onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Boyun ve Omuz Tutulması İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Boyun ve Omuz Tutulması İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
02.11.2021 - 09:30

Toplumda oldukça yaygın bir semptom olan boyun ve omuz tutulmalarıyla hayatın her döneminde karşılaşabilir. Uzun süreli bilgisayar başında çalışmak, stres ve kaygı, ağır kaldırmak, spor yaralanmaları, uyku sırasında boynun ters dönmesi, uzun süre aynı pozisyonda durmak boyunda ve omuzda tutulmalara neden olabilmektedir. Bu duruma yol açan en büyük faktör ise kas gerilmeleridir. Bundan dolayı boynu esnek ve güçlü tutmaya, dik oturuş alışkanlığı kazanmaya özen gösterilmesi gerekir. Bunlar kas spazmın oluşmasına ve kötü bir duruş sergilenmesinin önüne geçen etkenlerdir. Ayrıca boyun ve omuz tutulmaları sık tekrarladığı ve tedavi edilmediği takdirde birtakım kireçlenmelere yol açabilir. Peki, boyun ve omuz tutulmaları için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Boyun bölgesinde birçok yapı bulunmaktadır. Kas, tendom, ligament ve kemikler gibi çeşitli yapılar yer alırken, 7 tane de omur bulunur. Bu yapıların hepsi bir düzen içerisinde çalışır. Başı destekler ve  hareketlerin gerçekleşmesini sağlar. Eğer bu kas yapıları aşırı gerilirse geçmeyen boyun ve omuz ağrılarına neden olabilmektedir. Bu ağrıların ortaya çıkmasında trafik kazalarında meydana gelen kamçı yaralanmalarının rolü büyüktür. Başın ani biçimde ileri geri hareketi, bağ ve dokularda hasar oluşturabilir. Bu durumun sonucunda ise boyun tutulması oluşur. Aynı zamanda eklem iltihapları, baş bölgesinde ağrı, yumuşak doku zedelenmeleri, kas zorlanmaları, yürüme ve denge problemleri ve menenjit gibi rahatsızlıklarda boyunda ve omuzda tutulmalara yol açar. Eğer menenjitten kaynaklı tutulma yaşanıyorsa; ateş, mide bulantısı, kusma, ışığa karşı hassasiyet de görülebilmektedir. Dünyada en sık karşılaşılan şikayetlerden biri olan boyun ve omuz tutulmaları için hangi bölüme/ doktora gidilebileceğini sizler için derledik...

Boyun ve Omuz Tutulması İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Boyun ve Omuz Tutulması İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Boyun tutulmasında kişi başını belirli yöne çevirdiğinde hareket kısıtlanır ve ağrı oluşur. Bu durumlarda özellikle keskin ağrılar görülür. Keskin ağrılar tek bir noktada gerçekleşir ve bıçak batırılıyormuş hissine sebep olur. Bu ağrı genellikle boynun alt bölgelerinde hissedilir. Genel ağrı tipinde ise boynun belirli bölgesinde oluşur. Boyun ve omuz tutulmalarından kaynaklanan en rahatsızlık veren ağrı tipi ise yayılan ağrı türüdür. Boyundan omuzlara doğru yayılır, hatta kollarda bile hissedilir. Sadece ağrı değil yanmada görülür.

Tutulmalarda omuzda sürekli ağrı görülebilir. Ayrıca hareket ettirildiğinde de bu ağrı artar. Genellikle yavaş bir şekilde ortaya çıkar, omuz üstüne yatmakta bile zorluk yaşanır. Bu tutulmalar omuzlar da hareket kısıtlığına, sertliğe de neden olabilmektedir. Her iki tutulmada da kol ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma hissedilir. Aynı zamanda başta ağrıda yapabilmektedir.

Boyun ve omuz tutulması yaşayan kişilerin hastanelerin ortopedi bölümüne ya da fizik tedavi polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Bu ağrılarda ilk seçenek iltihaplanmayı azaltacak ilaçların kullanılmasıdır. Ayrıca doktor kas gevşetici ilaçlar da verebilmektedir. Eğer ağrı çok şiddetli ve geçmiyorsa fizik tedavi, transkutanöz  elektriksel  sinir uyarımı, kısa süreli immobilizasyon, steroid enfeksiyonlar tedavileri uygulanabilmektedir. Omurilik sıkışması oluşturduğu takdirde çok nadir de olsa ameliyatlar önerilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın