Görüş Bildir
Haberler
Bedelli Askerlik 2013

Bedelli Askerlik 2013

Philodoks Net
25.03.2014 - 19:42 Son Güncelleme: 25.03.2014 - 19:44

Bedelli Askerlik 2013

Bedelli askerlik , Türkiye Cumhuriyeti erkek vatandaşlarının zorunlu askerlik görevinden, belli bir ücret ödeyerek, askerlik dönemini kısaltmasına verilen isimdir. Bu uygulama ordu ve devletin finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanmış olup, Anayasa Mahkemesi ile de eşitlik ilkelerini ihlal etmediği onaylanmıştır. Bedelli askerlik böyle iken, bir de dövizli askerlik diye bir kavram vardır. Dövizli askerlik ise, yurtdışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımızın belirli bir bedel ödemek ve gerekli şartları yerine getirerek, yurtdışında 3 yıl çalışmak suretiyle vatani görevlerini 21 gün yapmalarını sağlamalamaktadır. Bunun sebebi ise, uzun dönem askerlik yapacak olan yurtdışı işçi ve işverenlerinin hem işlerini kaybetmemelerini sağlarken, aynı zamanda devlet bütçesine de katkıda bulunulmaktadır. Dolayısıyla bedelli askerlik ile dövizli askerlik arasındaki farklar şu şekilde açıklanabilir. Türkiye’de ikamet eden vatandaşlar için yaş sınırlaması daha yüksektir. Örneğin, 30 yaş ve üzeri Türkiye’de ikamet eden bir vatandaş, o yıla ait bir bedelli askerlik yasası hükümde ise askerliğini bedel ödeyerek yapabilir. Ancak dövizli askerlikte askerlik çağına gelmiş ve yurtdışında 3 yıl çalışan ve toplamda 1095 gün yurtdışı ikametini sürdürmüş kişilerin kullanabileceği bir haktır. Ayrıca askerlik haberi takip edenlerin çok iyi bildiği gibi, askerlik bedeli de farklıdır.

Bedelli askerlik son durum analiz edilecek olur ise, 30 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, askerlik vazifelerini askerlik bedeli ödeyerek yapabileceklerdir. Bedelli yaşı, aşağılara doğru her ne kadar çekilmek istense de TSK’nın asker kontenjanını eritmek istememesi yüzünden, biraz daha beklemek gerekecektir. Bedelli askerlik başvurusu, askerlik şubelerinde yapılan sağlık muayenesinden sonra verilen direktiflerin yerine getirilmesi ve bedelin ödenmesi gibi işlemlerle kolayca yapılabilmektedir.

Dövizli askerlik hakkında son durum , dövizli askerlik bedelinin düşürüleceği yönündedir. Askerlik son dakika haberlerinden aldığımız bilgiye göre mevcut 10.000 Euro olan bedel, Almanya bedelli askerlik bekleyen vatandaşlarımızın, hatta diğer ülkelerde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın, örneğin, Hollanda, Avusturya, Avustralya, Fransa gibi, özverili çabaları sayesinde bu bedelin çok yüksek olduğu belirtilmiş ve bu konu devlet büyükleri tarafından masaya yatırıldıktan sonra dövizlik askerlik bedeli 2013 yılı haziran ayı itibari ile 6.000 Euro ’ya çekilmiştir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta içersinde söylediği 'İndirime gideceğiz' sözü, dövizle askerlikte beklenen indirim en sonunda sonuca bağlandı. Sabah gazetesine göre; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında yürütülen çalışmada dövizle askerlikte yeni bedel 6 bin euro olarak kararlaştırıldı. Böylelikle yurtdışındaki gençler için 10 bin euro olan dövizle askerlik bedeli toplamda 4 bin euro indirilmiş oldu. Dövizli askerlikte yeni bedel tüm gurbetçilerimiz tarafından çok olumlu karşılandı. Biz de Philodox.NET olarak size böyle bir müjdeyi vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Kaynak: http://philodox.net/bedelli-askerlik-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0