Görüş Bildir
Haberler
Babacan’a, “Örtülü Vesayet” Sorusu

Babacan’a, “Örtülü Vesayet” Sorusu

23.06.2014 - 11:14 Son Güncelleme: 23.06.2014 - 11:15

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Merkez Bankası ile ilgili "örtülü vesayet" benzetmesi yapması TBMM gündemine taşındı.

“Bağımsız para politikası oluşturulması vesayet midir?”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Merkez Bankası ile ilgili 'örtülü vesayet' benzetmesi yapması TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, “T.C. Merkez Bankası bir vesayet kurumu mudur? Hükümetlerin görevi Merkez Bankası ile mücadele etmek midir?  Bağımsız para politikası oluşturulması vesayet midir? Hükümetiniz Merkez Bankası ile hangi yollarla mücadele edecektir?” diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP’li Umut Oran, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, “TC Merkez Bankası AŞ bağımsız olsun, peki TC devletinin bağımsızlığı ne olacak? Askeri vesayeti görmek kolay, çünkü elinde tüfek, tankı topu kullanıyor ve üniformalı. Türkiye bu anlamda görünür vesayetlerle mücadele safhasını geride bırakmıştır. Önümüzdeki süreç görünmez, örtülü vesayetlerle mücadele etme dönemidir”  açıklamasını yaptığını anımsattı.

MB bir vesayet kurumu mu?

CHP’li Umut Oran’ın Babacan’a yönelttiği sorular şöyle:

  • T.C. Merkez Bankası bir vesayet kurumu mudur? Hükümetlerin görevi Merkez Bankası ile mücadele etmek midir?  Merkez Bankası hangi araç ve uygulamalarla hükümetinize “vesayet” yapmaktadır? Bağımsız para politikası oluşturulması vesayet midir? Merkez Bankası’nın bağımsız olması Türkiye’nin bağımsızlığına gölge mi düşürmektedir?

Merkez kaç kez vesayet etmeye çalıştı?

  • Sizin ekonomik koordinasyonunuz altında faaliyet gösteren Merkez Bankası, görev süreniz içerisinde kaç kere hukuka ve demokrasinin temel ilkelerine aykırı bir müdahale girişiminde bulunarak hükümete vesayet etmeye çalışmıştır?

  • Yasal olarak fiyat istikrarını korumakla sorumlu Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için tercih ettiği araçlar anti demokratik midir, örgütlü vesayet girişimi midir?

MB ile hangi yolla mücadele edeceksiniz?

  • Hükümetiniz Merkez Bankası ile hangi yollarla mücadele edecektir? Kanuni bir değişiklik düşünülmekte midir?
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0