onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Akıllarda Deli Sorular: Enflasyonun Baz Etkisi ve Artış Hızı Düşerse Fiyatlar da Düşecek mi?

etiket Akıllarda Deli Sorular: Enflasyonun Baz Etkisi ve Artış Hızı Düşerse Fiyatlar da Düşecek mi?

Merlot Vinho
09.12.2022 - 14:02

Son dönemde enflasyonun baz etkisi ile düşme ihtimali ve artış hızının azalması gibi konular gündemde. Ancak ekonomistlere göre bu durum ne yazık ki fiyatların gerilemesi veya alım gücünün yükselmesi anlamına gelmiyor. Baz etkisinin enflasyonu düşürme gücü olsa da fiyatların tek bir parametre üzerinden yorumlanmaması gerekiyor.

Peki enflasyon ve baz etkisi fiyatları nasıl etkiliyor?

Detaylar içeriğimizde!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye'de enflasyon Eylül 2021'den beri yükseliyor.

Türkiye'de enflasyon Eylül 2021'den beri yükseliyor.

Ülkemizde Eylül 2021'den bu yana, kur artışları ve faiz indirimleri ile tetiklenen hızlı bir enflasyon artışı söz konusu. Tabii bir de enflasyon, global krizlerden etkilendiğinden dünya genelinde artıyor. Nitekim şu an ulaşılan noktada, 2022 Ekim ayı için TÜFE %3,54'e enflasyon ise %85,51'e ulaşmış durumda. Ancak gündemdeki bir diğer konu da enflasyonun baz etkisiyle düşebileceği ihtimali.

Baz etkisi gerçek dışı artış veya düşüş sonunda ortaya çıkar.

Baz etkisi gerçek dışı artış veya düşüş sonunda ortaya çıkar.

Baz etkisi enflasyon hesaplamaları kullanırken ve iki dönem arası değişim hesaplanırken kullanılan bir temel olarak düşünülebilir. Karşılaştırılan iki dönemden birinde aşırı yükseliş veya düşüş olması halinde, çıkan sonucun bu değişimden etkilenme durumunu ifade eder. Yıllık bazda bakıldığında, Türkiye'deki gibi aşırı yükselişler ana hesabı bozar ve bu etki nedeniyle düşüş trendinin oluşması beklenir.

Ekonomilerin güçlü olmadığı ülkelerde ciddi bir dengesizlik yaşanır.

Ekonomilerin güçlü olmadığı ülkelerde ciddi bir dengesizlik yaşanır.

Enflasyon şu an pek çok ülkede yüksek olsa da Türkiye'deki kadar ciddi seviyelerde değil ve baz etkisinin Türkiye için gündemde olması da bundan kaynaklanıyor. Ülkemizde 2021'den beri sabit tutulan ve Ekim ayında düşürülerek %10,5 seviyesine düşürülen bir politika faizi mevcut. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça yüksek olan bu oran, ekonominin güçlü olmadığı durumlarda enflasyonun aşırı yükselme tehdidini getiriyor.

Baz etkisi fiyatların düşmesi demek değil.

Baz etkisi fiyatların düşmesi demek değil.

En genel tanımıyla fiyatların artışı anlamına gelen enflasyon, ülkemizde uygulanan para ve faiz politikaları nedeniyle sınırı neredeyse aşmış durumda. Baz etkisinin ise bu aşamada devreye girerek artış hızını yavaşlatması bekleniyor ancak bu durum ne yazık ki enflasyonun veya fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor.

Baz etkisi ile ancak fiyatların artış hızı yavaşlayabilir.

Baz etkisi ile ancak fiyatların artış hızı yavaşlayabilir.

Fiyatların düşmesi deflasyon olarak ifade edilirken, Türkiye'de gerçekleşmesi beklenen olay 'dezenflasyon' yani; fiyatların artış hızının yavaşlaması. Fiyatların artış hızının yavaşlaması ise fiyatların yükselmemesi değil, daha düşük bir hızla yükselmesi anlamına geliyor. Baz etkisinin ortalamaların üzerinde hesaplandığı ülkemizde yıllık enflasyon düşüyor gibi dursa da reel bir fiyat düşüşü maalesef henüz mümkün görünmüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Enflasyonu etkileyen sayısız parametre var ve baz etkisi bunlardan sadece biri.

Enflasyonu etkileyen sayısız parametre var ve baz etkisi bunlardan sadece biri.

Bütün bunlarla birlikte baz etkisi tek başına enflasyonu düşürme etkisine de sahip değil çünkü enflasyon; Rusya-Ukrayna gerilimi, küresel ekonomik kriz, döviz kuru gibi pek çok parametreden eşzamanlı şekilde etkileniyor. Ayrıca ülke içi uygulanan para politikaları ve ekonomik gelişmeler de enflasyonun ülkeden ülkeye değişmesine neden oluyor. Sonuç olarak iki aralıktaki aşırı yükseliş nedeniyle baz etkisinin enflasyonu düşürme ihtimali bulunsa da bu ihtimal yeterince güçlü değil gibi görünüyor.

Doların güçlü artışı fiyatları artırmaya devam edecek.

Doların güçlü artışı fiyatları artırmaya devam edecek.

Bakıldığında, baz etkisi ile %80'leri aşan enflasyonun Şubat ayında %50-60 aralığına gerilemesi bekleniyor fakat bu oran da pek çok ülkeye göre oldukça yüksek. Üstelik alım gücünü artırma gibi bir etkisi de neredeyse yok. Bütün bunlarla birlikte, aynı dönem için dolar fiyatının 21 TL olma ihtimalleri de ekonomistler tarafından paylaşılıyor. Dolayısıyla tek bir değişken üzerinden enflasyon hesabı yapmak realist bir yaklaşım değil.

Kışın artan enflasyon nedeniyle enerji fiyatları daha da yükselebilir.

Kışın artan enflasyon nedeniyle enerji fiyatları daha da yükselebilir.

Bütün verilere bağlı olarak ve önümüzün kış olduğu düşünülürse, baz etkisi olsun olmasın önümüzdeki dönemde fiyatların yüzümüzü pek güldürmeyeceği aşikar. Kışın gıda ve enerji fiyatlarında beklenen artışlar da şimdiden alım gücünü düşürecek gibi duruyor. Üstelik ülkemizdeki üretim aynı şekilde azalmaya devam eder ve dolar beklenen seviyelere ulaşırsa halkın hissettiği enflasyon daha da artabilir.

Alım gücünü artırmanın en önemli yolu güçlü ekonomik adımlar atılması.

Özetlemek gerekirse; mevcut durum Kasım ayının enflasyon için bir geçiş olacağını, sonraki dönemde ise artış hızının baz etkisiyle bir nebze de olsa düşeceğini gösteriyor. Fakat kulağa ilk başta olumluymuş gibi gelen bu durum, reel olarak hayat standardının yükselmesi veya alım gücünün artması anlamına gelmiyor. Bunun için ise öncelikle ülkede, sonra da dünyada daha güçlü ekonomik ve politik adımların atılması gerekiyor.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın