Suriye'de 'Güvenli Bölge' Bilmecesi
ABD'den, Türkiye'nin "güvenli bölge için anlaştık" açıklamasına yalanlama
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak 'güvenli bölge' konusunda ABD ile anlaşmanın sağlandığını söyledi. ABD'den gelen yalanlamanın ardından Sinirlioğlu’nun 'güvenli bölgeye girecek IŞİD, PYD ve Rejim unsurlarının vurulacağına' dair sözleri Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla geri çekildi.
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de güvenli bölge konusunda sarf ettiği sözler bir süre sonra bakanlık açıklamasıyla yalanlandı.
Saat 19:00 Sinirlioğlu’nun sözleri
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’e devlet şeref madalyası verilmesi sırasında bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı.
Sinirlioğlu, Türkiye ve ABD'nin Suriye’de güvenli bölge konusunda anlaştıklarını söyledikten sonra bir soru üzerine 'IŞİD, PYD ya da Rejim'in bu bölgeye girmesi durumunda bölgeyi koruyan uçaklar tarafından vurulacağını söyledi.
Sinirlioğlu, ihlâl halinde vurulacak unsurları sıralarken hem IŞİD'i hem Suriye rejimini hem de PYD'yi saydı.
Bu haber kısa sürede pek çok basın yayın organında bu şekilde yer aldı.
Hürriyet ve Milliyet Gazetesi ' PYD ve DAEŞ bu bölgeye girerse Türkiye ve ABD tarafından vurulacak' ifadesine yer verdi
Haber 7, “Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu güvenli bölge konusunda ABD ile anlaştıklarını açıkladı” ifadesini kullandı
CNN Türk “Sinirlioğlu: ABD ile güvenli bölge konusunda anlaştık” ve “IŞİD ve PYD bölgeye girerlerse Türkiye ve Amerika vuracak” ifadelerini kullandı. Sonrasında ise yayın kuruluşu “IŞİD ve Rejim o bölgeye girerse vurulacak” şeklinde başlık attı.
Sabah gazetesinin internet sitesi “PYD ve IŞİD bölgeye girerse hem ABD hem de Türkiye tarafından vurulacak” şeklinde haberi sundu.
"Anlaşılmış bir bölge yok"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e, günlük basın toplantısında, Türkiye ve ABD arasında 'güvenli bölge' yönünde anlaşma sağlandığına dair haberler soruldu.
İki ülke arsında anlaşılan noktanın IŞİD'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin tesislerinin kullanılması olduğunu belirten Toner, Suriye içinde oluşturulacak bölgeyi adlandırmak istemedi.
Toner, Sinirlioğlu'nun açıklamasını soran Al Jazeera muhabirine ise şu yanıtı verdi:
'Bizim anlayışımıza göre bir bölge yok. Güvenli bölge, güvenli alan... Bu gibi tanımlamalardan uzak duruyoruz. Konuştuğumuz şey IŞİD'i oradan çıkarma çabalarıdır. Buna bir etiket koymama konusunda dikkatliyiz. Türkiye ile hava operasyonlarını güçlendirmek için Türkiye'deki tesisleri kullanma konusunda anlaştık. Bundan sonrası için Türkiye ile hâlâ görüşme halindeyiz. Bunu bir 'bölge' olarak karakterize etmeyeceğim.
'PKK, IŞİD'le mücadeleden ayrı bir konu'
(Sinirlioğlu'nun) Söz konusu açıklamaları görmedim. PKK yabancı bir terör örgütü. Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyoruz ancak bu IŞİD'le mücadeleden ayrı bir konu. Herhangi bir türden bölge üzerinde anlaşma yok. Sadece Türkiye'deki tesislerin kullanımı, IŞİD'i bölgeden temizleme, yerel bir yönetim kurma ve sığınmacıların geri dönüşü ile ilgili olarak anlaşma var.'
Saat 22:00 Bakanlıktan yapılan açıklama
ABD'den gelen bu açıklama sonrasında saat 22:00 sularında Enformasyon Dairesi Başkanlığı’ndan basın kuruluşlarına Sinirlioğlu’nun açıklamasına ilişkin bir bilgilendirme notu gönderildi.
Bu notta, 'Müsteşara atfen yayımlanan hususlar'ın bazılarına itibar edilmemesi talep edildi. Notta 'bakanlık açıklamasındaki kayıtlı ifadeler dışında Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi' istendi.
Bu notun tamamı şöyle:
“Bugün bazı basın yayın organlarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na atfen ‘Suriye'deki Güvenli Bölge’ye ilişkin bazı ifadeler yayımlanmıştır. Müsteşar Sinirlioğlu bugün bir grup gazeteciye 'ABD ile Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde DEAŞ'tan arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair Amerikan basınında da haberler yer aldığını, DEAŞ'dan arındırılacak bu bölgenin kontrolünün ve korunmasının Suriye Muhalefeti Kuvvetleri tarafından yapılacağını, Suriye Muhalefeti unsurlarının oluşturacağı Bölge Muhafaza Gücüne gereken hava korumasını ve desteği ABD ve Türkiye'nin sağlayacağını' ifade etmiştir. Yukarıda kayıtlı ifadeler dışında Sayın Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi rica olunur.”
Davutoğlu: "Suriye'de güvenli bölge gerek"
Başbakan Ahmet Davutoğlu da BBC'ye verdiği mülakatta Türkiye'nin IŞİD ve Suriye Ordusu güçlerinden kaçan sivilleri korumak için uçuşa yasak bölge fikrini yeniden gündeme getireceğini söyledi. Davutoğlu Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanlar için bir 'güvenli bölge' oluşturulması için ABD'yle birlikte çalışacağını vurguladı.
Davutoğlu, Suriye'ye Türk askerinin gönderilmesi konusunda da 'Tabii ki, eğer Türkiye'nin çıkarlarına, ülkemize yönelik bir tehdit olursa. Türkiye’ye kim saldırırsa, kuşkusuz ona karşı, Türkiye’ye saldıranları cezalandırmak için her türlü güce başvuracağız, bazen hava kuvvetlerine, bazen diğer kuvvetlere...' diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu Türk kara birliklerinin Suriye'de kullanılması ihtimalini dışlamazken, bunun yerine Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirmeyi tercih ettiğini söyledi.
Davutoğlu, 'Suriye'deki ılımlı güçler yeterince kuvvetli olursa, Türkiye dahil diğer ülkelerin kara askeri gönderme gereği olmaz' diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin çok sayıda mültecinin Avrupa'ya geçişini önlemek için Türkiye'nin yeterli önlem alıp almadığı sorusuna ise bunun Suriye'de dört yıldır devam eden çatışmaları durdurarak mülteci akınını yavaşlatması gereken uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Davutoğlu Suruç saldırısından sonraki gelişmeler ve PKK'yla çatışmalar konusunda 'Türkiye'nin Kürtlerle savaşta olduğu' söylemini reddetti ve Türkiye'nin PKK'ya misillemede bulunduğunu belirtti.
BBC ve Al Jazeera