Görüş Bildir
Haberler
Antalya'da Tarihi Eseri Korumak İsteyen Belediyeye 7 Milyon Lira Ceza

Antalya'da Tarihi Eseri Korumak İsteyen Belediyeye 7 Milyon Lira Ceza

Roma dönemine ait bir hamamı korumak için çevresine çit ören Antalya Konyaaltı Belediyesi yaklaşık 7 milyon liralık tazminat ödeyecek. Nedeni ise tarihi hamamın özel mülk alanında olması. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'da Konyaaltı Belediyesi, 3. yüzyıla ait Roma Hamamı'nı dış etkenlere karşı korumak için 10 yıl önce etrafını tel çitle çevirdi. 

Hamamın bulunduğu arsanın sahipleri de özel mülklerine müdahale edildiği gerekçesiyle belediyeye dava açtı. Yaklaşık 10 yıldır devam eden davada karar çıktı. 

Mahkeme, belediyeyi tazminat ödemeye mahkum etti.

Belediye Başkanı 7 milyon TL'lik tazminata tepki gösterdi 🎥

Esen, atıl durumda bırakılan başıboş arazilerde temizlik çalışması bile yapamadıklarını söyledi. 

Bu tür arazilerde temizlik yaptıkları takdirde mülk sahipleri tarafından belediyeye yüklü miktarda tazminat davası açıldığını belirten Esen, birileri girip tahrip etmesin diye tarihi Roma Hamamı arazisi etrafına çit yapıldığını anlattı. 

Esen, mülk sahiplerinin, araziye müdahale edildiği düşüncesiyle Konyaaltı Belediyesi'ni yaklaşık 7 milyon lira tazminata mahkum ettirdiğini, kamu kullanımına ayrılmış özel mülkiyete ait araziler için yasal bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

"Vatandaş hisseleri nedeniyle çoğu hizmet yapılamıyor."

"Vatandaş hisseleri nedeniyle çoğu hizmet yapılamıyor."
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi Roma Hamamı'nın da içinde yer alan 5 bin metrekarelik arsanın dörtte birinin belediyeye ait olduğunu belirten Esen, geriye kalan diğer hisselerin özel mülk sahiplerinin olduğunu söyledi. 

Esen, “Roma Hamamı'nın bulunduğu arazi imar planlarında aslında ilkokul diye planlanmış. Kamusal alanlardaki vatandaş hisseleri nedeniyle çoğu hizmet yapılamıyor. Pazar yerleri alanlarında da aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Semt pazar yerleri olarak ayrılmış yerlerde vatandaş hisseleri var. Böyle bir durumda ya o alanları kamulaştırmak zorundasınız ya da bağış yoluyla pazarları kurmak zorundasınız. Arazinin çok kıymetli olmadığı yerlerde bu sorunlar kamulaştırma yoluyla hallolabilir. Ama Konyaaltı gibi yüksek bedelli arazilerde bunu yapmak her zaman mümkün olmuyor' diye konuştu.

"Deformasyona ve tahribata açık bırakmamız mümkün değil"

"Deformasyona ve tahribata açık bırakmamız mümkün değil"

Roma Hamamı kalıntısının tarihi özelliği nedeniyle alanın korunması gereken bir bölge olduğunu belirten Başkan Esen, “Başıboş alanlara girip temizlik bile yapsak, el atma sorunuyla karşılaşıyoruz. Belediyenin bu tarihi yapıyla tasarrufu olabilir mi? Bu kamunun, insanların vicdanını yaralayan bir durum. Bizim böyle tarihi bir eseri yok sayıp, görmezden gelip her türlü deformasyona ve tahribata açık bırakmamız mümkün değil. Bu korumayı yapmamız gerekiyordu fakat hukuki düzen içindeki birtakım çelişkiler nedeniyle böyle olumsuz sonuç ortaya çıktı' dedi.

"Mülkiyet sorunlarına yasal düzenleme getirilebilir"

"Mülkiyet sorunlarına yasal düzenleme getirilebilir"

Kamunun kullanımına tahsis edilmiş alanların, ilkokul, ortaokul, cami, sağlık merkezi, pazar alanı gibi değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Esen, “Kamulaştırma bedellerinin aşırı yüksekliği nedeniyle bu alanların içerisindeki özel mülkiyetleri kamulaştıracak bütçeler birçok belediyede yok. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. TBMM yasal bir düzenleme yapabilir ama biz sorunu yerinde yaşayan yöneticileriz. Buralardaki hisselerin, vatandaşlar da mağdur edilmeyerek, eşdeğer başka hazine arazilerinin takası yoluyla buraların kamunun kullanımına açık hale getirilmesi mümkün. Eğer bu yapılmazsa pek çok yer insan sağlığını, hatta can güvenliğini tehdit eder vaziyette duruyor. Ve birçok belediye de buralarda bırakın herhangi bir tasarrufta bulunmayı, temizlik faaliyeti bile yapamıyor. Yaptığı zaman başına gelecek olan şey yüklü bir tazminatla karşı karşıya kalmak' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Tazminatlara ilişkin yasada sınır var"

"Tazminatlara ilişkin yasada sınır var"

Semih Esen, tazminatlara ilişkin yasada sınır olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 'Bu tip tazminatlara bütçeden ayırabileceğiniz rakam, toplam gelirin yüzde 2'sidir. Yani belediye kasasında o bütçe olsa bile o bütçenin yüzde 2'sini aşıyorsa, o parayı ödeyemezsiniz. Diğer taraftan da alacaklılar bu tazminatı almak için belediyelerin hesaplarına, araçlarına haciz koyuyor. Bir tarafta yüzde 2'nin üzerinde ödeyemezsiniz gibi bir yasal düzenleme varken diğer tarafta alacaklıların tazminatı alabilmesi için her türlü icra yolu başvurularının önü açık. Böyle bir çelişkiyle karşı karşıyayız. Yasal bir düzenlemeyle kamu kullanımına ayrılmış yerlerdeki vatandaş hisselerinin başka yerlerdeki hazine arazileriyle takas edilerek buraların kamunun kullanımına uygun hale getirilmesini talep ediyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
150
30
21
9
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

7 milyon tazminat da şov amk.. Muhteşem yargı sistemimizi tarihi eserlerin ya da tabiatın anasını belleyen rantçılara bu tazminatın yarısını bile keserken gö... Devamını Gör

Yarın restorasyon çalışması, başlatılır ve facia ile sonuçlanır. :)

Yağız Utku

Ceza miktarını abartmış olabilirler ama kamulaştırma yapmadan haklı nedenlerle bile olsa böyle bir şey yapmak yarın keyfi uygulamaları doğurur başka bahanele... Devamını Gör