ABD'nin Siber Güvenliği İçin 19 Milyar Dolar
Siber güvenlik artık ülkeler için, askeri güvenlik önlemleri ile bir arada ele alınmaya başlandı. Bir ülkeye karşı girişilen siber saldırılar çok düşük maliyetler karşılığında hedef ülkedeki yaşamı durdurmayı ve milyarlarca dolarlık kayıplar yaşatmayı başarabiliyor.
ABD de bu tür siber saldırıların en büyük hedefi konumunda. 2014 ve 2015 boyunca, yabancı hacker’ların ABD’nin kamu ve özel kurumlarına gerçekleştirdikleri saldırılarda, parayla ölçülmesi dahi mümkün olmayan çok hassas bilgiler, “düşman” devletlerin eline geçti. Bunların arasında ABD’nin güvenlik kuvvetlerinde veya kilit kamu kuruluşlarında çalışan memurların tüm kişisel bilgileri de yer alıyor. Sony Entertainment gibi, milyarlarca dolar ciro yapan ABD şirketlerinin hacklenerek, varlıklarının çalınması da, siber saldırıların verdiği zararın tarihte en büyük seviyeye ulaşmasına neden oldu.
Ancak Obama istediği bütçeyi alamayabilir çünkü Demokrat partinin başkanı olan Obama’nın, Cumhuriyetçi partinin ağırlıkta olduğu senatoda bu kadar yükse bir bütçe artışı için onay alamayacağı konuşuluyor. Elbette, 2017’de başkan değişeceği için, senato Cumhuriyetçi bir başkanın göreve gelmesi olasılığı ile bütçeyi onaylamak da isteyebilir.
Beyaz Saray ise, ülkenin siber güvenliğini sağlayan ve Einstein ismi verilen sistemin artık yabancı hacker’ların saldırılarını durdurmadığını ve yeni önlemler almak gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, meslenin ulusal güvenlik sorunu haline geldiğinin altını çiziyor. Bakalım Obama istediği bütçeyi alabilecek mi yoksa Çin, Kuzey Kore ve Rus hackerlarının ABD kurumlarını hackleyip özel bilgileri ortaya saçtığı yeni olaylara şahit olacak mıyız?
Yorum Yazın