16:38 Son Güncelleme: 11.12.2014 - 17:22
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, askeri diktatörlük dönemindeki işkenceler hakkındaki raporun sonuçlarını açıklarken gözyaşlarını tutamadı. Brezilya'da faşizm döneminde, işkence taktiklerini ABD ve İngiltere öğretmişti.

Dilma Rousseff, Hakikat Komisyonu'nun işkence raporunu açıklarken gözyaşlarını tutamadı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilme Rousseff, 1964-1985 arasındaki askeri diktatörlüğün suçlarını araştıran Hakikat Komisyonu'nun raporunu açıkladı.

Kendisi de eski bir gerilla olan ve askeri diktatörlük döneminde işkenceye maruz kalan Rousseff, açıklama sırasında gözyaşlarını tutamadı.

Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan rapora göre, askeri diktatörlük döneminde 191 kişi öldürüldü, 243 kişi ise 'kayboldu.'

2 bin sayfalık rapor, sistematik cinayet, işkence ve diğer kötü muamelelerden sorumlu 377 yetkilinin ismini de yayımladı. Rapor, 1979 yılında ilan edilen Af Yasası'nın da değiştirilmesini tavsiye etti. Bu değişiklik, işkencecilerin yargılanmasının önünü açacak.

Rapor, orduya da çağrıda bulunarak, bu dönemdeki ihlallerde bulunan sorumluluğunu kabul etmesini istedi. Raporda, belge ve materyal paylaşımı hususunda, ordunun hala işbirliği yapmakta gönülsüz davrandığının da altı çizildi.

1970'li yıllarda Tiradentes hapishanesinde 3 yıl kalan Roussef de, askeri yetkililer tarafıdnan darp edilmiş ve vücuduna elektrik verilmişti.

'Brezilya gerçeği hak ediyor' diyen Rousseff, ancak gerçek sayesinde insanların kendileriyle ve geçmişleriyle uzlaşabileceğini söyledi.

BAŞ ŞÜPHELİLER: ABD VE İNGİLTERE

Rapor, Brezilya'daki işkence tekniklerinin öğretilmesi hususunda da, ABD ve İngiltere'yi suçladı.

Brezilya'daki askerler, ABD'nin Latin Amerika'daki kontrgerilla yetiştirme kurumu olarak bilinen, Panama'daki School of Americas'ta eğitim gördüler. Burada, isyan bastırma teknikleri, istihbarat ve karşı-istihbarat, psikolojik savaş teknikleri ve sorgu teknikleri eğitimleri alıyorlardı.

ABD Dışileri Bakanlığı, okulda kullanılan gizli eğitim el kitaplarının gizliliğini 90'lı yıllarda kaldırmıştı. Bu el kitaplarında, işkence teknikleri de anlatılıyordu.

ABD VE İNGİLTERE 'DENEYİM' PAYLAŞTI

Brezilya'daki güvenlik güçleri, 1970'li yıllarda İngiltere'den işkence eğitimi aldılar. Diktatörlük dönemi devlet başkanlarından General Ernesto Geisel, İngilizlerin 'deneyimsiz' Brezilyalılara sağduyuyla davrandıklarını açıklamıştı. 'İşkence yapmayı meşrulaştırmıyorum' diyen Geisel, 'Bununla birlikte, özel bilgileri edinmek ve daha büyük bir kötülükten korunmak için, insanı işkenceye sevk eden bazı koşullar olabileceğini kabul ediyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Raporda, eski generallerden Hugo de Andrade Abreu'nun, '1970'lerin sonunda, bir grup ordu mensubunu İngiltere'ye, sorgu sistemlerini öğrenmleri için gönderdik' sözlerine de yer verildi.

'PSİKOLOJİK İŞKENCEDE İNGİLİZLER BİR NUMARA'

Orduda psikiyatrist olarak görev yapan ve Petrópolis'te 'ölüm evi' olarak bilinen işkence merkezinde çalışan Amílcar Lobo ise, 'İngiliz ordusunun İrlandalı teröristlere karşı kullandığı çeşitli teknikler vardı. Bunlar, mahkumlara dokunmadan onların kişiliklerini parçalamak üzerine kuruluydu' dedi.

Hakikat Komisyonu'na konuşmayı kabul eden ve İngiltere'ye gönderilen subaylardan olan albay Paulo Malhães de, 'Psikolojik işkence en iyisiydi ve İngiltere de bunun öğrenilebileceği en iyi yerdi' diye konuştu.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/dunya/brezily...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam