Görüş Bildir
Haberler
ABD Ve Rusya'nın Görüşmeleri Krizi Sonlandıramadı

ABD Ve Rusya'nın Görüşmeleri Krizi Sonlandıramadı

Onedio Medya
31.03.2014 - 14:29 Son Güncelleme: 31.03.2014 - 15:55

ABD Ve Rusya'nın Görüşmeleri Krizi Sonlandıramadı

ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları John Kerry ve Sergei Lavrov Pazar günü gerçekleştirdikleri 4 saatlik toplantıda Avrupa'da daha büyük bir istikrarsızlığa yol açabilecek Ukrayna krizi konusunda elle tutulur bir ilerleme sağlayamadı.

Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Kerry, Rusya'dan Ukrayna'nın doğu sınırına yığılan binlerce askeri çekeceği konusunda bir garanti almadığını belirtti.

Dışişleri Bakanları ayrıca Ukrayna'nın siyasi sistemi konusunda da herhangi bir ortak noktaya varamadılar. Kerry meslektaşının Ukrayna'da tansiyonu düşürmeyi istediklerini söylediğini fakat herhangi spesifik bir öneride bulunmadığını belirtti.

Kerry yaptığı açıklamada 'Ukrayna konusunda gerçek bir ilerleme sınıra yığılan büyük sayıda Rus askerinin geri çekilmesini de içine almak zorunda. Bu akşam sayın dışişleri bakanıyla bu güçler hakkındaki endişelerimizi konuştuk' dedi.

Kerry ayrıca Lavrov'un Putin adına masaya koyduğu önerileri Washington'a ileteceğini de belirtti.

Görüşmelerin ardından Rus televizyonuna konuşan Lavrov, her ne kadar iki ülkenin Ukrayna'daki krizin nedenleri hakkında görüş farklılığı yaşasa da krizi çözmek için ortak noktayı bulmak konusunda istekli olduklarını belirtti.

Rus diplomat, Kerry ile beraber anayasa reformunu konuştuklarını ve buna sıcak baktıklarını dile getirdi.

Pazar günü gerçekleştirilen görüşme ABD tarafından Rus lider Putin'in Cuma günü sürpriz bir şekilde Obama'yı aramasının ardından bu konuda samimi olup olmadığını görmek için bir test niteliğinde oldu. Fakat toplantı sonucunda Rusya'nın niyeti eskisinden daha net anlaşılamadı.

Kerry, Rus meslektaşıyla Ukrayna hükümetinin Rus azınlıkların haklarını koruması konusunda çalışmak için anlaştıklarını ve düzensiz olarak silahlanan Rusya yanlısı veya karşıtı güçleri dağıtmayı kararlaştırdıklarını dile getirdi. ABD ve Rusyalı yetkililer anayasal reform süreci ve özgür ve adil seçimler konusunda işbirliği yapmak için anlaşmaya vardıklarını da belirttiler.

Fakat bunun yanında olayın önemini göstermek için Kerry ve Lavrov'un sınırdaki askerler ve bunların etkisi konusunda çok detaylı ve uzun bir sohbet gerçekleştirdiği söyleniyor. Kerry bu askerlerin Ukrayna'da bir korku ortamı yarattığını da sözlerine ekledi.

ABD'li yetkililer her ne kadar Putin'in Ukrayna'ya bir saldırı daha gerçekleştirebileceği ihtimalini göz ardı etmese de şu an sınırda askerlerin artırılmasını görüşmelerde bir pazarlık aracı olarak görüyor.

editorturkiye@wsj.com

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0