Görüş Bildir
Haberler
Abdullah Cömert Davası Başka Kente Taşınabilir

Abdullah Cömert Davası Başka Kente Taşınabilir

adem kara
12.06.2014 - 11:36

Polisin attığı gaz bombasıyla vurulan Cömert’in öldürülmesiyle ilgili yargılanan polis Ahmet Kuş’un avukatı, davanın “güvenlik sebebiyle” başka kente nakledilmesi için başvurdu.

Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürmekle yargılanan polis Ahmet Kuş’un avukatı, davanın “güvenlik sebebiyle” başka ile taşınması için başvuru yaptı. 

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, dosya incelenmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

3 Haziran 2013’te gaz bombasıyla vurularak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Cömert’in ölümüyle ilgili soruşturma 14 Nisan 2014’te tamamlandı. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre, polis Ahmet Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1. Ve 21/1. maddeleri uyarınca “olası kastla insan öldürmekten” yargılanacak. Davanın ilk duruşması da 4 Temmuz olarak belirlendi.

Polis Kuş Hatay Antakya’da halen görevinin başında. Cömert ailesinin avukatlarının yaptığı görevden alma ve tutuklama talepleri reddedildi.

Ancak Kuş’un avukatı ilk duruşma öncesi yaptığı başvuruyla, davanın başka ile nakledilmesi talebinde bulundu.

Cömert’in avukatı Hatice Can, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

“Halen görevinin başında olan sanıkla ilgili herhangi bir güvenlik kuşkusu ve nedeni yok.”

“Ceza davalarında genel yetki kuralı ve ilkesi, suçun işlendiği yerin mahkemesinin yetkili olmasıdır. Adil yargılama hakkı ve ilkesinin ön koşulu da yargılamanın suçun işlendiği yerde yapılmasını gerektirir.”

“5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesin 2. Fıkrasındaki ‘Kovuşturmanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa, davanın naklini Adalet Bakanı Yargıtaydan ister’ maddesi uyarınca davanın başka ile nakil istemi ve olası kararı adil yargılama hakkını ortadan kaldırır.”

“Davanın nakledilmesi ile ilgili bir karar verilebilmesi amacıyla dosya, yargılama yetkisi olmayan idari bir kuruluş olan Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Oradan da Yargıtay'a gönderilecek. Yargısal bir karar ile ilgili idari bir organın sürece katılımı özellikle bunun gibi kamu görevlilerinin yargılandığı davalar açısından oldukça problemli. Özellikle kamu güvenliği kavramının tartışmalı içeriği de dikkate alındığında bu problem daha da büyüyor.”

Dava bu şekilde Hatay’dan kaçırılmak ve sahipsiz bırakılmak isteniyor” diyen Can, davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Ayça Söylemez | Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0