Görüş Bildir
Haberler
Beyin Göçünün Sebepleri Nedir? Çalışma İzni Nedir?

Beyin Göçünün Sebepleri Nedir? Çalışma İzni Nedir?

Murat DEMİR
05.05.2014 - 09:36 Son Güncelleme: 05.05.2014 - 11:49

Beyin Göçünün Sebepleri Nedir? Çalışma İzni Nedir?

Beyin göçü genel olarak ülkemizdeki bazı nedenlerden dolayı kafada soru işaretleri bırakmaktadır. Buna bağlı olarak ülkemizdeki gerek ekonomik nedenler gerekse maddi nedenler veyahut işçi haklarının korunmamasındaki sorunlardan dolayı gerçekleşmektedir.

Ülkemizde bulunan bazı önemli mühendisler doktorlar veya başarılı olan diğer meslek sahipleri genel olarak yukarıdaki sebeplerden dolayı ülkemiz dışında bulunmaktadır. Neden ülkemizde bu kadar beyin göçü oluyor asıl önemli olan da bunlardır. Örneğin ülkemizdeki bazı bilim insanları çalışmaları için gerekli iş imkanları bulamamaktadır. Bunun için yurt dışında Amerika, Almanya, İngiltere, İsrail, Japonya ve benzeri ülkelere gitmektedir.

Bu durumun süreci ise şu şekilde işlemektedir, Çalışma İzni almak amaçlı olarak ülkeye göçen yetenekli, ihtisaslı ya da önemli bireyler, ülkesinde bulamadığı imkanları başka bir ülkede bulmak amacı ile göç eder.

Kolay oturma izni almak, yabancı uyruklu işçi çalışma izni sağlamak için fazla bir çaba göstermelerine de gerek yoktur.

Mesela bizim üniversitelerimizde okuyan öğrencilerimiz mezun oldukları zaman iş imkanları gerek maddi gerekse manevi olsun daha sıkıntılı olduğu için yurt dışında iş imkanları aramaktadırlar. Çoğu üniversitelerimizin laboratuvarları ve mezun olduktan sonraki yardımları yetersiz kalmaktadır. Bunun için geleceğe yönelik ciddi yatırımları olan insanlarımız beyin göçü yapmaktadır. Ama bizim ülkemizde de insanlara aynı iş imkanları sunulsa, onlara maddi anlamda bankalardan faizsiz kredi tahsil edilse bizim insanlarımız dışarı çıkmayı gerekli görmeyecekler ve bu konuda kafaları rahat olurlar çünkü aynı imkanlar bizim ülkemizde de olacaktır.

Bu konuda ülkemiz bazı çalışmalar içindedir. Önümüzdeki günlerde belki beyin göçü azalabilir. Tabi bu çalışmalar hala yeterli değildir. Bunları hızlandırmak ve temelini iyi atmak gerekir. Böylece ülkemiz istendiği gibi olacaktır, insanlarımız artık daha iyi imkanlar için dışarı çıkmayacaklar ve ülkemiz kendi içinde kendi insanlarıyla düzgün bir şekilde gelişecektir.

Kaynak: http://www.calismaiznidanismanlik.net...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0