ABD Bankacılık Sisteminde Yeni Bir 2008 Finansal Krizi mi? SVB Sonrası Batan Bankaların Devamı Gelir mi?
ABD Bankacılık Sisteminde Yeni Bir 2008 Finansal Krizi mi? SVB Sonrası Batan Bankaların Devamı Gelir mi?
2008 Küresel Finans Krizi, dünyanın en büyük krizlerinden biri olarak geçer. Geçen haftadan bu yana ABD'de Silicon Valley Bank (SVB) ile başlayan batış hikâyelerine yenileri eklenirken, ekonomi ve finans camiası yüreği ağzında bir hafta sonu geçirdi. Türkiye'yi o dönem teğet geçtiği söylenen kriz, ekonomimize yine de bir değerken, finansal sistemimizde henüz adapte olmadığımız ürünler nedeniyle büyük sorunlar yaratmamıştı. Peki enflasyonla boğuşan dünya ekonomisinde bu bankacının batışı nedir, bu bir kriz midir, Türkiye'ye de bulaşır mı? Gelin birlikte bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçen hafta başlayan Silicon Valley Bank (SVB) krizinin bulaşıcı olmasından çok korkuluyor. ABD finansal ve bankacılık sisteminde perşembe itibarıyla yaşananlar dünyada da yakından izleniyor. Hareketli geçen hafta sonunda birçok karar alındı, açıklama yapıldı. Önce bakalım uzmanlar ne anlattı?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pazar gecesi SVB'nin batışı ve etkileriyle ilgili, Prof. Dr. Özgür Demirtaş, 75 bin kişiyi aşan kitleye Twitter sohbet odasında ABD bankacılık sistemi dersi verdi.
ABD'de ekonomi yönetimi de boş durmadı. Türkiye'de 75 bin kişiden fazla insanın pazar gecesi ekonomi dinlemek için toplandığı ortamda, ABD olaya kayıtsız kalacak değildi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bankacılık sisteminin çok sağlam olduğunu, sistemik kriz yaşanmayacağını söyledi.
Fed, para çekme işlemlerini karşılamak için gerekirse bankalara borç vereceğini açıklarken, "The President" Biden, banka başarısızlıklarının sorumlularını 'tamamen sorumlu' tutacağına söz verdi.
Wall Street Journal'ın ekonomi baş muhabiri Nick Timiraos, açıklamayı paylaştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2008 krizini bilen "Kahin" ekonomist Prof. Dr. Nourel Roubini de yaptığı paylaşımda, ABD bankalarında kabaca 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar olduğunu, toplam öz kaynakların 2,2 trilyon dolar olduğunu belirtti.
TÜSİAD Almanya temsilcisi Alper Üçok da konu hakkında paylaşımlarında grafiklerden yararlandı. SVB'nin ABD bankacılık sisteminde yerini gösteren bu görseli paylaştı.
"SVB iflası Londra'daki iştiraki üzerinden Ingiltere'ye de ulaştı" diyen Üçok'un bu görselinde de "batışın" büyüklüğü görülüyor.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Amerikan Hazine bonolarının, artan faizler yüzünden değer kaybettiğini, bankaların toplam kaybının da 600 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı.
Gazeteci Barış Soydan da bu sabah yorumunda, ABD'de alınan önlemin, normalde paniğin yayılmasını durdurması gerektiğini belirtti. Büyük olasılıkla 2008 benzeri bir kriz olmayacağını ama piyasaların paniği atlatmasının zaman alacağını ve başka yerel bankaların da batabileceğini öngördü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birçok uzman da hafta sonu boyunca gözlerini ABD'ye çevirdi.
SVB'nin batışı 2008 travmalarını tetiklerken, bunun bir bankacılık krizi olmasının da 2008'den durumu farklılaştırıyordu.
Kripto tarafında da hareketlilik yaratan hamleler çok hoş görülmedi.
Doç. Dr. Atilla Çifter, Silicon Valley Bank'ın iflas öncesi Moody's kredi derecelendirmesini paylaştı.
ABD bankacılık sistemi için de yapılan benzetmeler dikkat çekti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Zerohedge gibi yorumlarda gülücükler havalarda uçuştu. "ABD Hazine yetkilisi bu durum '2008 değil' diyor. LOL: Yüksek sesle gülmek"
SVB'ye ilk etapta gelen alıcılar da dikkat çekti.
2008 krizinde Lehman Brothers benzeri tasarımlar 2023'te SVB'ye dönüştü.
Türkiye'ye etkileri ya da yansımaları ya da benzerlikleri temalı sorunları ise Prof. Dr. Ensar Yılmaz bir paylaşımla analiz etti.
Kısaca tüm bu yaşananlar bir müddet daha gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Şimdilik kriz oluşmadı ancak bunu söylemek için de erken olduğu biliniyor ve oluşmayacak anlamına gelmiyor. Oluşmaması için elden gelen yapılıyor. Oluşursa da bu ortamda Türkiye'yi 2008 gibi teğet geçmesi mümkün gözükmüyor. Siz ne dersiniz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın