Görüş Bildir
Haberler
Beklenen Araç Geçmedi: Üçüncü Köprü İçin 6 Aylık 'Garanti' Ödemesi 1.6 Milyar TL

etiket Beklenen Araç Geçmedi: Üçüncü Köprü İçin 6 Aylık 'Garanti' Ödemesi 1.6 Milyar TL

2019 yılı ikinci yarısında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden öngörülen sayıda araç geçmediği için devletin işletmeci ICA'ya ödeyeceği tutar büyük ölçüde belli oldu. Bu tutar 1.6 milyar TL dolayında olacak. ICA'ya, yılın ilk yarısı için ise 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yavuz Sultan Selim-Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu,Avrasya Tüneli, özel sektör tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildi. 

Bu projelerde araç geçiş bedelleri döviz olarak belirlendi. Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. 

Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.

Ödeme dönemleri ikiledi

Ödeme dönemleri ikiledi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. ICA, 2018 yılının ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvurdu.

Döviz kurundaki oynaklığa işaret ederek, garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasını istedi. Yılın ilk yarısı için ocak, ikinci yarısı için temmuz ayı dolar kurunun esas alınmasını talep etti. Bu talep “uygun” bulundu.

Daha önce, ilgili yılın ocak ayı dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.

2019'un ilk 6 aylık dönemi için 1 milyar 450 milyon TL ödendi

2019'un ilk 6 aylık dönemi için 1 milyar 450 milyon TL ödendi

HaberTürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz-Sultan Selim’de 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında yeni sistem uyarınca ilk garanti ödemesini yaptı. İşletmeci ICA’ya, 1 milyar 450 milyon TL ödendi.

2019 Temmuz - Aralık tutarı yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL

2019 Temmuz - Aralık tutarı yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL

2019 yılı 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesi için de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre devlet, işletmeciye, bu ay sonunda 1 milyar 600 milyon TL (küçük miktarlı değişiklik söz konusu olabilir) dolayında bir ödeme yapacak.

Bu konuda kaynak sorunu olmadığı ifade edildi. Tarafların, tutar konusunda son rötuşları yaptıkları belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
303
77
53
23
11
9
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aysun Bulut

Şimdi sıra Kanal İstanbul da! Çok zenginiz çok geçmediğimiz köprünün bedelini ödüyoruz, eğer engel olmazsak kanal istanbul dan geçmeyen gemilerin parasını da... Devamını Gör

yoshysworld88

„adamlar yol yabdi koplü yapdi medeniyet gedirdi“ diyenler nerde simdi???

can_havan1

Konya'da

rcpbyrm

köprüden değil ama bizim üstümüzden geçtiler sağolsun !