Görüş Bildir
Haberler
ABD Ekipleri Nijerya'da

ABD Ekipleri Nijerya'da

Onedio Medya
09.05.2014 - 02:17 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 15:30

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin gönderdiği ekiplerin Nijerya'ya ulaştığını duyurdu.

Kerry, kaçırılan 200'ün üzerindeki kız çocuğunun bulunması için ABD ekiplerinin Nijerya ile koordinasyon halinde çalışacağını söyledi ve 'Kaçırılan kızların ailelerine döndürülmesi için gereken her şeyiyapacağız' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Nijerya'ya giden ekibin hem ordudan hem de emniyet güçlerinden oluşacağını söylemişti.

Radikal islamcı militan Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan kızların, Kamerun sınırındaki 60 bin kilometrekarelik Sambisa ormanında tutulduğu tahmin ediliyor.

Kerry, açıklamalarında bu yul Nijerya'da 1500'den fazla kişinin ölümüne neden olan Boko Haram örgütünün dize getirilmesi için de çalışacaklarını vurguladı.

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan dün yaptığı açıklamalarda, ABD'nin yanı sıra Çin, İngiltere ve Fransa'dan gelen yardımları memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

Nijerya'Nın Başkenti Abuja'da düzenlenen Dünya Ekonomik FOrumu toplantısında konuşan Jonathan, kız öğrencilerin kaçırılmasını 'bir dönüm noktası' olarak nitelemiş ve 'Boko Haram'ın bu son eyleminin aynı zaman da örgütün sonu da olacağına inanıyorum' dedi.

2002'de kurulan Boko Haram örgütü başlangıçta Batı tarzı eğitim biçimine karşı çıkıyordu.

Adı yerel dilde 'Batı eğitimi günahtır' anlamına gelen Boko Haram, 2009'da önemli bir strateji değişikliğiyle Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı ammaçladığını duyurdu.

Özellikle Nijerya'Nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. ABD 2013 yılında Boko Haramı 'terör öregütü' olarak ilan etti.

Hafta başında Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'nun 'Kızlarınızı biz kaçırdık ve onları köle olarak satacağız' dediği bir video yayınlamış, ardından da sosyal medyada kaçırılan kızların bulunması için kapsamlı bir kampanya başlatılmıştı.

Twitter üzerinden kızlarımızı geri getirin (#bringbackourgirls) etiketiyle başlatılan kampanyaya ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama dahil birçok ünlü isim destek veriyor.

2012 yılında Taliban tarafından başından vurulmasına karşın hayatta kalmayı başaran Pakistanlı çocuk hakları aktivisti Malala Yousafzay da kampanyaya destek verdi ve'Dünya Nijerya'da yaşananlara asla sessiz kalmamalı' dedi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0