Görüş Bildir
Haberler
Aidatsız Kredi Kartı Geliyor

Aidatsız Kredi Kartı Geliyor

adem kara
26.05.2014 - 13:40

Yeni Tüketici Kanunu Çarşamba günü yürürlüğe giriyor. Bankalara krediler ve kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler getirilirken, maketten ev satışı da yasaklanıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kart aidatı problemini çözüme kavuşturduklarını belirterek, 'Kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü sunmak zorunda olacak' dedi.

Aidatsız kredi kartı

Erken ödeme tazminatı yüzde 1

Konutta 14 günlük cayma hakkı

Yazıcı, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun getirdiği yeni düzenlemelerle ilgili basın toplantısı yaptı.

Yeni kanunun tüketici sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler getirildiğini belirten Yazıcı, hedeflerinin tam, doğru, önceden bilgilendirmeye dayalı şeffaf sözleşmeler yapılması olduğunu kaydetti. Tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmelerinin zorunlu olacağını ifade eden Yazıcı, satıcıların sözleşme şartlarını tek taraflı olarak değiştiremeyeceğini söyledi.

Yazıcı, tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilmesinin zorunlu hale getirildiğini de söyledi.

Tüketicilerin yeni kanun ile daha uzun süreli cayma hakkına sahip olduklarını ifade eden Yazıcı, cayma hakkı sürelerini 14 güne çıkardıklarını belirtti.

Her işleme ücret olmayacak

Kanun ile tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçildiğini belirten Yazıcı, bankaların artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyeceğini kaydetti. Yazıcı, kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü sunmak zorunda olacaklarını söyledi.

Tüketicilerin kredi kullandıkları bankanın iştiraki şirketten sigorta yaptırmaları mecburiyetinde bırakıldıklarına değinen Yazıcı, 'Bu problemi de ortadan kaldırıyoruz. Bu zorlama olmayacak. Tüketici, başka bir sigorta şirketinin poliçesini ibraz etmek durumunda banka bunu kabul etmek zorunda olacak' değerlendirmesinde bulundu.

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde getirilen yükümlülüklerin hafifletildiğini söyleyen Bakan Yazıcı, mevcut düzenlemelere göre yüzde 2 olan erken ödeme tazminatını, kalan vadesi 36 aya kadar olan kredilerde yüzde 1'e indirildiğini belirtti.

Maketten konut satışı yasak

Kanun ile maketten yapılan satışlarda tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlerin olmaması hedeflendi. Mevcut uygulamada belediyelerden herhangi bir izin almayan inşaat şirketleri tüketicilere maketten satış yapabilmektedir. Yeni Kanuna göre inşaat ruhsatı alınmadan tüketicilerle maketten konut satışı sözleşmesi yapılamayacaktır.'

Konut satışlarında tüketicilerin sözleşmenin imzalanmasından itibaren 14 günlük cayma hakkına sahip olduğunu belirten Yazıcı, bunun yanı sıra tüketiciye sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminat ödeyerek sözleşmeden vazgeçme hakkı tanındığını bildirdi.

Paket turlar değiştirilemeyecek

Paket tur firmalarının zaman zaman turun esaslı unsurlarında keyfi değişiklikler yaptığını ve bunun tatil programını yapan tüketicilerin büyük mağduriyetler yaşamasına sebep olduğunu ifade eden Yazıcı, 'Soruna çözüm bulmak amacıyla tüketicilere, paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birinin değişmesi halinde sözleşmeden dönme hakkı getirilmiştir. Ayrıca paket tur düzenleyicisi sözleşmenin hükümlerini yerine getirmez veya gereğini yapmazsa, tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu olacaktır. Bu haklara ilaveten tüketici, boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebilecektir' dedi.

Yazıcı, yeni düzenlemeyle AB ülkelerinde olduğu gibi, ticari ve mesleki amaçla paket tura katılanların da tüketiciye tanınan haklardan yararlanabileceğini bildirdi.

Aboneliklere yeni düzenleme

Elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi aboneliklerde de yeni düzenlemeler getirildiğini belirten Yazıcı, bu konuda en çok sorunun sözleşmenin feshi ile ilgili konularda yaşadığını belirtti. Söz konusu sorunlara çözüm getirmek amacıyla tüketicilere imzaladıkları sözleşmeleri feshetme hakkı tanındığını kaydeden Yazıcı, bu isteğinin süresi içinde yerine getirilmediği takdirde tüketicilerden, abonelikten faydalanılmış olsa dahi, herhangi bir bedel talep edilmeyeceğini bildirdi.

İnternet, telefon gibi kanallarla abonelik yapılmasına rağmen, aboneliklerin sonlandırılması için tüketicilerin abone merkezlerine veya bayilerine yönlendirildiğini ifade eden Yazıcı, 'İnternet üzerinden abone yapıyorsan, aboneliği yine internet üzerinden bitireceksin. Aboneye 'şuraya git, şunu yap' diyemeyecek, nasıl abone yapıyorsa, öyle sonlandıracak' dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/aid...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0