Böyle Böyle Zengin Oluyorlar İşte: UPS Kamyonları Neden Neredeyse Hiç "Sola" Dönmez?
Böyle Böyle Zengin Oluyorlar İşte: UPS Kamyonları Neden Neredeyse Hiç "Sola" Dönmez?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
UPS’in bu stratejisinin temelinde, araç güzergah problemini çözmeye yönelik bir mantık yatıyor. Normalde, bir dizi noktayı birbirine bağlamanın en kısa yolunu bulmaya çalışırsınız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak UPS, en kısa mesafeyi değil en verimli güzergahı hedefliyor. ABD’de trafik sağdan akar ve bu, sol dönüşlerin daha tehlikeli hale gelmesine neden olur.
Çünkü sol dönüş yapmak, karşıdan gelen trafiği kesmeyi gerektirir. Bu da hem yakıt tüketimini artırır hem de çarpışma riskini yükseltir.
Sürücülerin karşıdan gelen trafiği beklerken araçlarının boşta çalışması, hem zamanı hem de yakıtı boşa harcar.
UPS’in verilerine göre, sol dönüşlerden kaçınma stratejisi sayesinde her yıl yaklaşık 10 milyon galon daha az yakıt tüketiliyor ve 20.000 ton daha az karbon dioksit salınıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca bu yöntem sayesinde yılda 350.000 daha fazla paket teslim ediliyor. Bu verimli rota planlaması sayesinde UPS, filosundaki kamyon sayısını bile 1.100 adet azaltabilmiş.
Popüler efsane avcısı program Mythbusters, bu teoriyi test etmek için bir deney yaptı. Küçük çaplı bir deneme olmasına rağmen, sonuçlar ilginçti.
Daha fazla dönüş yapmalarına rağmen yakıt tasarrufu sağladılar ve sol dönüşleri minimuma indirdiklerinde daha az yakıt harcadıkları görüldü.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bu dediğini uygulamak için planlı bir şehir lazım. Onu da bizim ülkedeki liyakatsizler sayesinde bok bulursun. Rant için birbirlerinin kıçını yalayarak orgaz... Devamını Gör
Aferin Ups ve Amerika. Diğer yanda Taylor Swift ve Elon Musk iki sokak öteye bile özel jetleriyle giderek atmosferi delip delip duruyorlar ama olsun tabii..
Başarmış kazanmış tadını çıkarıyor devlet de izin veriyor sorun nedir
bunlar bizimde aklimiza geliyor bunlar cok basit seyler fakat uygulayacak otoritede olman nasip isi hersey kader.