Görüş Bildir
Haberler
Ankara Ne Zaman Başkent İlan Edildi? 13 Ekim 1923 Ankara’nın Başkent Oluş Hikayesi

Ankara Ne Zaman Başkent İlan Edildi? 13 Ekim 1923 Ankara’nın Başkent Oluş Hikayesi

dila bahar
13.10.2021 - 14:59

Ankara'nın başkent olmasının 98. yıl dönümünü coşku ile kutlanıyor. Ankara, bağımsızlık mücadelesinin zorlu döneminde meclise önerge sunarak 'başkent' ilan edilmiş ve milli mücadelenin başarısında önemli rol oynamıştır. Peki, Ankara ne zaman başkent oldu? Ankara'nın başkent olmasının nedeni nedir? İşte cevapları…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Ankara 98 yıl önce başkent ilan edilmiştir. Düşman İstanbul'u terk ettikten sonra hükümet sorunları ortaya çıktı. 9 Ekim 1923'te İsmet İnönü (İsmet İnönü) meclise tek maddelik bir kanun teklifi sundu. Ankara'nın Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarımın karargâhı olduğu kabul edildi. Delegeler tarafından tartışılan bir önerinin ardından Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Ankara'nın başkent olmasının tarihçesi ve nedeni budur…

Ankara Hangi Tarihlerde Başkent Oldu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Lozan Barış Antlaşması'nı onayladıktan sonra İstanbul 23 Eylül 1923'ten çekilmeye başladı. 6 Ekim 1923'te İstanbul düşman işgalinden tamamen kurtuldu. Tüm bu olaylardan sonra Türkiye'nin merkezi yönetim sorunu ortaya çıktı. Gazi Mustafa Kemal (Gazi Mustafa Kemal) ve İsmet İnönü (İsmet İnönü) Ankara'nın başkent yapılması için bir teklif hazırladılar.Bu tek maddelik kanun teklifi 9 Ekim 1923'te yapıldı.Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Ankara, 13 Ekim 1923'te mecliste görüşülen kanun teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.

Neden Ankara Başkent Oldu?

Neden Ankara Başkent Oldu?

Ankara stratejik olarak jeopolitik ve coğrafi olarak uygun, Orta Anadolu'da bulunduğu için güvenli, dağlarla çevrili ve işgal edilmesi zor. Aslında Ankara'da kendiliğinden ortaya çıkan Kuva ruhu, milli mücadeleyi ateşleyen ve şekillendiren bir güçtür.Bu durum Ankara'yı milli mücadelenin simgesi haline getirmektedir. Ankara sadece İç Anadolu'da değil, aynı zamanda Batı Cephesi'ne de yakındır. İstanbul ve Xianatolia'dan Ankara'ya demiryolu. Bu nedenle ulaşım ve iletişim olanakları daha uygundur. Son zamanlarda İstanbul'un sosyal ve siyasi ortamı, özellikle İstanbul halkının güvensizliği önemli ölçüde arttı. Aslında Ankara'nın İstanbul'a yakın olması, İstanbul'un gelişimini daha yakından izleme fırsatı sunuyor. Ankara daha önce işgal edilmemişti.

Bu Haber De Hoşunuza Gidebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın