Görüş Bildir
Haberler
Amerika'yı Kim Keşfetti?

Amerika'yı Kim Keşfetti?

15.11.2014 - 18:17 Son Güncelleme: 15.11.2014 - 21:10

1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin kapanış konuşmasında hünkar hazretleri şöyle buyurdular: 'Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti. 1178'te Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştı.' Hünkar hazretlerinin iddiası üzerine bir şey söylemek mümkün değil ama Google'da bir araştırma yapınca bu iddianın 'ummah.com', 'islamicbulletin' gibi sitelerde yer aldığını görüyoruz. Bu sitelerde yer alan iddia ise şu: 'Çin'e ait Sung dökümanlarına göre müslüman denizciler Mulan-Pi isimli bir yere gittiler' (Kaynak:Islamic Bulletin) Mulan-Pi 'Moğol derili' anlamına geliyor. Bu sitelere göre bu kelimeyle kastedilen Amerika. Halbuki tarihçilere göre Mulan-Pi İspanya'dan başka bir yer değil. Zaten o devirde yaşayan müslümanların okyanusu aşabilecek gemisi olmadığı gibi, Atlantik okyanusunu aşsalar bile geri dönmeleri mümkün değil. Rüzgar yollarını ve akıntıları bilmiyorlar.  

Biz yine de hazır konusu açılmışken Kolomb öncesi Amerika'ya gidip geldiği iddia edilenlerin bir listesini yapalım dedik, neticede bereketli konu, herkes fikir sahibi olsun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çinliler

1. Çinliler

1368 ve 1644 arasında Çin Ming Hanedanı tarafından yönetiliyordu. Bu devirde ülke denizcilik tarihinin altın sayfalarını açıyor, yepyeni mühendislik teknikleri ile daha önce görülmedik mesafelere ulaşabilen gemiler yapılıyordu. Britanyalı amatör tarihçi Gavin Menzies tarafından ortaya atılan 1421 teorisine göre, Kolomb'un Amerika'ya varışından 70 yıl kadar önce Çinliler Amerika'ya ulaşmıştı ve Kızılderililerle ilişki halindeydi. 

Teoriyi destekleyecek pek fazla kanıt yok. Kuzeybatı Pasifik'te yer alan bazı Çin paraları, Çin boncuklarından yapılan bir kaç kolye, Kolombus mağarasında bulunan Çinli bir süvariyi gösteren resim gibi objelerin Kolomb öncesine ait olduğu iddia ediliyor. En önemli delil 1408 yılına ait olduğu söylenen ve dünyanın tamamını resmeden bir harita. Ancak bir çok tarihçi bu haritayı ciddiye alınamaz buluyor. Tarihçilere göre bu 17. yüzyılda Cizvitlerin çizdiği bir haritanın kopyasından ibaret, zira haritada Çin'in kendisi bile düzgün resmedilmemiş.

2. Sibiryalılar

2. Sibiryalılar

En fazla ciddiyet atfedilen güncel bilimsel teoriye göre Kızılderililer Sibiryalıların torunları. Teoriye göre 11 bin yıl kadar önce insanlar Sibirya üzerinden donmuş Bering Boğazı'nı geçerek Kuzey Amerika'ya vardılar ve bu kıtaya yerleştiler. Bazı arkeolojik kanıtlar ise bu olayın 20 bin ile 30 bin yıl önce yaşanmış olabileceğini gösteriyor.  2012 yılında yapılan genetik testler de bu teoriyi doğruluyor. Pennsylvania Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucunda Altay halkıyla Kızılderililerin ortak bir genetik mutasyon taşıdıkları belirlendi. 

Bütün ortaya kanıtlar çerçevesinde, Siberyalıların Kolomb'dan önce Amerika'ya gittiği kesin olarak söylenebilir. Sadece Kolomb'u da geçmediler, Amerika kıtasındaki ilk insanlar onlardı.

3. Malililer

3. Malililer

Batı Afrika'da bulunan Mali İmparatorluğu dönemin süper güçlerinden biri sayılabilirdi. Ülke refah içerisindeydi ve liderli Mansa Musa tüm zamanların en zengin insanı olarak biliniyor. Musa o kadar zengindi ki 1324 yılında Mısır'a yaptığı bir ziyaret Mısır'ın altın piyasasını çökertmişti. 

Mansa Musa Mısır'da bulunduğu zaman selefi II. Mansa Ebu Bekir'in Atlantik Okyanusu'na bir sefer düzenlediğini ifade etti. Musa'ya göre Ebu Bekir okyanusa 200 gemi göndermiş,  uzun bir süre sonra bu gemilerden sadece bir tanesi geri dönmüştü. Geri dönen geminin tayfalarına göre diğer gemiler devasa bir girdapa kapılmış ve ölmüşlerdi. Anlatılan hikayelerden etkilenen Ebu Bekir, 2000 gemilik devasa bir filo inşa etti ve denize yelken açtı. Kendisi ve gemileri asla geri dönmediler ancak bazı spekülasyonlara göre 1312 yılında Brezilya'ya ulaştılar. Yine iddialara göre Kolomb Amerika'ya ulaştığında Afrikalı tacirler ve Mali altınlarıyla karşılaşmıştı. Meksika'da bulunan Olmec Kafaları da bu Afrikalıları tanımlamaktaydı.

Elbette bu hipotezleri destekleyecek hiçbir ciddi delil henüz ortaya konulmadı.

4. Romalılar

4. Romalılar

1933 yılında Meksika'da yapılan kazılarda minyatür boyutlarda orjinal Roma Büstleri bulan arkeologlar kalp krizi geçireceklerdi. Bu büstlerin oraya nasıl geldiği hala anlaşılamadı ancak büstlerin Kortez dönemi öncesine ait olduğu kesin, yani büstleri oraya getirenler İspanyol denizciler değildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bazı kazılarda da Roma paralarının bulunması ve Roma'da bazı sanat eserlerinde 'ananas'ın çizilmesi konuyu daha da ilginç bir hale getirdi. Ananas, Amerika dışında bir kıtada bulunmuyordu.

Bir teoriye göre Romalılar Yunanlılardan okyanusta seyahat etmeyi öğrenmiş olabilir. Yunanlılar gelişmiş bir medeniyete sahipti ve dünyanın yuvarlak olduğunu da biliyorlardı. İtalyalı Fizikçi Lucio Russo'ya göre Ptolemi dönemindeki bir haritada Antillere yer veriliyordu. Kanadalı bilim adamı Dr. Minas Tsikritsis ise Plutarch'ın bir eserinde Kartaca'dan Kanada'ya yapılan bir ziyareti detaylı bir şekilde anlattığını ifade ediyor. Bu deliller henüz çok sınırlı, ancak Romalılar Amerika'ya ulaşmış olabilir.

5. Japonlar

5. Japonlar

ABD'de bulunan New Mexico eyaletindeki Zuni kabilesinin ilginç bir özelliği var. Kızılderililerle hiçbir ortak yönleri yok. Dilleri, kültürleri ve DNA'ları Japonlarla daha fazla ortaklığa sahip. O kadar ki aynı genetik bağa da sahipler, ortak bir böbrek hastalıkları var.

Nancy Yaw Davis isimli bir antropologa göre 1350 yılında bir grup Budist rahip Japonya'dan kaçarak bugünkü Kaliforniya eyaletine ulaştılar. Evrenin merkezine yönelik bir arayış yapan bu grup, geçtiği her yerde yerlileri de yanlarına çağırdı. Grup en sonunda New Mexico eyaletine yerleşme kararı verdi ve kendilerine Zuni adını taktılar. 

Böyle bir olay gerçekleşmişse de Amerika kıtasının sürekli olarak diğer kıtalarla ilişki kurmasını sağlamadığı belli. Japonlar belki Kolomb'dan önce kıtaya ulaşmış olabilir ancak dünyanın geri kalanıyla bir bağlantı kurmadılar ve bu topraklarda koloniler kurarak yerleşmediler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Vikingler

6. Vikingler

10. yüzyılda Vikinglerin neredeyse gidebildikleri her yere gitmeye çalıştıkları biliniyor. Kuzey Atlantik'e yerleşen Vikingler, kuzey doğu Kuzey Amerika'nın da bazı bölgelerine ulaştılar. 'Vinland' adıyla tarif ettikleri yerin ise Grönland dışında bugünkü Kuzey Amerika'nın bir kısmı olduğu kabul ediliyor. Newfoundland'de bulunan bazı arkeolojik bulgular da bu iddiaları destekliyor. Ancak kıtada bulunan koloniler küçüktü ve Vikingler buralara kalıcı olarak yerleşmediler. Her ne kadar kereste ticareti gibi sebeplerle kıtaya gidilmiş olsa da Vikinglerin kıtada kalıcı bir koloni kurarak yaşamadıkları görülüyor. Yani Vikingler Kolomb'dan önce oraya gittiler, ancak orayı dünyaya açan, kalıcı koloniler kuran ve sürekli ticaret ağları ile seferler düzenleyenler Kolomb ile ardılları oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
31
22
22
20
16
16