Balina Gibi Deniz Memelileri Neden Kara Memelilerinden Çok Daha Büyüktür?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Balina Gibi Deniz Memelileri Neden Kara Memelilerinden Çok Daha Büyüktür?
Devasa mavi balinalar, okyanusların en büyük ve en güçlü canlılarıdır. Peki neden karada böyle devasa memeliler yaşamıyor?
Sorunun cevabı, yer çekimi ve biyolojinin derinliklerinde saklı. Hazırsanız, bu ilginç dünyaya dalalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mavi balinalar, bugüne kadar var olmuş en büyük hayvanlardır. Yetişkin bir mavi balina, baştan kuyruğa 30 metreye kadar uzayabilir ve 177 ton gibi inanılmaz bir ağırlığa sahip olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yani karadaki en büyük memeli olan Afrika Fil'inin yanında devasa bir fark yaratıyor diyebiliriz. Bir filin boyu en fazla 3.7 metreye, ağırlığı ise yalnızca 7 tona kadar çıkabiliyor.
Peki neden karada bu kadar büyük memeliler yok? Cevap yer çekiminde saklı demiştik. Karada, yer çekiminin etkisi çok daha fazla hissedilir. Bu da hayvanların iskeletlerinin kendi ağırlıklarını desteklemek zorunda olduğu anlamına gelir.
Galileo Galilei’nin meşhur "Kare-Küp Yasası"na göre, bir hayvanın boyutu arttıkça iskeletinin taşıması gereken ağırlık daha da artar.
Bu yüzden bir fili 10 kat daha büyütmeye kalktığınızda, iskeleti bu ağırlığı taşıyamaz ve hayvanın hareket etmesi neredeyse imkansız hale gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sudaki yer çekimi, karadakinden farklıdır. Su, karaya göre daha fazla kaldırma kuvveti sağlar. Böylece suyun içinde olan hayvanların vücutlarını desteklemeye yardımcı olur ve büyük boyutlar, iskelet için karadaki kadar büyük bir sorun olmaz.
Dolayısıyla balinalar gibi deniz memelileri çok daha büyük boyutlara ulaşabilirler.
Ancak yer çekimi, tek faktör değil. Daha büyük boyutların su ortamında avantaj sağladığı bir diğer neden de ısı kaybıdır. Su, havaya göre ısıyı çok daha hızlı iletir.
Bu yüzden büyük bedenli deniz memelileri, daha fazla hücreye ve daha fazla enerji üretme kapasitesine sahiptirler.
Vücutlarını sıcak tutmak için bu enerjiye ihtiyaç duyarlar ve büyük boyutları sayesinde avantaj elde ederler.
Karadaki memeliler, balinalar kadar büyüyemezler çünkü yer çekimi onlara karşı çok daha fazla etki gösterir. İskelet yapıları, kendi ağırlıklarını taşımak zorundadır ve büyüklükleri sınırlıdır.
Ayrıca daha küçük kara memelileri daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir. Küçük hayvanlar, vücut sıcaklıklarını sabit tutabilmek için daha fazla yemek zorunda kalırlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öte yandan, deniz memelileri devasa boyutlarına rağmen yavaş metabolizmaları sayesinde daha az enerji harcarlar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Dinazorların yaşadığı dönem aralıklarında karada Tyrannosaurus gibi devasa ve çok tehlikeli canlılar bulunuyordu. O zamanlarda denizdeki canlıların karadakil... Devamını Gör