Görüş Bildir
Haberler
Amasra Termiksiz Yaşamak İstiyor

Amasra Termiksiz Yaşamak İstiyor

adem kara
07.06.2014 - 13:29 Son Güncelleme: 07.06.2014 - 16:55

Bartın'ın Amasra ilçesi UNESCO Geçici Miras listesinde, ancak Hattat Holding'in kömürlü termik santral ve kömür madeni tehdidi altında. 5 Haziran Çevre Günü'nde esnaf kepenk kapattı. Dün ise termik santrala karşı insan zinciri oluşturuldu...

Küre Dağları Milli Parkı'nın yer aldığı ve kalesiyle UNESCO Geçici Miras listesine giren Bartın'ın Amasra ilçesine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk direniyor.

Batı Karadeniz'in yemyeşil ilçesi Amasra'nın Gömü Köyü'ne Hattat Holding 1320 megawatlık termik santral kurmak istiyor.

Uzun yıllardır kentte termik santral kurmak isteyen şirket 2005'te santrale kömür sağlamak için rödovans sözleşmesi de imzaladı; ancak henüz kömür çıkarmadı. 

  Aynı yer iki kez reddedildi

Şirketin 2010'da termik santral kurmak istediği Tarlaağzı ve Gömü köyündeki yer ÇED sürecinde uygun bulunmadı. İki kilometre batısındaki Delikliburun için başvurdu ancak o da 2012'de kabul edilmedi.

Ancak şirket iki kez reddedilmesine rağmen 2013'te yeniden Gömü köyünde santral için başvurdu. 8 Mayıs 2014'te ÇED için yapılan değerlendirme toplantısından sonra ÇED'in kabul edilmesi bekleniyor.

Küre Dağları Milli Parkı'nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'nde eko-turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alıyor. Cenevizlilerden kalma Amasra Kalesi Nisan 2014'te UNESCO Geçici Miras listesine girdi. 

  380 bin hektarlık ormana santral

Bartın Platformu, Bartın Belediyesi ve Amasra Belediyesi ÇED sürecinde verdiği kurumsal görüş raporunda termik santralin bölgeyi bitireceğini söylüyor.

Rapora göre, Hema Entegre Termik Santrali; yaklaşık 33 hektarlık termik santral alanı, 200 hektarlık kalker ve kırma eleme tesis alanları, 150 hektarlık kül ve alçı taşı depolama alanlarıyla, toplam 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak isteniyor. 

  'Enversiyon tehlikesi var'

Raporun yazarı Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, termik santrale karşı en önemli gerekçenin enversiyon tehlikesi olduğunu belirtti.

'Amasra'da deniz ve kara yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle hava yükselemiyor. Sis tabakası iniyor ve dağ varsa bu havada sabit kalıyor.

'Böyle bir yerde havaya karbondioksit ya da kükürt salarsanız atmosfere karışarak yere çöker. Bu çok ciddi ölümcül bir tehlike. İngiltere'de bir günde 4 bin insan enversiyon nedeniyle öldü. Ancak bu tehlikeye karşı ÇED raporunda sadece yaz aylarında enversiyon riski olmaz deniyor. Oysa diğer dokuz ay ne olacak?'

  'Yöre ekonomisini bitirir'

Bölge halkının tamamının santrale karşı olduğunu belirten Atmış, santral nedeniyle yöre ekonomisinin çökeceğini belirtti.

'Termik santral yöredeki turizm etkinlikleri sona erdirecek, balıkçılık, çilek, fındık vb. tarımsal etkinlikler ve orman ürünleri zarar görecek. Soğutma suyunun deniz ekosistemine ciddi zararlar vereceği çok açık. Balıkçılık zarar görecek. Kömür madenciliği nedeniyle “Kavşak Suyu Havzası” zarar görecek, nüfusun bedava temin ettiği içme suyu tehlikeye girecek. Yöredeki endemik ve nesli tehlike altında bulunan bitki ve hayvan türleri hakkında yeterince çalışma yok.'

Nilay Vardar | Bianet

Arkitera

Kaynak: http://www.arkitera.com/haber/21532
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam