'Bir Ev Ne Kadara Mal Oluyor?' Maliyetten Yola Çıkarak Depremin Verdiği Hasar Yaklaşık Ne Oldu?
'Bir Ev Ne Kadara Mal Oluyor?' Maliyetten Yola Çıkarak Depremin Verdiği Hasar Yaklaşık Ne Oldu?
Türkiye deprem felaketinin 4. gününde. Kahramanmaraş merkezli felakette 10 ilde AFAD'ın son belirlemelerine göre 12 bin 873 kişi hayatını kaybetti. Yıkıldığı teyit edilen bina sayısı 6 bin 444 oldu. Hasarlı bina sayısı halen tespit edilemezken, birçok bölgeden gelen haberler yıkımın boyutunun çok yüksek olduğunu gösteriyor.
Türkiye'nin bir deprem kuşağında olmasına karşın hazırlıksız olması, birçok verinin bulunmaması gibi konular veri hesaplamaların ana sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin ekonomik büyüklüğü ve daire maliyetlerinden yola çıkarak sizlere zor bir dönemden geçerken ekonomik bir hesaplama yapmaya çalıştık.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6 Şubatta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem karadan geçen büyük bir fay hattı üzerinde gerçekleşti ve çok kısa aralıklarla yaşandı. On binlerce canımıza mal olan bu şiddetli depremler Türkiye'nin deprem gerçeğini 2023 yılında dahi anlamadığını gösterirken, buna hazır olmadığıyla da yüzleşti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yetkililerin ve depremzedelerin açıklamalarına bakıldığında yıkım çok yüksek boyutta olurken, daha fazla hasar bulunuyor. Bu da bölgede kalanları bir barınma sorunuyla baş başa bırakıyor.
Deprem konusunda uzmanlar uzun zamandır bölge için uyarı yaparken bölgede yapı stoğu nedir tam olarak bilinmiyor.
İstanbul'da Bağcılar'da bir ev ile Kayseri Talas, Kahramanmaraş Elbistan ya da Muğla Menteşe, Edirne Meriç'teki bina arasında yapımda ya da halk arasındaki deyimle kaba inşatta çok büyük farklar bulunmuyor. Bu da maliyet aslen çok değiştirmiyor.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, sorduğumuz maliyet sorularına ortalama bir evin 1 milyon üzerinden kabataslak hesabını yaptı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kentsel Dönüşüm Uzmanı mimar Nihat Şen, metrekare için 1.400 TL maliyet verdi. Fiyat değişimde ana unsurun arsa olduğuna dikkat çeken Şen, ince işçilikte de yüzde 15-20 farklar oluşacağını söyledi.
Yıkılan binalardan yola çıkarak bir de Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamalarına baktık.
TÜİK, geçen aylarda nüfus, konut ve bina durumlarına göre veriler yayımlamıştı. Verileri sizler için infografik olarak derledik.
Hasar boyutu ne olmadığı için iyimser bir tahmin yapmak amaçlı yıkılanlardan yola çıkarsak 6 bin 444 bina bunun iki katında yıkım olduğu bir o kadar da hasar olduğu farzıyla 25 bin 776 bina eder.
Depremin hasarı gelecek haftalarda netleşecektir ancak 25 bin 775 binadan yola çıktığımızda 4 kat 8 daire ortalama metrekare 100 üzerinden 206 bin 208 ev eder.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu koşullarda yapılan tüm hesaplamaların fani olduğunu bilsek de deprem sonrasında bölgede yaşayanların acılarının azaltılması mümkün olmamakla birlikte mağduriyetlerin giderilmesi adına, Türkiye'nin nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğunun maddi boyutunun da görülmesi adına gerekli olduğunu biliyoruz. Yiten canlar yerine konamazken kalan canların ihtiyaçları da gün geçtikçe öncelik haline geliyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Şu anki verilere göre tahmini rakam; 85 Milyar Dolar ile 125 Milyar Dolar arasında.. Yani, en iyi ihtimal ile 85 Milyar Dolar, en fazla 125 Milyar Dolar... ... Devamını Gör
Depremin Verdiği Hasar...