onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Halikarnas Mozolesi: Bodrum'da Yer Alan ve Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olan Halikarnas Mozolesini Keşfedin

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Halikarnas Mozolesi: Bodrum'da Yer Alan ve Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olan Halikarnas Mozolesini Keşfedin

Özge Tepe
31.03.2023 - 21:29

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış bir mezar. Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran bu büyük mezar, sahip olduğu önemden dolayı kendinden sonra gelen yapılara da öncü olmuş ve bu tarzdaki tüm yapılara artık mozole denmiş. Bugün açık hava müzesi olarak düzenlenen Halikarnas Mozolesi mimari parçaları ile dikkat çekiyor. 

Bu içeriğimizde Halikarnas Mozolesi hakkında tüm merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

İşte Halikarnas Mozolesi gezi rehberi:

Halikarnas Mozolesi (Kral Mausollos'un Mezarı) Hakkında Bilgi

Halikarnas Mozolesi (Kral Mausollos'un Mezarı) Hakkında Bilgi

Halikarnas Mozolesi, Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Bu yapı, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Kolonları ile Yunan mimarisini andıran yapı piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andırıyor. Bu çok büyük boyutlardaki mezar, kendinden sonra gelen benzeri yapılara da isim açısından önderlik etmiş. 

Mozolenin alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiş durumda. İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülüyor. Solda ise uzun yapı içinde Mausoleion'la ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar bulunuyor.

Antik yazarlar yapının mimarının Pytheos olduğunu kaydediyor. Anıt mezar ana kayanın kesildiği yerlerden ve yeşil taşlardan anlaşılacağı üzere günümüzde görülen çukurun bulunduğu yerde yükseliyordu. Anıtın 1500 yıl ayakta kaldığı da tarihi kayıtlar içerisinde geçiyor. 15. yy'da gerçekleşen bir depremde yıkılan Halikarnas Mozolesini Saint Jean şövalyeleri Bodrum’a geldiklerinde yıkık bir şekilde bulmuşlar.

Şövalyeler, burayı taş ocağı olarak kullanıp Bodrum Kalesinin yapımında buradaki taşları kullanmışlar. Sonuç olarak mozolenin kalan kısımları da tamamen tahrip olmuş. Bu muhteşem eserden günümüze bir şey kalmayınca bu alan açık hava müzesi olarak düzenlenmiş.

Halikarnas Mozolesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Halikarnas Mozolesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Halikarnas Mozolesi, Muğla'nın Bodrum ilçesinde yer alıyor. M.Ö. 350'den devasa Mausolus mezarı kalıntılarının yer aldığı bu arkeolojik sit alanı, limana çok yakın bir yerde. Bodrum'un merkezinden sahili takip edince mozole hemen karşınızda yer alıyor olacak.

Halikarnas Mozolesi konum ve adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Tepecik, Turgut Reis Cd. No:93, 48440 Bodrum/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Halikarnas Mozolesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Halikarnas Mozolesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Ziyaret Saatleri

  • Açılış Saati: 09:00

  • Kapanış Saati: 19:00

  • Gişe Kapanış Saati: 18:30

  • Kapalı günler: Her gün açık (Resmi tatil ve bayramlarda değişebilir.)

Giriş Ücretleri

  • Giriş Ücreti: 25 TL

  • MüzeKart: Geçerli

NOT: Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri değişebileceğinden mutlaka öncesinde iletişim kurunuz.

Halikarnas Mozolesi Mimarisi

Halikarnas Mozolesi Mimarisi

Günümüze tam olarak ulaşamayan Halikarnas Mozolesi, görünüşte basit bir anıt mezar fakat burası ciddi bir mimariyle işlenmiş. Bu nedenle birçok bilim insanı tarafından incelemeye değer bir eser olarak görülmekte.

İç yapısı ile de dikkat çeken Halikarnas Mozolesinde ilginç tüneller bulunuyor. Bu tünellerin Artemis Tapınağı ve Amfi Tiyatroya kadar gittiği söyleniyor. Bu kadar gizemli oluşu da tarihi eser kaçakçılarının dikkatini çekmiş. Bu nedenle geçmişte çok kez zarar görmüş.

Mozole şu an koruma altında. Bu nedenle tahribat yok. Kalan parçalar da korunuyor. Anıtı son kez ayakta gören Piskopos Eustathios. Bu da asıl yapının 1500 yıl kadar ayakta kaldığını gösteriyor. Şu anda müze binası iki bölümden oluşuyor. Bunlar kapalı ve yarı açık durumda. Kapalı bölümde yer alan topografik harita ve maket, buraya gezenlere yapı ve şehri daha iyi tanıtıyor.

Halikarnas Mozolesi Gezgin Yorumları

Halikarnas Mozolesi Gezgin Yorumları

Eğer buraya gelmeyi düşünüyorsanız daha önce gelenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz.

'Mozoleyi kesinlikle gezmenizi tavsiye ederim fotoğrafların akisne harabe olsa da gittiğinizde insanı etkileyen bir yer hala, yanda küçük bir sergi odası açılmış burada harita üzerinde mozolenin bir maketi var, kazılarda çıkarılan heykel parçaları, işlemeler ve stünların yanı sora bir de güzel bir belgesel oynamakta.'

'Adam daha ne yapsın,  antik dönemin 'dünyanın 7 harikasi' seçilmiş. Bodruma her sene gelip de buraya ugramayanlara şaşıyorum.  Evet geriye pek birsey kalmamış olsa da, kalanlar bir Efes olmasa da, sonuçta binlerce yıllık bir efsaneler mekanı. Mutlaka bir kez olsun ziyaret edilmeli. Çok güzel güller ve çiçekler ile bezemişler.'

'Güzel bir anıt. Mezar odalarına giriş yok ama etrafını gayet net görebiliyorsunuz. Girişler müze kart ile yapılabiliyor. Sergi bölümü biraz daha geliştirilebilir'

Halikarnas Mozolesine Gelmişken Gezebileceğiniz Yerler

Halikarnas Mozolesine Gelmişken Gezebileceğiniz Yerler

Bodrum'da yer alan Halikarnas Mozolesine gelmişken diğer turistik ve tarihi noktaları da ziyaret etmenizi öneririz. Bunlardan birkaçı şu şekilde:

  • Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

  • Zeki Müren Sanat Müzesi

  • Gümbet Sahil

  • Myndos Kapısı

  • Bodrum Plajı

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
3
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın