Görüş Bildir
Haberler
ABD'de İdam Krizi

ABD'de İdam Krizi

adem kara
30.04.2014 - 15:20

Oklahoma eyaletinde yeni bir ilaç karışımı ile idam edilmek istenen bir mahkum, 40 dakika can çekiştikten sonra öldü. Salı günü gerçekleşen olay, ABD’de tartışmalara yol açtı.

38 yaşındaki Clayton Lockett, Oklahoma Eyalet Hapishanesi’nde, üç ilaçtan oluşan karışımın enjekte edilmesinden 10 dakika sonra bilincini kaybetti. Ancak Lockett, üç dakika sonra acı içinde kıvranmaya, dişlerini kenetlemeye ve kafasını şiddetle sallamaya başladı.

Cezaevi yetkilileri, infazı izlemek için salonda bulunanların olayı görmemesi için perdeleri kapattı. İnfaz sonlandırılmaya çalışılsa da mahkum, ilaçların enjekte edilmesinden 40 dakika sonra kalp krizinden öldü. Lockett’in damarı patladığı için ilaçların beklenen etkiyi yaratmadığı açıklandı.

Olayın ardından Oklahoma Valisi Mary Fallin, eyaletteki idam prosedürünün incelenmesini emretti. Vali, Lockett ile aynı gün idam edilecek Charles Warner’ın cezasının infazını da iki hafta erteledi.

Lockett’in avukatı David Autry, “Tanık olduğumuz olay dehşet vericiydi. Yetkililer, kesinlikle beceriksizce davrandılar” dedi.

İlaç tartışması

Avrupalı ilaç şirketlerinin, idam cezasına karşı çıkarak ABD’deki cezaevlerine infazlarda kullanılan ilaçları satmayı kabul etmemesinin ardından, bazı eyaletler yeni ilaçlar denemeye başlamıştı. Missouri, Teksas ve Oklahoma gibi eyaletler, söz konusu ilaçları nereden aldıklarını açıklamıyor.

Lockett ve Warner da devlete dava açarak idam edilecekleri ilaçları ve ilaçların nereden temin edildiğini öğrenmek istemişti. Ancak Oklahoma Yüksek Mahkemesi, mahkumlara bilgi verilmesine gerek olmadığına karar vermişti.

Lockett, 1999’da iki arkadaşı ile hırsızlık için girdiği bir evde 19 yaşındaki Stephanie Neiman’ı tüfekle yaralamış, daha sonra da genç kızı henüz canlıyken gömmüştü.

Warner ise 1997’de sevgilisinin 11 aylık kızına tecavüz ettikten sonra öldürmüştü.

Kaynak: AP ve AA

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/abdde-i...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0