17 Aralık 'Sıfırlandı'
Yolsuzluk Soruşturmasında Tutuklu Kalmadı!
17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Barış Güler, Rıza Sarraf, Salih Kaan Çağlayan, Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner tahliye edildi. Soruşturmada tutuklu şüpheli kalmadı.
ADLİ KONTROL UYGULANACAK
Şüphelilerin avukatları tutukluluğun devamı yönündeki karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerin 'Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali, delillerin toplanması, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı' gerekçesiyle ayrı ayrı tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca şüpheliler hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, kamu davası açılıp savunmaları tespit edilene kadar ikametgahlarına en yakın karakola her cuma günü mesai saatleri içinde giderek imza atacak.
DURUŞMA YAPILDI
İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararında 'Rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek' suçlarından şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan ile 'Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçlarından şüpheli Rıza Sarraf hakkında 25. Sulh Ceza Mahkemesi'nce 20 Aralık 2013 tarihinde tutuklama kararı verildiği hatırlatıldı. Yapılan duruşmada şüpheli avukatlarının tahliye taleplerini dinlendi.
TUTUKLULUK MAĞDURİYETE YOL AÇACAK
Duruşmada beyanda bulunan Barış Güler'in avukatı Mehmet Fehim Güneş, müvekkilinin tahliye edilmemesine gerekçe olarak gösterilen 'kaçma şüphesi' nin varolmadığını, tutukluğun mağduriyete yol açacağını öne sürdü. Salih Kaan Çağlayan'ın avukatı Muhammed Hardalaç, Çağlayan'ın tahliyesini talep ederek 'Müvekkil sabit ikametgah sahibidir. Tutukluluk mağduriyete yol açacak' dedi. Rıza Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım ise suç vasfının şüpheliler lehine değişebileceğini iddia ederek, 'Öncelikle tahliyesini, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol uygulanmasını talep ederiz' şeklinde konuştu.
SAVCIDAN TUTUKULUĞA DEVAM GÖRÜŞÜ
Öte yandan Hakim İslam Çiçek, soruşturma savcısı Ekrem Aydıner'in tahliye taleplerine ilişkin mütalaasında, delillerin toplanmaya devam edildiği, bilirkişi incelemelerinin sürdüğü gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ettiğini belirtti.
HAKİMİN TAHLİYE GEREKÇESİ
Hakim Çiçek, tahliye kararının dosya inceleme ve yapılan değerlendirmeler bölümünde şu ifadelere yer verdi:
'Tutuklu şüpheliler Rıza Sarraf, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner'in haricindeki tüm şüphelilerin daha önceden itirazlar sonucunda tahliye oldukları görülmüştür. Tutuklu şüphelilerin 'Rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek' ve Suç işleme amacıyla örgüt kurmak', 'Rüşvet vermek' suçlarına yönelik delillerin CMK 135. maddesi gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve CMK 140. maddesi gereğince teknik araçlarla izleme ve neticesinde görüntülerin kayda alınması suretiyle elde edildikleri bu şekilde elde edilen delillerin yan delillerle desteklenmedikleri sürece tek başına esasa ilişkin delil mahiyetinde bulunmadığı açıktır. Ayrıca toplanan tüm delillerin telefon dinleme ve teknik takip sonucu elde edildiklerinden delillerin toplandığı, dolayısıyla karartılmasının söz konusu olamayacağı, şüphelilerin sabit ikametgahı ve konumları itibariyle kaçma şüphelerinin olmadığı, en son incelemelerden sonra dosyaya kayda değer bir delil girmediği, bilirkişi incelemelerinin her zaman yapılabileceği, kamu görevlisi olmayan şüphelilerin 'Rüşvet vermek ve rüşvete aracılık etmekten' tutuklandığı, aracılık ettiklerinin yasal delillerle ortaya konması gerektiği, böylece şüphelilere atılı suç vasıflarının şüpheliler lehine değişme ihtimalinin yüksek olduğu, bu durumda tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vereceğinden aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur'
5 TAHLİYE
İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerin 'Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali, delillerin toplandıkları, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı' gerekçesiyle ayrı ayrı tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca şüpheliler hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, kamu davası açılıp savunmaları tespit edilene kadar ikametgahlarına en yakın karakola her cuma günü mesai saatleri içinde giderek imza atacak.
TAHLİYE KARARINI VEREN HAKİM
Bu arada tahliye kararını veren hakim İslam Çiçek'in İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevli olduğu, İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Metin Çelik'in yıllık izinde olması nedeni ile İslam Çiçek'in nöbetçi olarak bu mahkemede görev aldığı öğrenildi.
Kaynak: Cumhuriyet