onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Arkadaşlıklarınızda Zorlanıyor musunuz? 17 Yöntem ile Arkadaş Edinme Derdine Son!

etiket Arkadaşlıklarınızda Zorlanıyor musunuz? 17 Yöntem ile Arkadaş Edinme Derdine Son!

Arkadaşlık çoğunlukla doğal olarak gelişen, ne zaman-nasıl başladığını bilmediğimiz bir süreç olsa da; bazen yeni bir arkadaş edinmek ya da mevcut arkadaşlıklarımızı daha da pekiştirmek isteriz. Biz de bu aşamada size yardım etmek için, Iflscience aracılığıyla insanların sizi sevmesini sağlayan psikolojik araştırmaları inceledik. Hızlı bir şekilde daha iyi ilişkiler nasıl geliştirilir öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Kaynak: http://www.iflscience.com/brain/17-ps...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Kopyalamak

Bu stratejiye 'ayna efekti' de denir ve diğerinin davranışını ustalıkla taklit etmeyi amaçlar. Biriyle konuşurken, beden dilini, hareketlerini ve mimiklerini kopyalamayı deneyin. 1999'da New York Üniversitesi araştırmacıları, insanların bilinçsizce birbirlerinin davranışlarını taklit ettiği zaman ortaya çıkan 'bukalemun etkisi'ni belgeledi ve taklidin beğeniyi kolaylaştırdığını açıkladı. Tabii ki bu birebir karşınızdakinin her şeyini kopyalamak demek değil, sadece benzer özelliklere sahip olduğunuz etkisini yaratmak.

2. Birlikte vakit geçirin

Yapılan bir araştırmaya göre, insanlar aşina oldukları, tanıdıkları kişileri kendilerini yakın hissetmeye daha meyilliler. 1950'li yıllarda MIT tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birbirine yakın evlerde oturan öğrencilerin, uzakta oturanlara göre arkadaş olma ihtimali daha yüksekmiş. Yakın zamanlarda yapılan bir diğer araştırma da; Pittsburgh Üniversitesi'nde 4 kadının farklı sıklıklarla psikoloji dersine katılmasına dayanıyordu. Öğrencilere 4 kadının fotoğraflarını gösterip hangisini kendilerine daha yakın hissettikleri sorulduğunda, aralarında hiçbir etkileşim olmamasına rağmen derslere en çok gelen kadını seçmişler. Sonuç olarak daha fazla zaman geçirdiğiniz insanlara kendinizi daha yakın hissedersiniz.

3. İltifat edin

Yapılan bir araştırmaya göre; başkalarını tanımlamak için kullandığınız sıfatlar kişiliğinizle ilişkilendiriliyor. Bu teoriye spontane özellik aktarımı denir. Mesela birini kibar ya da zeki olarak tanımlarsanız büyük ihtimal onlar da size bu özelliklerle ilişkilendirecektir. Ama mesela sürekli birilerinin arkalarından konuşursanız, bir süre sonra sizin hakkınızda da negatif şeyler konuşulmaya başlanacaktır.

4. Arkadaşlarıyla tanışın ve onlara da arkadaş olun

Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; ortak bir arkadaşa sahip olan iki kişinin yakın arkadaş olma ihtimali diğerlerinden daha yüksekmiş. Facebook'ta bile ortak arkadaş sayınızın yüksek olduğu kişileri daha kolay kabul etmiyor musunuz?

5. Evet iltifat edin ama sürekli değil tabii ki

Bir başka teoriye göre, sürekli iltifat etmenin yapmacıklık izlenimi uyandıracağını, doğru zamanda ve akıllıca edilen iltifatların olumlu sonuçlar doğuracağını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Ya sıcak kanlı olun ya da yetkin olun

Yine yapılan bir araştırmaya göre, birini öncelikli olarak sıcak kanlı ve yetkin olması kriterlerine göre değerlendiriyormuşuz. Mesela, eğer cana yakın bir insansanız genellikle sizi güvenilebilir buluyorlar ama ekonomik durumunuz ya da eğitim durumunuz iyiyse saygı duyulabilir bulunuyorsunuz.

7. Doğal olun, bazen kusurlarınızı da gösterin

Başka bir teoriye göre; insanlar bir hata yaptıktan sonra sizi kendilerine daha yakın hissediyorlar - ancak genelde yetkin bir kişi olduğunuza inanıyorlarsa bu etkiyi yaratıyor.

8. Ortak yönlerinizi vurgulayın

Theodore Newcomb'un  bir çalışmasına göre, insanlar kendilerine benzeyen insanlara karşı daha yakın hisssediyorlar. Bu benzerliğe çekim etkisi de deniyor. Tartışmalı konularda ortak noktada buluşabildiğimiz insanları kendimize daha yakın hissediyormuşuz. Birisiyle daha yakın bir bağ kurmak istiyorsanız, bir benzerlik bulun ve bunu vurgulayın.

9. Dokunmak

Bahsettiğimiz bu dokunma aslında subliminal bir dokunma oluyor. Mesela birinin sırtına ya da koluna dokunmanız bir süre sonra size karşı daha yakın hissetmesini sağlıyor.

10. Gülümsemek

Gülümsemenin etkisi üzerine çok da bir şey söylemeye gerek yok galiba. İçten bir gülümse birçok şeyin başlangıcı olabiliyor çoğu zaman.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Onaylayın

Kendini doğrulama teorisi olarak bilinen bu teori, insanların yaptıkları eylemlerde, inandıkları düşüncelerde çevrelerindeki insanlar tarafından onaylanmaya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Siz de yakın ilişkiler kurmak istediğiniz kişinin eylemlerini onaylarsanız bir adım öne geçmiş olursunuz.

12. Bir sırrınızı paylaşın

12. Bir sırrınızı paylaşın

Bu yöntem tartışmasız en iyi ilişki kurma yöntemlerinden birisi. Arthur Aron'un Stony Brook Üniversitesi'nde yaptığı araştırmada öğrencileri eşleştirdiler ve birbirlerini daha iyi tanımak için 45 dakika geçirmeleri gerektiğini söylediler. Deneyde öğrencilere sormaları gereken genelden özele doğru ilerleyen sorular verilmişti. Deney sonunda kişisel sorular üzerine daha fazla konuşmuş olanların, genel konuşmalar yapan öğrencilere göre birbirlerini daha yakın hissettikleri ortaya çıkmış.

13. İnsanlardan iyi şeyler bekleyin

Pygmalion etkisine göre, insanlar birbirlerinin beklentilerini karşılayacak şekilde davranmaya çalışır. Yani bu demek oluyor ki, siz birilerinden iyi şeyler beklerseniz; onlar da size karşı bu yönde davranacaktır. Kısacası, birisinin sana karşı dostça davranmasını beklersen, onlar da sana daha samimi yaklaşırlar.

14. Karşılıklı beğeni

Psikologların 'beğeninin karşılığı' dediği bu teoride, birinin bizi sevdiğini hissettiğimizde biz de otomatikman ona olumlu yaklaşmaya başlıyoruz.

15. Espri yeteneğiniz kullanın

Yapılan araştırmalara göre, insanlar arkadaşlarında birçok şeyden daha fazla mizah anlayışı olmasına önem gösteriyor. Sonuçta yakın arkadaşınız olacak birinin sürekli asık suratlı gezmesini kim ister ki? Ya da daha kötüsü yaptığınız espriyi anlamamasını?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Kendileri hakkında konuşmalarına izin verin

Harvard araştırmalarına göre, birinin kendi hakkında konuşmasına izin vermek ve onu dinlemek maddi bir şeyler kazanmış kadar kendini tatmin etmesini sağlıyormuş. Siz de bu sayede karşınızdaki kişinin hem hikayelerini dinlemiş oluyorsunuz hem de hiçbir şey yapmadan kendini iyi hissetmesini sağlıyorsunuz. Sonuç olarak da, arkadaş olmak istediğiniz bu insana bir adım daha yaklaşmışsınız bile!

17. Pozitif olun

Eğer siz pozitif olursanız, çevrenizi de bu yönde etkilersiniz. Unutmayın insanlar yanlarında eğlendiği ya da enerjisini yükselten insanları çevrelerinde görmek isterler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
620
233
157
123
91
90
67
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın