Android M Resmi Olarak Tanıtıldı
Google’ın San Francisco’da düzenlediği Google I/O etkinliğinde Android kullanıcılarının merakla beklediği yeni Android M tanıtıldı. Android L’nin aksine tasarımsal değil, işlevsel değişikliklere odaklanan yeni güncelleme ile Android daha stabil ve kullanışlı bir hal alıyor.
Android M’de yapılan yenilik ve geliştirmeler genel anlamda 6 ana özellik etrafında toplanıyor. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Parmak izi okuyucu desteği
Belli başlı bazı akıllı telefon üreticileri telefonlarında parmak izi okuyucu kullanıyor ancak Android’de işletim sistemi seviyesinde bir parmak izi okuyucu desteği bulunmuyordu. Android M ile birlikte gelen destek sayesinde artık parmak izi yalnızca kilit ekranını açmak için kullanılmıyor. İnternet üzerinde herhangi bir şeyi satın alırken veya Google Play Store‘dan uygulama indirirken de parmak iziyle bu işlemleri gerçekleştirmek mümkün oluyor.
Uygulama bağlantıları
Android’in en sinir bozucu özelliklerinden biri, bir bağlantıyı açarken hangi uygulamayla açmak istediğimizin sorulması. Neyse ki Android M ile daha da akıllanan işletim sistemi bu soruyu sormadan hangi bağlantının hangi uygulamayla açılması gerektiğini algılayabiliyor. Örneğin internette gezinirken Facebook bağlantısına dokunulduğunda otomatik olarak Facebook uygulaması açılıyor ve “Facebook uygulaması ile açılsın mı?” gibi gereksiz bir sorudan da kurtulunmuş oluyor.
Enerji tasarrufu ve şarj
Yeni eklenen Doze adlı yeni bir özellik ile telefonların bekleme süresi önemli ölçüde artıyor. Hareket sensörleri aracılığıyla uzun süredir telefonla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını algılayan sistem, arkaplan uygulamalarının yaptığı işlemleri azaltarak daha uzun bir pil süresi vadediyor. Nexus 9 ile bekleme süresi konusunda testler gerçekleştiren Google, sürenin Lollipop’a göre iki kat arttığını dile getiriyor.
Ayrıca USB-C desteği ile akıllı telefonlar daha hızlı şarj oluyor ve telefonların diğer cihazları şarj etmeleri de mümkün hale geliyor.
Uygulama izinleri
Uygulamalara verilen izinler konusunda daha şeffaf bir politika izlemeye karar veren Google, kullanıcıların izinler üzerinde daha fazla hakimiyet kurmasını sağlıyor. Eskiden uygulamayı indirdiğimiz zaman tüm izinleri kabul etmiş sayılıyor ve bir daha izinlerde değişiklik gerçekleştiremiyorduk. Ancak artık uygulamayı indirdikten sonra kullanacağımız özelliklere göre izin vermemiz mümkün. Mesela WhatsApp’ta sesli not göndermek istendiğinde uygulama kullanıcıdan tek sefere mahsus olarak izin alıyor. Dolayısıyla istemediğimiz bir izni vermek zorunda kalmıyoruz. Verilen izinler daha sonra ayarlar kısmından görüntülenebiliyor ve istenen değişiklikler yapılıyor.
Gelişmiş internet deneyimi
Özel Chrome sekmeleri sayesinde uygulamalar herhangi bir internet sitesine yönlendirme yaptığında çok daha hızlı bir şekilde siteye erişmek mümkün oluyor. Eski sürümde uygulamadan internete erişmek için Chrome ayrı bir uygulama olarak başlatılıyor ve zaman kaybına neden oluyordu. Artık aktif olan uygulamanın üzerinde açılan Chrome zamandan tasarruf etmeyi sağlıyor.
Özelleştirilmiş sekmeler otomatik olarak sitelere giriş yapabiliyor, formları dolduruyor ve çok aşamalı güvenliği ile daha iyi bir deneyim sunuyor. Sekmeler sitelere göre farklı özelliklere kavuşuyor. Pinterest’e girildiğinde otomatik olarak paylaşım butonuna sahip oluyor ve bunun gibi özelleştirmeler sayesinde sitelerin kendilerine özel taracıyılar kullanmasına gerek kalmıyor.
Mobil ödeme sistemi
Android Pay ile birlikte ödeme işlemleri çok daha kolaylaşıyor. Amerika’da 700 binden fazla mağazada kullanılabilen sistem; American Express, MasterCard ve Visa desteğine sahip. Esas önemli özelliği ise Android Pay‘in NFC’ye sahip her Android telefonda kullanılabilmesi. Android 4.4 Kitkat ve üzeri işletim sistemli bir cihaza sahip olmak Android Pay’i kullanmak için yeterli.
Android M ne zaman geliyor?
Geliştiricilere özel olarak önizleme sürümü yayınlanan Android M şu anda Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 ve Nexus Player’da kullanılabiliyor. Final sürümünün ise 2015’in 3. çeyreğinde yayınlanacağı ifade ediliyor.