Görüş Bildir
Haberler
ABD ve Almanya Bozulan İlişkilerini Onarmak İstiyor

ABD ve Almanya Bozulan İlişkilerini Onarmak İstiyor

Onedio Medya
01.02.2014 - 15:58 Son Güncelleme: 01.02.2014 - 16:43

Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ve Almanya Bozulan İlişkilerini Onarmak İstiyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Cuma günü yaptıkları açıklamalarda NSA'nın faaliyetleri nedeniyle bozulan ikili ilişkilerini düzeltme sinyali verdiler.

Basın mensuplarına konuşan Kerry, 2014 yılının 'yenilenme yılı' olacağını söyledi. Ancak Kerry, Berlin'in Washington'dan talep ettiği kendilerine yönelik casusluk faaliyeti yürütmemesi garantisi konusunda net bir yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Almanya BaşbakanıMerkel, Berlin'de basın açıklaması yapıyor

Kerry, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanı Edward Snowden'ın Alman liderin dinlendiğine yönelik belgeleri açıklaması ardından her iki ülkenin zor bir zamandan geçtiğini kabul etti. Kerry konuşmasında, Almanya ve ABD'nin 'yoldaki tümseklerin ötesinde ve üzerinde ortak' olduklarını söyledi.

Basın toplantısında Merkel ve Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesi, İran'ın nükleer programı ve trans-Atlantik serbest ticaret anlaşması konularında birlikte çalışma sözü de verdiler.

Parlamentodaki yeni döneminde yaptığı ile konuşmada Merkel, kendisinin ve Washington'ın casusluk konusunda çok farklı düşüncelere sahip olduklarını söylemişti. Merkel, toplu şekilde iletişim bilgilerini toplanmasını sert şekilde eleştirmiş ve bunun müttefikler arasındaki güvene zarar verdiğini belirtmişti. Merkel güven bozulmasının sonuç olarak terörizm gibi tehlikelere karşı güveni azalttığı uyarısında bulunmuştu.

Ancak Alman lider ABD ile Almanya arasındaki ilişkinin gücüne vurgu yaptığı Cuma günkü konuşmasında daha yumuşak ifadeler kullanmayı tercih etti. Merkel, 'Ortak çözümlere adım adım ulaşma yolunda ortak çıkarlar itici güç olacaktır. Açık şekilde farklılıklar olsa da bu tarz sorunları [NSA'nın faaliyetleri] ele aldık' dedi.

Alman halkı geçmişte Nazi dönemi Gestapo'sunun ve eski Doğu Almanya'nın gizli polis örgütü Stasi'nin suiistimalleri nedeniyle bu konuda oldukça duyarlı.

NSA'nın yürüttüğü faaliyetler ile ilgili geçen son birkaç ay içerisinde ortaya çıkarılan belgeler nedeniyle Almanya'da siyasiler şu an zaten bu ülkede büyük bir askeri güç bulunduran ABD ile ilişkililerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Uzmanlar Avrupa'nın askeri güvenlik için Amerika'ya olan bağımlılığı dikkate alındığında ikili ilişkilerin zayıflamasının pek muhtemel olmadığını ifade ediyorlar. Konuyla ilgili yorumda bulunan Alman Dış İlişkiler Konsey'i üyesi Josef Braml, 'Bu kısmi durum, genele hükmedemez. Burada güç farklılığı var ve buna karşı yapılabilecek çok fazla bir şey yok' dedi.

WSJ 

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0