Görüş Bildir
Haberler
Amerika ve İngiltere Afganistan'dan Evine Dönüyor

Amerika ve İngiltere Afganistan'dan Evine Dönüyor

ERGİN
27.10.2014 - 11:19 Son Güncelleme: 27.10.2014 - 13:03
İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere’ye bağlı Askeri kuvvetler 13 yıl boyunca süren yüzlerce asker ve sivilin hayatına mal olan Afganistan’daki askeri operasyonlarını, son resmi üssünü Afgan askeri birliklerine devrederek bitirdi.

Birleşik krallık bayrağı ülkenin güneyindeki Helmand bölgesinde bulunan Bastion üssünden indirilirken aynı zamanda birleşik devletlerin bayrağı da Leatherneck üssünden indirilerek üs Afgan yetkilere devredildi.

NATO bünyesinde görev yapan tüm askeri unsurlar Aralık ayında Afganistandan çelikerek ülkeyi Talibana karşı korumak için Afganistanın kendi asker ve polisine bırakacak.

Lashkar Gah bölgesindeki çöle devasa boyutlarda inşaa edilen Leatherneck ve Bastion üssü tüm Afganistan operasyonlarında kilit rol oynamıştı. 2010 ile 2011 yılları arasında bu üs 40.000 personele ve alt yükleniciye ev sahipliği yapmıştı.

Halen Helmandda bulunan yüzlerce Amerikan deniz piyadesi ve İngiliz askerlerinin çok yakında ana vatanlarına döneceği bildirilirken güvenlik nedeniyle askerlerin kesin ayrılış tarihi gizli tutuluyor.

Geçtiğimiz pazar günü 26 Ekim 2014 yapılan seronomide hem İngiliz hem de Amerikan kontrol üslerindeki bayraklar indirilerek yerine Afgan bayrağı çekildi ve üslerin kontrolü Afgan güçlerine devredildi.

İngiltere Savunma bakanı kendi ülkesinin askerlerini överek burada talibanla çarpışarak takdir ve övgüyü hak ettiklerini bildirdi.

Afganistan’daki operasyonların neticesinde toplamda 453 İngiliz, 2.349 Amerikan askeri hayatını kaybetti.

Üsle birlikte pek çok yapıda Afganlı yetkililere teslim edilmiş olacak bunların arasında boru hatları, yollar, ofisler ve hatta bu ofislere ait mobilyaların hepsi Afgan personele bırakılacak. Geride  bırakılanların toplam maliyetinin ise toplamda 230 milyon dolar olduğu hesaplanıyor.

ISAF Komutanı General Daniel D. YooAfgan ordusunun dizginleri kendi kontrolleri altında tutabileceklerini bildirdi.

General Yoo, Temkinli bir iyimserlikte olduğunu bildirerek Afgan birliklerinin kendi kendilerini idare edebilecekleri ve bu kapasiteye ulaştıklarını aktarırken eğer kaynaklarının düzgün kullanabilirlerse kapasitelerinin daha da artacağını bildirdi.

2001 sonbaharından bugüne kadar bölgede bulunan ve bölgeye ilk gelen grup içerisinde bulunan Amerikalı bir subay buradaki görevimizi tamamlamaktan onur duyuyoruz şeklinde açıklama yaptı.

Bölgedeki Afgan kuvvetlerin komutanı olan General Sayed MALOOK üssün askeri eğitim kampı ve aynı zamanda 1.800 askeri personelin evi olacağını aktardı. Pazar günü yapılan seronomide yaptığı açıklamada; NATO birliklerinin gidişine hem üzüldüğünü hem de sevindiğini aktardı. Arkadaşların gidişine üzülürken yine arkadaşlarının eve dönmesine sevindiğini bildirdi.

Aralıktan sonra askeri personelin eğitimi için yaklaşık 12.000 NATO askerinin bölgede kalacağı ve bunun 9.800 kadarının Birleşik devletlerden 500 kişinin ise İngiltere ordusundan olacağı belirtiliyor.

Kaynak: http://www.defensenews.com/article/20...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0