Görüş Bildir
Haberler
Birbirinden Enteresan İsimleriyle 10 Yöresel Ankara Yemeği

Birbirinden Enteresan İsimleriyle 10 Yöresel Ankara Yemeği

ANKARA
24.06.2015 - 17:05 Son Güncelleme: 25.06.2015 - 16:43

Ankara Valiliği, coğrafyasında beş bin yıldan fazla bir zamandır kültürlerin harmanlanarak getirdiği köklü ve gizli hazinelerinden olan Ankara Mutfağını bir yemek kitabında 8 bölüm halinde toplamış. 

Ankara yöresi çorbaları, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, pilavları, tatlıları ile salata ve turşularının kayıt altına alındığı Ankara Yemekleri kitabından, ismiyle dikkatleri çeken tarifleri derledik.

Kaynak: http://www.ankara.gov.tr/ankarayemekl...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uruş Kapama

1. Uruş Kapama

3 kilogram kuzu kuşbaşı, 10 diş sarımsak, 3 orta boy soğan veya 10 adet arpacık soğan, 1 yemek kaşığı salça, 3 domates, 1 tatlı kaşığı pul biber, 3 sivri biber, 1 su bardağı nohut, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3 su bardağı pirinç 

Pirinç sıcak tuzlu su bulunan bir kap içinde bekletilir. Bu arada bir başka kap içinde kuşbaşı et, ince doğranmış soğan veya bütün halinde arpacık soğanı, soyulmuş sarımsaklar, pul biber ve tuz konularak harman edilir. Bu harman edilen karışım özel kapama küpeçin içine konulur. Küpecin ağzı tencerenin içine gelecek şekilde ters kapatılır. Akşamdan ıslatılan nohut küpecin kenarına yerleştirilir. Üzerine yeterince su konur. Derin tencerenin kapağı kapatılır. Birkaç et parçası dışarıda bırakılır, (pişmesini kontrol etmek için). Et pişince içine sıcak tuzlu suda bekletilen pirinç salınır. Pilav piştikten sonra ortasına küpeç boşaltılarak servis yapılır. 

Not: Küpeç: Çeşitli boylan olmakla beraber ağız çapı 12-15 cm. boyu ise 25-30 cm. arasında değişmekte olup altında yaklaşık 1 cm. çapında bir delik bulunmaktadır.

2. Bici Aşı

2. Bici Aşı

20 tane taze asma yaprağı, 1 çay bardağı bulgur, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 orta boy soğan, 1 çay kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 su bardağı su, 4 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, tuz 

İnce ince doğranan soğanlar, sıvı yağ ile bir tencereye konulup kavrulur. İçine domates, biber salçası ve ince ince kıyılmış asma yaprakları ilave edilir. Birkaç dakika karıştırıldıktan sonra su konularak kaynaması beklenir. Bulgur ilave edilir. Pişince ateşten alınarak servise hazır hale getirilir. İsteğe göre de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.

3. Kaşık Atması

3. Kaşık Atması

2 bardak un, 1,5 su bardağı su, 1 adet yumurta, Tereyağı, Tuz 

Tuz, un, su, yumurta çırpılır, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edilir. Bir tencerede su kaynatılıp, kaynayan suyun içine bir kaşık yardımıyla lokmalar halinde atılır. Arada bir karıştırılır, 2 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine keş serpiştirilir ve kızdırılmış tereyağ gezdirilir.

4. Kutludüğün Somunu

4. Kutludüğün Somunu

10 kg kepekli köy unu, 10 gr maya, alabildiği kadar su, tuz (15 Ekmeklik)

Maya bezesi bir gün önce akşamdan hazırlanır. Sabahtan; una su ve tuz karıştırılarak içerisine de akşamdan hazırlanmış mayalı beze katılarak hamur yoğrulur. Yoğurulan hamur, yaklaşık iki saat dinlendirilerek mayalanması sağlanır. Kabaran hamurdan el büyüklüğünde parçalar koparılarak bezeler oluşturulur. Yapılan bezeler, üzerine un serpilmiş temiz bir beze alınarak 10-15 dakika dinlendirilir. Daha önceden odun ateşi yakılarak orta ateşte ısıtılmış olan fırına, kabarmış olan hamur bezeleri sürülür ve kızarıklığı tespit edilen ekmekler tahta küreklerle fırından alınarak dinlenmeye bırakılır. 

Ekmekler fırından çıktıktan sonra sıcak olarak tüketildiği gibi soğuk olarak da saklanır ve uzun zaman tüketilmesi mümkündür.

5. Öllüğün Körü

5. Öllüğün Körü

2 kilogram erişte, 4 çorba kaşığı yağ, 250 gram kıyma, tuz

Erişte kaynayan suya atılıp pişirilir ve kevgirde süzülür. Tepsiye kavrulmuş kıyma yayılır, üzerine süzülmüş erişteler konularak yağlanıp fırında pişirilir. Ters çevrilerek kare porsiyonlara bölünüp servis yapılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çıkılağıl Asıdası

6. Çıkılağıl Asıdası

500 gr un, 3 yemek kaşığı tereyağı, alabildiği kadar pekmez 

Tereyağı eritilip içine pekmez dökülerek iyice ısıtılır. Tereyağlı pekmezin üzerine un ağır ağır dökülerek sürekli karıştırılır, bu karıştırma işlemi tereyağlı pekmez karışımı unla iyice yedirilinceye kadar kavrularak devam eder ve asıda hazırlanmış olur. Asıda iyice soğuduktan sonra servis yapılır.

7. Karga Beyni

7. Karga Beyni

10 yemek kaşığı süzme yoğurt, 2 çay bardağı pekmez 

Süzme yoğurt ve pekmez uygun bir kapta karıştırılır. Bulamaç haline getirilir. Tercihen tandır ekmeğine sürülerek yenir.

8. Köfter (Köyter)

8. Köfter (Köyter)

Yarım su bardağı üzüm pekmezi, 3 yemek kaşığı nişasta, 1 su bardağı su 

Pekmez, nişasta ve su karıştırılır. Muhallebi kıvamında pişirilir. İnce kenarlı tepsiye nişasta serpilir. Üzerine hazırlanan muhallebi dökülür. Kuruyunca dilimler halinde kesilir. Servis yapılır.

9. Malak

9. Malak

500 gram un, 1 litre su, 4 yemek kaşığı tereyağı, 150 gram ceviz içi, 1 kase pekmez 

Tencere ateşe konulur. Bir litre su ve bir kaşık tereyağı kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine un yavaş yavaş ilave edilir. Bir yandan da oklava ile hızlı bir şekilde karıştırılır. Topaklanmaması için unun tamamı ilave edildikten sonra oklava ile karıştıra karıştıra pişirmeye devam edilir. 

Daha sonra kaşık yardımıyla lokmalık parçalar alınarak tepsiye bir sıra hamur bir sıra ceviz serpilir. Hamur bitene kadar işleme devam edilir. 

Üzerine her tarafa değecek şekilde bolca pekmez gezdirilir. Geri kalan tereyağı da tavada kızdırılıp üzerine dökülür.

10. Öküz Helvası

10. Öküz Helvası

2 su bardağı un, 2 su bardağı üzüm pekmezi, 3 yemek kaşığı tereyağı 

Kısık ateşte tereyağı iyice kızdırılır, içerisine un ilave edilir. Ezilerek sürekli karıştırılıp, pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine pekmez ilave edilir, un pekmezi çekinceye kadar karıştırılır. Ocaktan indirilerek sıcak sıcak top haline getirilir. Sıcak ya da soğuk tüketilir. Kazan yöresinde soğuk ikram edilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
32
24
24
16
16
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Harun Aksoy

Angara bura Angara :D isimler doğrudur ama yöreye göre değişebilir tabi ama tadların hepsi aşina olduğumuz yemekler.

Pasif Kullanıcı

isimlere bak yaa inşallah tatları güzeldir ankaraya gittiğimde deneyeceğim :DDD

Pasif Kullanıcı

hahahahahaha o da güzel ben de çoğu istanbul lezzetini bilmem mesela aslında bu bizim belirgin yemekleri yapmamızdan kaynaklanıyor :DD