AB, Türkiye'ye Yapılan Mülteci Yardımlarını Açıkladı
Avrupa Birliği'ni, Türkiye'deki mülteciler için söz verdiği 3 milyar Euro’luk yardımı bir türlü göndermemekle suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında da AB'nin mülteciler konusunda verdiği sözleri tutmadığını dile getirmiş ve yalnız bırakıldık demişti. Türkiye'nin bu şikayetlerinden rahatsızlık duyduğu belirtilen Avrupa Birliği'nin ilgili organları ise Türkiye'deki mültecilere yönelik yardım planına ilişkin yapılan harcamaları ve verileri paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin Suriyeli mülteciler konusunda taahhüt ettiği 3 milyar Euro'luk maddi yardımın bir türlü sağlanamadığı yönündeki eleştirilerini, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yinelemişti.
Erdoğan, 'Türkiye mülteciler için şu ana kadar 25 milyar dolar harcadı. Peki dünyadan bize ne geldi? Şu anda çatısı altında bulunduğumuz BM'den bize gelen destek 525 milyon dolardır. Başka? Başka herhangi bir şey yok. Peki AB'den gelen bir şey var mı? Ne yazık ki AB de verdiği sözleri tutamamıştır. UNICEF'e sadece gönderdikleri 178 milyon dolardır, o kadar. ' ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan AB'nin, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Ankara’nın sürekli yardım gönderilmediği yönündeki şikayetçi tavrından rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.
"Gönderilen 652 milyon Euro'nun 467 milyonu harcandı"
Avrupa Birliği adına insani yardım süreçlerini yürüten 'İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi' (ECHO) kaynakları, Türkiye’deki Suriyeliler’e yönelik yardım planına ilişkin verileri paylaştı.
Buna göre; Türkiye’ye bugüne değin 652 milyon Euro gönderildiği, bunun 467 milyon Euro’sunun harcandığı vurgulandı ve toplamda 2 milyar 239 milyon Euro’nun hangi yardım projelerine dağıtılacağı belirlendi. Dolayısıyla Türkiye’ye yapılacak toplam 3 milyar Euro’luk yardım paketinden 761 milyon Euro’luk kısım için henüz Brüksel’in nasıl harcama yapacağı şekillenmedi.
Ancak bunun dışındaki maddi yardımı, kalem kalem kimin, nasıl ve hangi projede kullanacağı tespit edildi. Bu kalemlerde AB’nin, yardımların ulaştırılmasında özellikle Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki kuruluşları tercih ettiği gözlendi.
Bugüne değin Türkiye’deki Suriyeliler için nelere, kimler aracılığıyla hangi yardım projelerinin planladığı ve yapılan harcamalardan bazı kalemler ise itibariyle özetle şöyle sıralandı:
BM bünyesindeki Dünya Gıda Programı (WFP) için 348 milyon Euro ayrıldı ve bunun 278 milyon 400 bin Euro’su harcandı. Bu örgüte ayrıca farklı başlıkta 40 milyon Euro daha sağlandı ve bunun 32 milyonu kullanıldı.
Danish Refugee Council örgütüne Türkiye’nin güneydoğusunda cinsel ve cinsiyetçi şiddete karşı projesi için 1 milyon Euro ayrıldı ve bunun 800 bini harcandı.
International Medical Corps örgütüne en savunmasız durumdaki mültecilere hayat kurtarıcı nitelikteki sağlık bakımı için 3 milyon 500 bin Euro ayrıldı ve bunun 800 bini kullanıldı. Bu örgüte de farklı bir projede 3 milyon Euro daha sağlandı ve bunun 1 milyon 500 bini harcandı. Örneğin özellikle kolunu ya da bacağını yitirmiş mültecilere protez sağlanması gibi yardımlar bu kapsamda görülüyor.
UNICEF’e çocuklara yönelik hizmetler için 8 milyon Euro ödenek sağlandı ve bunun 6 milyon 400 bini harcandı. Ayrıca UNICEF’e Suriyeli çocuklara eğitim olanakları sunulması amacıyla 36 milyon 950 bin 286 Euro bütçe verildi ve bunun 33 milyon 300 bini kullanıldı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) örgütü için 35 milyon Euro belirlendi ve bunun 28 milyonu harcandı.
BM Nüfus Fonu (UNFPA) örgütüne 9 milyon Euro ödenek verildi ve bunun 7 milyon 200 bini harcandı.
“Sığınmacılara özel banka kartı” projesi, 15 Ekim’de başlıyor
AB, 2017'nin ilk çeyreğine kadar Türkiye'deki kamplar dışında ikamet eden 1 milyon sığınmacıya, ailedeki her birey için 100 lira yüklü nakit para kartı verecek. Söz konusu karta, programın bitimine kadar her ay para yüklenecek.
Yetkililerin, 'Emergency Social Safety Net (ESSN)/Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı' olarak açıkladığı projenin bütçesi 348 milyon Euro, Programda öncelik, en dezavantajlı sığınmacılara verilecek.
Bu kartlarla Suriyeliler, gıda, ilaç, ulaşım ve barınma gibi her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
AB'nin Türkiye'deki sığınmacılara yapacağı 2016-2017 dönemi 3 milyar Euro'luk yardımın bir parçası olan proje bütçesinin ilerleyen süreçte 1 milyar Euro'ya ulaşması bekleniyor.
VOA/Yıldız Yazıcıoğlu ve AA
Yorum Yazın
Hadi suriyeliler üremeye devam ediyor biraz daha çalışın da yeni vergiler gelecek
Emperyalist avrupa orta doguyu cok guzel parcaliyorlardi ama Suriye multeci sorununu katmadilar, simdi yedikleri boku bize yardim ederek temizlemeyi calisiyo... Devamını Gör
amk herifler 600 milyon dolar gönderdik felan diyor ulan herif 25 milyar dolar harcadık diyor tabii iyimi kötümü diyemem ama birde cevap vermiş utanmazlar şu... Devamını Gör
kaçma ya gurbetler buralarda iyi benim çok arkadaşım gurbette Alanya da yaşıyorum iyi bilirim şunuda söyleyim çıkar çok önemli onlar için karşılıksız birşey... Devamını Gör