Ayçiçek Yağının İkamesi Olabilecek Mısır, Kanola, Aspir, Soya ve Palm Yağlarının Faydaları ve Zararları
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ayçiçek Yağının İkamesi Olabilecek Mısır, Kanola, Aspir, Soya ve Palm Yağlarının Faydaları ve Zararları
Son haberlere göre fiyatı cepleri yakan ayçiçek yağının yerine kullanılabilecek mısır, kanola, aspir, soya ve palm yağlarının ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Peki çokta yakından tanımadığımız bu yağlar nelerdir, neyden elde edilir? Faydaları ve zararları nelerdir, gelin birlikte bakalım...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son alınan karara göre, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bitkisel yağ tedariğinde sıkıntılara yol açmaması ve fiyat stabilitesi için kanola, aspir, mısır, soya ve palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki bu yağlar nedir, tüketim için kullanılabilir mi?
Kanola yağı, kalzo bitkisinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Esasen bu bitki zehirli bir bitki ama Kanadalı bilim insanları toksik bileşenleri olan kolza bitkisinin yenilebilir versiyonunu geliştirerek bu bitkiyi ıslah etmişlerdir.
Kanola, dünyadaki en büyük ikinci yağ bitkisidir. Kanola yağının zararları ise şöyledir:
Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen popüler bir yemeklik yağdır. Çin, Hindistan, İran ve Mısır gibi yerlere özgüdür. Bununla birlikte, hayvan yemi olarak da kullanılmasına rağmen, Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tüm dünyada yetiştirilmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İki çeşit aspir yağı mevcuttur: Yüksek linoleik ve yüksek oleik. Yüksek linoleik aspir yağı çoklu doymamış yağlar açısından zenginken, yüksek oleik aspir yağı daha fazla tekli doymamış yağlar içerir. Piyasadaki daha yaygın aspir yağı türü, yüksek oleik türdür. Özellikle patates kızartması ve cips gibi kızarmış yiyecekler için ısıya dayanıklı bir yemeklik yağ olarak kullanılır.
Aspir yağının faydaları nelerdir?
Aralarında en aşina olduğumuz yağ olan mısır yağı, mısır tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. E vitamini açısından değerli bir yağ olsa da mısır yağında dikkat edilmesi gereken nokta, mısırların büyük bir çoğunluğunun GDO'lu olmasıdır.
Soya yağı, soya fasulyesi bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalp, cilt ve kemik sağlığı için yararlı olduğu pek çok araştırmayla kanıtlanmıştır.
Soya yağının zararları nelerdir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Palm yağı, palmiye ağacının etli meyvesinden elde edilir. Rafine edilmemiş hurma yağı, kırmızımsı-turuncu rengi nedeniyle bazen kırmızı hurma yağı olarak anılır. Palm yağının ana kaynağı, Batı ve Güneybatı Afrika'ya özgü olan Elaeis guineensis ağacıdır. Elaeis oleifera olarak bilinen benzer bir palmiye yağı Güney Amerika'da bulunur, ancak nadiren ticari olarak yetiştirilir. Bununla birlikte, palm yağı üretiminde bazen iki bitkinin bir melezi kullanılır.
Palm yağı, dünya çapında en ucuz ve en popüler yağlardan biridir ve küresel bitkisel yağ üretiminin üçte birini oluşturur.
Palm yağının zararları nedir? İşlenmiş palm yağının maalesef pek çok zararı var.
En sağlıklı yağ olan zeytinyağından vazgeçmemeniz dileğiyle... Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Nisan ayında ayçiçek yağına büyük zam gelecek şimdiden alın stoklayın demedi demeyin...
Bence en güzel alternatif Pirina yağı. Hem de Türkiye’de üretiliyor ama alternatifler arasında niye geçmiyor anlamış değilim.