Görüş Bildir
Haberler
Araç Sayısına Takılmıyoruz: Hazine'nin 1 Günlük Çanakkale Köprüsü Ödemesi Ne Kadar?

Araç Sayısına Takılmıyoruz: Hazine'nin 1 Günlük Çanakkale Köprüsü Ödemesi Ne Kadar?

Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaparken geçiş ücreti tartışmalara neden olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde geçişler ilk bir hafta ücretsizdi. Ücretli geçişlerin başlaması ile yeni tartışmalar ve geçen araç sayısı üzerinden hesaplamalar başladı.

Köprü açılışı ve geçiş ücreti tartışmaları burada👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Araç sayılarına takılmamak lazım'

'Araç sayılarına takılmamak lazım'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 45 bin araç garantisi verilen Çanakkale Köprüsü'nden önceki gün 6 bin aracın geçtiğini açıklarken, köprü için verilen araç garantilerine de şöyle değindi:

'Çanakkale Köprüsü'nden o kadar araç geçer mi' diyorlar. Zamanı geldiğinde geçecektir. Dün 6 bin araç geçti. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığında 15 yılın sonunda 100 bin araca ulaştı. Bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden (FSM) 220 bin araç geçiyor. Bu projeleri uzun soluklu düşünmek gerekiyor. Araç garantisi yapım maliyetinin ve üzerindeki işletme, finans ve ağır bakım maliyetlerinin toplamının geri dönüşü için bir birim araç karşılığıdır. O yüzden o araç sayılarına da takılmamak lazım. Bakın hava yollarında tamamen direkt nakit gelir akışı sağlıyoruz.

Köprünün Hazine’ye bir günlük yükü ne kadar?

Köprünün Hazine’ye bir günlük yükü ne kadar?

Çanakkale Boğazı'nda feribot işletmesini yapan GESTAŞ’ın taşıdığı araç sayısı günlük 10 bin civarında olurken, bu sayı pandemi öncesinde 2019'da günde ortalama 12 bin araç oluyordu.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarına göre köprünün Hazine’ye bir günlük yükü ne kadar? 

Birgün'den Havva Gümüşkaya haberinde, sözleşmeye göre köprünün geçiş ücreti 15 euro. Geçiş ücret Euro bölgesi enflasyonuna göre güncellenirken, 2021 yılı sonu enflasyonu ile köprünün KDV dâhil sözleşme ücreti 17,7 euro oluyor. Köprüden 6 bin aracın geçtiği 27 Mart’ta euro/TL 16,08 olurken, geçmeyen araç başına ücret 285 lira olarak hesaplandı. Böylelikle 27 Mart’ta köprüden geçmeyen 39 bin araç için Hazine 11 milyon 115 bin lira ödeyecek.

Köprüden geçen araçlar için de fark ödenecek

Köprüden geçen araçlar için de fark ödenecek

Sözleşmede 285 TL (15 euro) yazmasına rağmen Erdoğan'ın açılışta gişe ücretini ‘200 liracık’ olarak açıklaması sonrası aradaki 85 liralık fark da bütçeden katılım payı adı altında Hazine'den işletmeci firmaya ödenecek. Yani köprüden geçen 6 bin araç için de 510 bin lira Hazine’den çıkacak. 

Yine basit bir hesapla köprüden geçen ve geçmeyen araçların Hazine’ye bir günlük maliyeti 11 milyon 625 bin lira oluyor.

Böylelikle köprüden her gün 6 bin araç geçtiği ve euro/TL'nin sabit kaldığı varsayılırsa yıl sonunda Hazine’den 4 milyar 243 milyon lira köprüye ödenecek.

Bir de Alaattin Aktaş'ın hesaplaması var burada👇

Bir de Alaattin Aktaş'ın hesaplaması var burada👇
twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
8
4
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

elinde mevcut feribot rakamlari var. en fazla ne kadar arac gececegi belli. feribotdan daha pahali yapiyorsan feribot sayisindakinden daha fazla arac gecmiye... Devamını Gör

Ercan

Dostum bugünü baz almak da yanlış ama. Bu tür projelerde 20-30 yıl sonrasını da düşünmek zorundasın.

Pasif Kullanıcı

giren girdi

Devletimiz sağolsun nikahsız aşkdan sürekli illegal çocuk yapıyor bizde bakmak zorunda kalıyoruz